Lezerscolumn

pen icon

Margreet Pereboom

Likeability of 6

Geen genade

15 MEI 2018

‘Het lijkt wel een spinnetje. Echt, totally creepy’
Drie paar ogen staren met verbazing naar het glazen buisje wat op tafel ligt.
‘Hij leeft nog’ constateert mijn oudste neef van dertien, nadat hij een aantal keer met de canule heeft staan schudden.
Maar hij móet dood’ vult de jongste hier moordlustig aan toe. Direct krijgt hij positieve bijval van zijn zus. ‘Die horror-teek heeft zich vast gezogen in de nek van onze tante. Hier staat de doodstraf op’

Zelf vind ik ook dat dit monster , na ondragelijk lijden, moet sterven. Het feit wil echter dat zich een rode plek rond de beet heeft gevormd. En google adviseert de teek nog even te bewaren.
Mocht het nodig zijn dan kan die parasiterende kever getest worden op Borrelia, de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt of op (onder andere) het TBE-virus, tekenencefalitis, wat hersen(vlies) ontsteking kan veroorzaken.

In de auto dan maar. Onderweg spreekt mijn jongste familielid het parasietje nog even toe. Met zijn neus tegen het glaasje kijkt hij, ietwat scheel, het teekje dreigend aan.
‘Jij hebt ervoor gezorgd dat ik nu nog geen Mac Donald krijg en ik heb honger’
Beledigd kijk ik hem aan ‘En ik dan?. Hij wil mij ziek maken?’
Opnieuw pakt hij het insect erbij. Nu met nog meer daadkracht in zijn stem ‘Wie mijn tante sloopt, sloop ik en als ik honger heb word het nog erger.’
Zo goed?’ vraagt hij.
Ik knik bevestigend. Tevreden rijden we verder.

Eenmaal in de spreekkamer luisteren we gedwee naar wat de huisarts ons allemaal te vertellen heeft. Hij checkt de wond en leest het internet nog eens zorgvuldig door.
‘Controleer na een wandeling in de natuur uw lijf op teken, verwijder zo nodig de teek met een speciale tang…..’
 
Ik zie die kleine met zijn ogen draaien. Dit hadden we zelf ook al bedacht. Bemoedigend knik ik hem toe. Ik weet dat hij trek heeft. En de dokter doet hier heel lang over.

Eindelijk komen we toch tot het moment waarop we de doodstraf officieel kunnen bespreken.
De geneesheer in kwestie adviseert iets met een plakbandje en dooddrukken.
Maar dan staat mijn ridder op. Hij steekt zijn vuisten in de lucht. ‘Een hamer en vuur. Geen genade’ roept hij. De dokter kijkt mij kritisch aan.
In een flits grijp ik de teek van tafel en duw mijn immer galante strijder richting de deur.
‘Hij heeft honger’, zeg ik verontschuldigend.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_ae651e88d1b67aefd61c5e744a897378db7110a9_avataruser_27681088f4c15bff59273188afc9ca47c803de0a_avatar

Views

2k+

pen icon

Jan-Kees Verschuure

Likeability of 6

Hollandse hondsdagen

10 JUL 2018

Ik kan in de dagen die leiden naar de zomervakantie eindelijk in de wachtstand. En dat is heerlijk. In het waterdorpje waar ik woon waaien de eerste Belgische toeristen al binnen, gesoigneerde dames die hooggehakt op zoek gaan naar oesters en vanachter hun zonnebril kokette rondjes draaien bij de gereformeerde kerk. De wind blaast zachtjes zorgen weg, en draagt lust tot paren aan.

Alles ademt deze dagen: een tienermeisje op haar Vespa klemt een Hoegaarden rosé tussen de gashendel en haar vingers; de doorrookte buurvrouw schaamt zich niet langer voor haar spataderen, de Thaise masseuse van de overkant is nijver aan het tuinieren, en de ogen van Loes Haverkort doen nog harder dromen dan voorheen.

De nieuwslezeres op de radio heet Lot Lewin en Radio Tour de France speelt Franse zuchtmuziek. Een zacht gezoem van motorboten vult de verte; het vliegtuig met mijn dochter maakt boven Bergen op Zoom een bocht richting Côte d'Azur. Traagheid en loomheid worden anders vervloekt, maar brengen kalmte en verlangen. Het is zomer, mensen.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelol
user_91e0788e25404a510da04b8b32ffef6679321e65_avataruser_8dd4eb6e1b81da773841e155ca41785fc1512e7b_avataruser_a2003741500849f08bd571085a2ccdf4c73daf60_avatar

+1


Views

1k+

pen icon

Metro

On Fire

Jouw column in de krant en op metronieuws.nl?

