Lezerscolumn

pen icon

Margreet Pereboom

Likeability of 6

Geen genade

15 MEI 2018

‘Het lijkt wel een spinnetje. Echt, totally creepy’
Drie paar ogen staren met verbazing naar het glazen buisje wat op tafel ligt.
‘Hij leeft nog’ constateert mijn oudste neef van dertien, nadat hij een aantal keer met de canule heeft staan schudden.
Maar hij móet dood’ vult de jongste hier moordlustig aan toe. Direct krijgt hij positieve bijval van zijn zus. ‘Die horror-teek heeft zich vast gezogen in de nek van onze tante. Hier staat de doodstraf op’

Zelf vind ik ook dat dit monster , na ondragelijk lijden, moet sterven. Het feit wil echter dat zich een rode plek rond de beet heeft gevormd. En google adviseert de teek nog even te bewaren.
Mocht het nodig zijn dan kan die parasiterende kever getest worden op Borrelia, de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt of op (onder andere) het TBE-virus, tekenencefalitis, wat hersen(vlies) ontsteking kan veroorzaken.

In de auto dan maar. Onderweg spreekt mijn jongste familielid het parasietje nog even toe. Met zijn neus tegen het glaasje kijkt hij, ietwat scheel, het teekje dreigend aan.
‘Jij hebt ervoor gezorgd dat ik nu nog geen Mac Donald krijg en ik heb honger’
Beledigd kijk ik hem aan ‘En ik dan?. Hij wil mij ziek maken?’
Opnieuw pakt hij het insect erbij. Nu met nog meer daadkracht in zijn stem ‘Wie mijn tante sloopt, sloop ik en als ik honger heb word het nog erger.’
Zo goed?’ vraagt hij.
Ik knik bevestigend. Tevreden rijden we verder.

Eenmaal in de spreekkamer luisteren we gedwee naar wat de huisarts ons allemaal te vertellen heeft. Hij checkt de wond en leest het internet nog eens zorgvuldig door.
‘Controleer na een wandeling in de natuur uw lijf op teken, verwijder zo nodig de teek met een speciale tang…..’
 
Ik zie die kleine met zijn ogen draaien. Dit hadden we zelf ook al bedacht. Bemoedigend knik ik hem toe. Ik weet dat hij trek heeft. En de dokter doet hier heel lang over.

Eindelijk komen we toch tot het moment waarop we de doodstraf officieel kunnen bespreken.
De geneesheer in kwestie adviseert iets met een plakbandje en dooddrukken.
Maar dan staat mijn ridder op. Hij steekt zijn vuisten in de lucht. ‘Een hamer en vuur. Geen genade’ roept hij. De dokter kijkt mij kritisch aan.
In een flits grijp ik de teek van tafel en duw mijn immer galante strijder richting de deur.
‘Hij heeft honger’, zeg ik verontschuldigend.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_ae651e88d1b67aefd61c5e744a897378db7110a9_avataruser_27681088f4c15bff59273188afc9ca47c803de0a_avatar

Views

1k+

pen icon

Petra Berger

Likeability of 6

E-Bike Babes en Boys met een e-bikeblik

22 MEI 2018

E-bikers moeten ‘zichtbaar’ worden. Iedereen ziet ze, want ze staan op ons netvlies, maar bij één keer knipperen zijn ze alweer verdwenen. Als ‘superman op de fiets’ vliegen ze voorbij. Alleen steken ze die stoere vuist niet in de lucht want ze houden het stuur met twee handjes stevig vast.

Als ze dan voorbij vliegen werpen ze altijd een bepaalde blik. Ik noem het de ‘e-bikeblik’. Het is een vage onverklaarbare blik die ik niet altijd meteen herken. Soms zie ik angst, omdat ze zo snel gaan. Soms schaamte, omdat ze zelf ook wel vinden dat ze een beetje laf fietsen. Soms triomf, omdat ze iedereen inhalen. Soms een mix van alle drie. Persoonlijk krijg ik de kriebels van die blik, vooral als ze mij met tegenwind voorbij fietsen, dan krijg ik de kinderlijke neiging mijn tong uit te steken.

Naast de onverklaarbare blik vind ik de e-bikes ook echt gevaarlijk en moeten ze verboden worden. Een verbod is misschien wat rigoureus en moet ik wat nuanceren. Als iemand echt ondersteuning nodig heeft, alle begrip. Maar er moeten dan wél regels komen in de vorm van een leeftijdsgrens of een verplicht examen zoals bij een scooter. Én in ieder geval moet de fiets herkenbaar zijn want dat is echt héél belangrijk.

