Kampioenskoorts

Roel Hunting 18 mei 2018

Kampioenen, kampioenen, kampioenen. Las jij dit zonet ook in één vloeiende zingende beweging? Ja? Het verbaasd me namelijk niets, want inmiddels zijn de eerste kampioensfeesten in Nederland alweer achter de rug. Ook op andere velden stijgt de koorts tot grootse hoogten deze laatste speelronden. Neem nu bijvoorbeeld de wedstrijd: KFSV tegen FC VV, vorig weekend. FC VV is een klein dorpsclubje gelegen aan de Duitse grens vlakbij het kantoor van de voetbalclub die Venlo rijk is: VVV. In de volksmond ook wel het VVV-kantoor genoemd. Overigens, niet bij onze oosterburen, want dan zou het een origamiclub zijn geweest. Betreffende teammanager die dan steeds V(ouw)V(ouw)V(ouw) roept naar de knutselaars, en vervolgens met de eer gaat strijken. Niet letterlijk natuurlijk, want met eer kun je niet strijken. Met een strijkijzer daarentegen wel.

Terugkomend op de kampioenswedstrijd van FC VV tegen de veel grotere club uit Vlierendam. Een wedstrijd tussen David en Goliath, waarbij beide teams kans maakten op het kampioenschap. FC VV moest winnen, terwijl het grotere KFSV aan één punt genoeg had om bovenaan te eindigen in de tweede klasse. Alvorens de wedstrijd was dat schamele punt voor de gasten al binnen. Een speler van KFSV reed op de onverharde weg die naar Venray leidde, 68 km/h te hard. Betreffende speler nam zijn punt in ontvangst en vierde stiekem al een feestje in de kleedkamer. Daar liet hij trots zijn beloning van oom-agent zien aan zijn teamgenoten. Egoïstisch vonden zijn teamgenoten het, terwijl hij zelf dacht dat hij handelde uit teambelang. Uiteindelijk werd FC VV kampioen door een 1-0 overwinning. Het feestgedruis barstte los. Opeens werd ik wakker, en ik realiseerde me dat beide clubs allang opgeheven waren, namelijk al in 1298. Dat was in de tijd dat Vlierendam nog stadsrechten had. Wat rest uit die glorietijd, is alleen nog een bioscoop. En die speler dan, die te hard reed? Ze hadden dan toch ook geen auto’s? Dat klopt. In die tijd gingen ze ook nog niet met de auto naar uitwedstrijden, maar met het jachtluipaard.

Tegenwoordig twee onbekende clubs dus. Alle andere Nederlandse clubs vanaf volgende week ook bij het mailverkeer met de KNVB. Alles moet –na de invoering van de nieuwe privacywetgeving- gezet worden in de bcc in plaats van de cc. De enige clubs die dat niet hoeven, zijn motorclubs. Zij doen alles nog wel met cc.