11 NOV 2017

Metro geniet vanaf 23 juli 2018 van de zomer. Er verschijnt dus even geen krant en de lezerscolumnwedstrijd ligt ook stil. Op 20 augustus ligt Metro weer in de bakken en kiezen we ook weer een winnende column. 

Ben jij een goede schrijver? Stuur je column in via onderstaande groene knop of klik hier. Om de column in te kunnen dienen moet je wel een account aanmaken. Dan kan via de homepage rechts onder het menu.

Onze redactie controleert jouw column binnen 48 uur en plaatst het online. Vervolgens kan het stemmen beginnen!

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelovedislike
user_91e0788e25404a510da04b8b32ffef6679321e65_avataruser_5bc6043614dc4c5054a14ac23c8da7f04db5b7cc_avataruser_7e67beacd08ccd8fb4d46307897b6e256ce3f0d6_avatar

+99


Views

7k+

pen icon

Wicher Wesley

Likeability of 5

Routine

16 AUG 2018

Iedereen kent het wel. De eindeloze inspiratie en motivatie. Om iets nuttigs in het leven te bereiken. En op je 65e van uzelf kunt zeggen. Ik heb iets waardevols gedaan in mijn leven. Om dit na 65 jaar nog steeds te mogen zien, besnuffelen en begeren. Toch kijk ik nu al 26 jaar lang om mij heen. En bekijk heel goed wat mensen allemaal bezitten, kwijtraken en vernielen.
Gelukkig zit ik 3 keer in de week in de trein. En pak s ’morgens lekker gratis de metro mee. Zodat ik niet naar deze materialistische objecten hoef te kijken. En eenmaal aangekomen bij het station laat ik lekker alles achter mij en ga dan lekker naar mijn eigen leven.
Elke maandag word ik vroeg en fris wakker om weer lekker met de week te beginnen. Zodat ik achterin de week weer ontzettend veel proffijt van mijzelf heb. Zo gauw ik de voet buiten de deur zet. Begint de lading spanning en omgeving energie weer helemaal te absorberen en Accumuleren. Eenmaal aangekomen op het station met mijn fiets. Heb ik al weer zoveel gezien, gehoord en gesnoven. Dat ik spontaan naar de kiosk loop een bak koffie halen. Daar een rustig afleidend praatje maak met de kassière. Mijn koffie opdrink en mijn omgeving alweer vergeten ben.
Eenmaal aangekomen bij de overheidsinstantie. Krijg ik steeds meer de indruk dat dit goed werkt op mijn omgeving. En aan het werk ga met producten en machines van een ander zijn eigendom. Komt de rust steeds meer terug en kan ik lekker ontladen. Zo de dag vordert ik weer helemaal op kracht ben. En vol energie en rust naar huis kan. Dan na werk dezelfde route weer terug neem naar huis. Thuis kom en bord eten neem. En begin aan mijn 2e baan. Social media wie kent het niet. Het word volgeladen met veel multiculti en negatieve en positieve ladingen. Dus ik begin te zoeken naar mezelf. En het gekke is als het nu politiek, nieuws, sport of fun is. Het zelfde gedragspatroon begint weer helemaal overnieuw. Na 4 uren non stop op Social Media te hebben gezeten. Ik zo vol van mijzelf zit dat ik het moet afbouwen en afreageren voordat ik kan slapen.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

lol
user_91e0788e25404a510da04b8b32ffef6679321e65_avatar

Views

90

pen icon

Roy Bierhof

De 3 tips om rustig voetbal te kunnen kijken

16 AUG 2018

Morgen middag om 17:00 uur de wk finale. Ik als voetballiefhebber pur sang wilt dat natuurlijk zien. Maar 17:00 uur, 3 hongerige kinderen en daardoor een gestreste vrouw, onmogelijk om dit rustig te bekijken. Daarom heb ik vanochtend een familie bijeenkomst gehouden, want plannen is vooruit zien. Vroeg uit de veren vanochtend voordat Femke uit haar nachtdienst zou komen en de andere 3 terroristen wakker zouden worden. Bak koffie, flipover erbij en het plan uittekenen. Deel 1 geslaagd.

Deel 2: hoe hou ik mijn gezin in toom om mijn plan duidelijk te maken, zonder dat ik mijn eerste woord heb uitgesproken en de kinderen en vrouw lief in alle uithoeken van het huis zijn zonder dat er geluisterd gaat worden? Nowen in de kinderstoel, klem vast met een broodje en drinken. Chase mijn telefoon, alleen het vasthouden maakt hem al dol gelukkig. Romee, onze diva, geef ik 100 euro zodat ze een paar minuten stil zit en stil is. Voor minder doet ze het niet meer. Nu het moeilijkste geval, Femke van der Linden. Ook hier is over nagedacht.: snel de auto in, hamburgers opgehaald bij de Mac Donalds. Glas wijn erbij bij thuiskomst, zo zelfs die heb ik in toon. Deel 2 geslaagd.