Mijn idee is om achterop de fiets een oranje vlaggetje te binden. Zo’n vlaggetje als op een kinderfiets. Een fel oranje vlaggetje aan een lange stok wat hoog in de lucht wappert. Zo kunnen we de e-bike goed zien én herkennen. Dat herkennen is van levensbelang want momenteel wordt de snelheid van de fiets totaal verkeerd ingeschat. Maar als er een oranje vlaggetje op zit dan ziet iedereen tijdig dat het een e-bike is. Dat is veiliger voor de e-bike babes en boys én voor het overige verkeer.

Het oranje vlaggetje lijkt mij dus de beste oplossing. Ik zal Cora van Nieuwenhuizen, Minister van Infrastructuur en Waterstaat, mijn voorstel mailen. Dan kan zij de vlag verplichten. Maar misschien is zij wel een ‘e-bike babe’ en wil ze helemaal geen fel oranje vlaggetje achterop.

Ok, dan mag het ook een andere kleur vlaggetje zijn. Máár dan moeten alle e-bike babes en boys wel beloven dat ze nooit meer die blik werpen. Vanaf nu graag een geruststellende gezellige glimlach. Dan hang ik de fel oranje vlag uit.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

love
user_a41b07a75e15f24f2a4f785d2f63b56e41d83360_avataruser_d67ad37df81d55ec18ac45f7d0d8fa1e99f826e6_avataruser_4e6519999c7b1a69470a11b414766fd0ea9bca7f_avatar

Views

600+

pen icon

Metro

On Fire

Jouw column in de krant en op metronieuws.nl?

11 NOV 2017

Ben jij een goede schrijver? Stuur je column in via onderstaande groene knop of klik hier. Om de column in te kunnen dienen moet je wel een account aanmaken. Dan kan via de homepage rechts onder het menu.

Onze redactie controleert jouw column binnen 48 uur en plaatst het online. Vervolgens kan het stemmen beginnen!

Let op! Stemmen op lezerscolumns gaat voortaan met emoji’s. Zorg dat je veel positieve emoji’s krijgt op jouw column en je maakt kans om column van de dag te worden. Jouw column komt dan ook in de krant en je krijgt € 50,-!

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelovedislike
user_85fd08bcc7c7a4a84f20724f8dc10dd0d5d07413_avataruser_4240aeece1c32e21b87e7bafba31b9ec2fc4b80d_avataruser_27681088f4c15bff59273188afc9ca47c803de0a_avatar

+96


Views

400+

pen icon

Monique Louis

Likeability of 6

Roze wolk

GISTEREN

‘Ik ben op zoek naar een man met een geheimzinnige uitstraling, die geen geheimen heeft voor mij’. Het staat er echt. In de reclame van Parship.nl glimlacht ons een blonde vrouw toe met deze verheffende woorden. Parship.nl is een datingsite voor hoger opgeleiden. Ik lees deze advertentie in de Opzij, feministisch maandblad. Tja, daar moet je wel flink voor gestudeerd hebben als vrouw, om dat graag te willen. Luister, een dergelijke man bestaat niet. Als een man geen geheimen voor jou heeft, dan heeft hij geen geheimzinnige uitstraling. Als hij die wel heeft, dan is hij geen open boek, dus ook niet voor jou.

Vrouwen willen exclusiviteit. De man naar wie ik op zoek ben moet er uitzien als een sexy en aantrekkelijke man (wat betekent geheimzinnig anders in godsnaam) maar hij moet wel al zijn gedachten met me delen. Dat kun je vergeten, het is een paradox van jewelste. Ga eerst eens met je beide benen op de grond staan. Gooi die hoge hakken uit.

Vanaf onze jeugd wordt elke vrouw betoverd met verhalen en sprookjes over prinsen en prinsessen. Later volgen bouquetreeks en beeldromannetjes. Heb ik nooit gelezen, zullen sommigen zeggen. We zijn allemaal gevoelig voor romantische films, geen enkele vrouw gaat mij vertellen dat ze die nog nooit heeft gezien.

Ik las op mijn achtste al stiekem in zo’n pocket van mijn moeder, heerlijk. Over Mieke en Paul. Paul, sexy en degelijk die, ondanks veel aandacht van andere vrouwen alleen oog had voor Mieke. Dit bleef zo, hoe de schijn ook tegen hem was. Geheimzinnig, maar geen geheimen voor Mieke. Geen makkelijke prater, behalve met Mieke. Mieke en Paul hadden nooit woorden, waren het voortdurend met elkaar eens. Althans tot het eind van het boekje.

Dit is een sprookje dames. We zijn massaal misleid. Over de hele wereld leven vrouwen op een roze wolk. Vroeger of later flikkeren we hier allemaal van af. Nee, dit is geen aanklacht tegen de man. Laten we hem er vooral buiten houden. We doen het ons zelf aan.