Deel 3: Nu hopen dat mijn plan werkt en ik morgen ongestoord de finale kan kijken, wat een uitdaging om iets te kunnen bereiken. Papa zijn, wat een job.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

57

pen icon

Bea Frénay

Likeability of 6

Zaterdagavond

15 AUG 2018

Inmiddels zijn we het wel gewend: “even” een kopje thee drinken bij onze Syrische buren is er niet bij. Zij weten nu ook wel dat ons ‘nee’ niet onbeleefd bedoeld is -ze durven het nu zelf ook te zeggen.
Als we echter wel op de uitnodiging in gaan zijn we ook niet zomaar weg. Alles wordt uit de kast getrokken om het ons zo goed mogelijk naar de zin te maken. De beste zitplaats, het grootste stuk taart, een flinke schaal chips en nootjes pal voor onze neus. Als gast zal het je aan niets ontbreken en je mag ook absoluut niet meehelpen met iets afruimen of naar de keuken brengen – stel je voor zeg, dat kan echt niet. Die ene keer dat ik uit gewoonte een paar bordjes wilde opruimen kwam het hele gezin ontsteld overeind en pakte ze gauw uit mijn handen: “Nee nee, jij gast, blijf zitten!”

Trots laten ze regelmatig hun vorderingen zien van de Nederlandse lessen die ze volgen. Onze taal is zo lastig met al die verschillende klanken, maar hun Koerdisch is dat voor ons ook. Dat levert wederzijds hilarische situaties op en groot applaus als we het eindelijk wel goed uitspreken.

Onlangs bleek de woonkamer al redelijk vol te zitten met andere Syrische gasten. Eerst voelde ik me dan ongemakkelijk vanwege de taalbarrière; tegenwoordig neem ik wat lekkers mee voor bij de koffie plus een spellendoos; vooral dat laatste bleek namelijk een schot in de roos te zijn.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

lovelikelol
user_afe2820a8a586dd3bf5979d2969308fd1f3b6e4f_avataruser_f6d5aedea1d752d190949773591ac261dc914c88_avataruser_91e0788e25404a510da04b8b32ffef6679321e65_avatar

+1


Views

100+

pen icon

Jan Koning

Likeability of 5

Magische momenten

15 AUG 2018

Misschien herken je ze niet direct, maar soms toch ook weer wel. Van die magische momenten waarvan je beseft dat je ze nooit zult vergeten. Van die momenten waar je later op terugkijkt en weet dat dat hét moment was.

Zoals het moment dat je voor de eerste keer met je beste vriend (lees: zoon) parkeert naast de Johan Cruijff Arena. Je loopt de brug over en dan ziet hij voor het eerst van dichtbij het stadion. De blik in zijn ogen, onvergetelijk. Of het moment dat je je handtekening zet onder je HBO-diploma en weet dat het eindelijk achter de rug is. Om vervolgens een maand later te concluderen dat je vader het diploma kwijt heeft gemaakt. Magische momenten. Het moment waarop je je zoon het clublied van Barcelona uit volle borst hoort meezingen in een volgepakt Nou Camp of het dagelijkse moment dat je naar school fietst en weet dat dezelfde man in zijn erker de krant zit te lezen. Klaar om naar je te zwaaien. Het moment waarop je haar ziet staan aan de bar. Bloemetjesjurk, blonde haren, waanzinnige ogen. Jullie blikken kruisen, je kijkt verlegen weg en voelt je weer even zestien. Magische momenten.

Het moment waarop iemand vanuit het niets aangeeft dat ze fan van je is. Het moment dat je na zijn optreden in Tivoli Vredeburg de hand schudt van Slaid Cleaws of dat je Beyonce ziet schitteren op het podium in de Arena. Magische momenten. Het moment waarop je op vrijdagmiddag van kermis de dijk oploopt en je voelt dat het gaat beginnen. Het moment waarop je naar je partner kijkt, je beseft dat je al 24 jaar samen bent en alle mooie momenten nog even de revue passeren. Magische momenten. Het leven zit vol met magische momenten. Het is aan jou om ze te herkennen. Koester ze en geniet ervan. Steeds weer opnieuw.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_9def9cfcda0b9ad605eb6c6eecd0fa32592cc941_avatar

Views

58

pen icon

Sylvia Beugelsdijk

Likeability of 5

Gras minder dor dan bij de buurman

15 AUG 2018

Heb je dorst? Plakken je handen? Glijmiddel nodig bij het doorslikken van dat übervieze paracetamolletje? Heb je een kleine boodschap gedaan of een grote (yakkie)? Altijd is het er: water. Maar wat als het een keer schaars is, zoals de laatste weken? En er een oproep (noem het gerust een noodkreet) komt om zuinig te zijn met water? Ga je het dan ook echt minder gebruiken? Een groot gedeelte van de Nederlanders niet. Hoe ik daarover denk? Grrr…

Gras moet minder dor zijn dan bij de buurman
Ik zag het om me heen. De een vulde doodleuk zijn zwembad. De ander sproeide niet alleen zijn ieniemienie grasmat, maar ook de helft van de straat en het hele tuinpad. Midden op de dag. Als de zon het heetst is. Het water verdampt meteen en tot overmaat van ramp heb je grote kans dat de grassprieten verbranden, waardoor het de volgende dag nog eens extra lang nat gehouden wordt. “Het is allemaal leuk en aardig die droogte, maar mijn gazonnetje moet er natuurlijk wel puik uit blijven zien.” Pfff…

Alsof het allemaal niets kost
En water kost natuurlijk ook niets nothing nichts en daarom gebruiken we het maar gewoon zonder na te denken?! Waar is ons gezond verstand gebleven? Velen denken maar aan 1 ding. Aan wat dan? Nou, zeg maar gerust: aan wie? Namelijk ZICHZELF. “Als ik maar kan plonsen in mijn zwembad. Als mijn tuin er maar niet verlept uitziet. Als ik maar een halfuur kan douchen per dag. Als… als…” En als we dadelijk geen water meer hebben of het wordt opeens 10 keer zo duur, moet je dan eens zien wie het hardst roept: “ALS dat gebeurt, dan... bladiebla...”

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

love
user_f3faec85dfc414c24e333bb3656c7251c478676c_avatar

Views

100+

pen icon

Roy Bierhof

Likeability of 5

Mijn vriendin

15 AUG 2018

Eerste week van de vakantie zit er alweer op. Ondanks dat wij weinig gedaan hebben dusver en Femke gewoon doorwerkt, zijn er ondertussen al wel 7 kratten bier op, 6 flessen wijn en een karrenvracht aan gezonde bitterballen opgegaan. Gezond hoor ik jullie zeggen? Ja klopt, ze gaan in de airfryer. Probleem met bier en wijn is groot, want ben in de avonden alleen en weinig tot geen bezoek gehad en kan moeilijk de kinderen de schuld geven, komt ook niet geloofwaardig over. Laten we de dorst maar de schuld geven vanwege de hitte...

Gisteren waren Femke en ik eindelijk een avondje samen (niet mijn woorden, zit de hele week al er tegenop aan het kijken). Zonder enige moeite heb ik eerst voetbal kunnen kijken en daarna zouden wij samen een film gaan kijken. Hoe dichter de wedstrijd tot het einde liep, des te meer ik mij ongemakkelijk begon te voelen. De scheids was nog niet klaar met het fluiten van het einde van de wedstrijd en in eens zat Femke naast mij op de bank met allerlei hapjes. Het leek Hans Klok wel, zo snel ging het. Overrompeld nog van het hele gebeuren gingen wij kijken op netflix en Videoland naar een leuke film. Het ging zo snel dat de scheids denk ik ondertussen net zijn fluitje uit zijn mond hield. Ze heeft er zin in!! Ja, zij wel.

Gelukkig was de film goed en spraken wij nauwelijks met elkaar, zulke avonden kan ik er wel meer van hebben. Bij de 2e film begon ik moe te worden en vertelde dat ik naar bed ging. Even lekker alleen, maar wat denkje? 'Ik ben nog niet moe, maar ga lekker met je mee naar bed, gezellig' zei Femke. Ook dat nog, niks is mij gegund dacht ik nog. Toen wij in bed lagen, kroop Femke zo tegen mij aan tot claustrofobisch aan toe. Ik wurmde mij los en vertelde dat ik dorst had en liep naar beneden, trok een paar biertjes open en dronk ze in 1 teug op. Als femke mij weer zo vasthoud, merk ik er gelukkig weinig van.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