‘Word wakker en smell the coffee’ zei een vriendin ooit, als er weer een huilende vrouw op haar stoep stond met een dijk van een deceptie ‘over de liefde van haar leven’. Droog je tranen en sta op. Het is goed om in de werkelijkheid te leven. Dan pas geef je liefde een kans. En zelfs dat biedt geen garanties.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_0ce5b9b25ebc18275fc63f77e1d1d993ffdcfa3a_avataruser_ba9fbcb633be4a44b2c6942c720221dafaea4398_avataruser_8cdbce5db9dd2b10b48ff662799b6c9825cac619_avatar

Views

100+

pen icon

Stephanie

Op zoek naar..

GISTEREN

Oh jee, is dit nou wel zo’n goed idee. Op zoek zijn naar iets doet aan alsof ik iets moet vinden dat mij compleet maakt. En toch doe ik het. Ik ben niet de enige. Mensen staan massaal op datingsites en apps. Op zoek naar die ene. Die leuke. Die het leven leuker maakt. Ik dus ook. Na van alles tegen te zijn gekomen en elke keer het gevoel te hebben van.. dit is em niet, was ik er een tijdje klaar mee. Maar ja, het lonkt. Dat verlangen blijft er. Ook al heb ik een fantastisch leven. Ik red het prima alleen. Hoe komt dit? Het is ons voorbeeld. Stellen. Paren. Samen. Getrouwd. Dat is wat hoort.

Een jaar of 10 geleden hoorde je er als alleenstaande niet bij. Het was taboe. Dat trekt nu bij al moet ik nog steeds horen “goh moet jij niet eens aan de man?”. Net of het niet oké is om alleen te zijn. Het is een maatstaf geworden. Ik ben 34 jaar. Vrijgezel. En ook nog geen kinderen. Daarmee val ik al helemaal buiten de boot. Tjonge, nog 6 jaar.. dan zullen je eierstokken wel rammelen of niet? Dit soort vragen komen nogal eens voor. Vooral gevraagd door mannen. Want die zijn opeens in overvloed alleen dan wel met kinderen. Opeens is het aantal vrijgezellen overvloedig. Het aantal scheidingen rijzen de pan uit. Het is niet meer taboe. Je hoort steeds vaker “ik ben single papa van 3 kids” of BAM (bewust alleenstaande moeder). Mensen kiezen voor zichzelf. Niet meer tot de dood ons scheidt en bij elkaar blijven in diepe ellende. Nee, geluk is ook een maatstaf geworden. Een bestemming. Die je met elkaar moet lijken te behalen. Als ik met hem ben dan… Nee, ook dat doet aan alsof mensen alleen niet gelukkig kunnen zijn.

Ik geloof dat geluk iets is waar je voor kunt kiezen. Voor jezelf. Een keuze dus. Dat eigenlijk door niets of niemand wordt bepaald. En dus niet kan worden beïnvloed door de buitenwereld. Alleen kan worden versterkt. Dit zie ik ook zo voor een relatie. 1+1 = 3. Alleen dan deel ik mijn fijne leven met een ander. Dus ik blijf nog even lekker vrijgezel want wie weet kom ik mister right volgende week al tegen! En zo niet dan blijf ik tot die tijd een fijne 1,5 ;-)

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

100+

pen icon

Monika Gadawska

Huizennood

GISTEREN

Ik las nog niet zo lang geleden in de Volkskrant dat er volgens de NVM 170 duizend huizen tekort zijn. Daarna dat er een wet komt vanaf 1 juli a.s. dat alle huizen van het aardgas af moeten en nu weer dat er in ruim 10 jaar tijd 1 miljoen huizen gebouwd zullen worden. Waar is de logica vraag ik me af…

Ik ben zelf al een paar jaar bezig met het zoeken naar een huis. Ik kan 110 duizend euro lenen en met mijn vriend samen kan ik 180 duizend euro lenen. Dat betekent ongeveer dat ik in mijn eentje een oud appartement in een slechte buurt kan bekostigen, dat zeker opgeknapt zal moeten worden of dat ik met hem samen een dure nieuwbouwwoning in een betere wijk kan vinden maar ja… dan komt de prijs per m2 op 4,5 duizend euro (!) Aan de rand van de stad kunnen wij niet wonen, want geen van ons beiden heeft een rijbewijs. Het zou dus in dat geval heel erg moeilijk zijn voor ons om naar het werk te gaan. Maar ja, zo’n kamerlid, dat in een huis woont van meer dan 5 ton, kan zich natuurlijk niet inleven in de situatie van iemand die het minimumloon verdient. Bovendien is een sociale huurwoning geen optie, want daar zijn we te rijk(!) voor… Mocht de vrijheid van meningsuiting niet eindigen waar de politieke correctheid begint dan zou ik zeggen dat het een raadsel is dat een vluchteling een huis toegewezen moet krijgen binnen 6 maanden, terwijl een gemiddelde Nederlander er 10 jaar op moet wachten. Maar goed, mijn vraag aan de regering is : waar houdt u zich mee bezig en waarom luistert u niet naar uw volk? Het is toch niet zo moeilijk… Stoppen met die wet aangaande groene woningen dit jaar , want die zal alles alleen maar vertragen. Van belang is eerst om de scholing hierop aan te passen, zodat er genoeg specialisten zijn om deze goede wet in 2025 in te laten gaan. Daarna, in plaats van dromen over 1 miljoen woningen, starten met het bouwen van de 170 duizend ontbrekende woningen. Die hebben wij, uwe kiezers, bewoners van dit mooie land, auto- en allochtonen nodig en daar zullen wij u uiteindelijk dankbaar voor zijn.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

87

pen icon

Charlotte Verwijs

Likeability of 7

Wakers van het woud

GISTEREN

Boswachter, dat wilde ik vroeger worden. Niet prinses of kapster of moeder zoals de meeste meisjes. Nee, boswachter. Elke middag ging ik naar het bos achter mijn huis. Ik bouwde er hutten en zorgde voor de dieren. Ik was de waker van het woud. Uiteindelijk heb ik mijn roeping ergens anders gevonden maar boswachters liggen mij nog steeds na aan het hart. Als ik door een bos of park fiets voel ik het alweer kriebelen. Mijn huttenbouwinstincten springen in actie en ik moet mezelf tegenhouden om de mieren niet een handje te helpen. Vervolgens kom ik thuis aan. Ik zet mijn fiets op slot en ga naar boven. Mijn boswachterambities zijn doorgevoerd in mijn huis. Het is een urban jungle. Op elk vrij plekje staan zes planten. Best veel werk om die allemaal in leven te houden. Gelukkig zijn er in mijn huis geen dieren die door deze kamerplantjes aan hun voeding moeten komen. Als amateurboswachter van mijn woonkamer sta ik niet geregistreerd. Niemand heeft mijn adres, niemand bezoekt mijn Facebookpagina en niemand stuurt mij doodsbedreigingen. Ik ben waarschijnlijk de meest relaxte boswachter van Nederland op dit moment. Want niet alleen de boswachters van de Oostvaarders plassen worden bedreigd. Zelfs boswachters in Limburg krijgen doodsbedreigingen. Want als je toch al strafbaar bezig bent waarom zou je dan nog de moeite nemen om te zien of je wel de juiste bedreigt. Niet alleen krijgen de boswachters haatmail en bedreigingen via Facebook of telefoon. De actievoerders staan ook aan het hek. Een hek dat vooral gebouwd is om dieren binnen te houden, niet om mensen buiten te houden. Laatst was een edelhert zo verzwakt geraakt dat het afgeschoten moest worden. Er was volgens de dierenarts geen mogelijkheid tot herstel. De keuze was afschieten of een langzame, pijnlijke dood. Er werd logischerwijs gekozen voor afschieten. Het hert bleek dichtbij het hek te liggen, voor de neuzen van een groep actievoerders. De boswachter die de taak op zich had genomen vroeg de actievoerders hun gezicht af te wenden, het zou niet prettig worden. Hij loste het genadeschot om vervolgens, met een geladen geweer in zijn handen, overspoeld te worden door actievoerders. Alsof dat niet genoeg was kreeg ook zijn auto ervan langs. De boswachters doen hun werk. Ze krijgen opdrachten die ze netjes uitvoeren. Toch worden zij aangevallen. Je begrijpt, ik doe mijn deur op slot en zet mijn auto in de garage. Geen boswachter is meer veilig!

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

lovelike
user_e1dd0bb1d3e311b87df99b744207a19af96ebc3e_avataruser_04804dc267ac58a50ee62d46c74714e261e8c654_avataruser_29c52b85567c40a5d3d41a48667ba3cc2cca9c35_avatar

+31


Views

200+

pen icon

David Guilliams

Reïncarnatie

GISTEREN

Als iets enkel zichzelf kan zijn, kan dat enkel zichzelf zijn in de richting van de toekomst maar ook in de richting van het verleden. Met die wetenschap gaan we naar een zin over de doden. Als de doden enkel zichzelf kunnen zijn, zijn ze al altijd zichzelf geweest. Deze zin is dus juist maar in de realiteit waren de doden vroeger de levenden. Ze waren dus niet enkel zichzelf. Daaruit volgt dat de stelling dat de doden alleen maar zichzelf kunnen zijn fout is. De doden kunnen meer dan zichzelf zijn of de doden kunnen tot leven komen en dat is reïncarnatie. Officieel is er op deze planeet niet zoiets als reïncarnatie want anders zou iedereen er voor zorgen dat men in een volgend leven niet terechtkomt in armoede zonder vooruitzichten en dat is een teken dat kan tellen op deze planeet.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

99