love
user_8e3e80e341a1fe3b754701973d0fc812e18e0b1a_avatar

Views

88

pen icon

Jorrit Pieter

Likeability of 5

De koord danser

15 AUG 2018

achter de heuvels van het vlakke land,
dorre struiken in zicht en beekjes opgedroogde luchtkastelen,
zie daar de eenzame koorddanser.
.
verlaten door de dans
eenzaamt hij verder in fantasie de waanzin achter na,
vruchteloosheid met een beetje smaak maar net niet lekker.
.
.
hopend op het gewacht,
opdat de wind waait in de rug,
afdwalen tussen alle gedachtes die niet geplaatst kunnen worden want
vroeger was het koord om te dansen,
nu lonkt de balk.
.
de oordelen komen vroeger dan ‘s morgens,
verhullende meningen zijn de koffie van de met zelfbedrog doordrenkte werkelijkheid.
.
wat denk jij nou lezer,
dat hij het koord echt wil gebruiken voor de balk?
dat hij de dans wilt ontspringen omdat dansen niet meer zijn voorkeur geniet?
.
wanneer het koord te scherp is en de voeten gesneden zijn draait het al lang niet meer om de dans,
fuck jou met je gemakkelijke mening,
comfortabel achter je struikgewas.
.
.
het is lastig uit te leggen waar de waarheid vandaan komt wanneer het licht net altijd te donker is.
.
.
val maar rustig door de mand,
gehaald word niemand die zichzelf brengt.
.
vlieg zorgvuldig naar het achterland, lieve danser.
als jij durft over te steken en groen doet weinig met je, voel je dan één met de machteloosheid van het voorspelbare,
ze zullen namelijk altijd doorvragen naar je bevoorrechte positie
.
vaak, lieve danser, word het leven zo tragisch nep gemaakt,
dat de waarheid irriteert en men daarom de ogen sluit.
.
rouwig zijn om je eigen dood heeft enkel nut wanneer je niet gelooft in de eeuwigheid,
en de eeuwigheid ben jij, danser.
.
wie niet instort heeft
stemrecht,
maar jij, lief, hebt recht van spreken
.
dans liefje,
dans.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_2a1fda7a45804805b6ace4281317a46a4c2a0951_avatar

Views

80

pen icon

Coen Stegeman

Veilige reis App!

15 AUG 2018

Aller aller liefste Appendix, het spijt mij dat we na ruim 26 jaar zo abrupt van elkaar gescheiden zijn.
Jij als klein wormvormig aanhangsel had het best naar je zin daar beneden in m'n buik, dat weet ik. We hebben samen gelachen, gehuild, gevlogen, gedoken, geklommen, gefietst, bier gedronken en samen een kleine wereldreis gemaakt.
Ik heb genoten van je aanwezigheid en jij hebt genoten van al dat lekkers dat voorbij kwam.
Ik had je gewaarschuwd, zoals ik al zei "je mag niet mee snoepen". Nu je dit toch hebt gedaan is dit het gevolg, jij en ik niet meer wij. Onze levens gescheiden, nooit meer samen. Beide letterlijk en figuurlijk met littekens. Je gaat nu naar Leiden, naar al je broertjes en zusjes. Beloof mij dat je je zult gedragen, ik weet hoe ik je heb opgevoed en ik weet ook dat je een goed voorbeeld zult zijn voor de rest van de groep. Geniet van je vrijheid.
Lieve App, ik zal je missen en ik hou van je met m'n hele dikke en dunne darm!

Xx
Coen

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

57

pen icon

Suzanne Wolter

Likeability of 6

Over fluisterspelletjes en ehbo-skills

15 AUG 2018

Als je in een bieb werkt, doe je veel meer dan UITlenen. Je VERleent ook regelmatig iets. Eerste hulp bijvoorbeeld. Aan flauwvallers, aan benauwde hartpatiënten, aan stripboekenkasten met obesitas die door hun poten zakken én aan mensen die met de fiets zijn gevallen. Want die heb je met gladheid en slecht weer, en dan vooral ook nog als het om een asielzoeker gaat die na zijn eerste week fietsles nog niet zo behendig door het verkeer manoeuvreert als de gemiddelde autochtoon. En tja, ik heb als afgestudeerd-doktersassistente-maar-nu-lekker-in-de-bibliotheek-werkende nu eenmaal het ehbo-diploma op zak en ben altijd in voor een wat ehbo tussen de boeken. Dus toen er een collega langs kwam rennen die op zoek was naar de verbandtrommel, vroeg ik al handenwrijvend of ik het misschien mocht overnemen. “Ja graag”, was het antwoord.

Dus! Ik naar de Engelssprekende meneer toe. Hij was een fietsvaller en had een flinke kek in zijn wenkbrauw. Zo eentje die eerst heel hard bloedde, maar even later niet meer, waardoor het hele onderhuids vetweefsel nu goed zichtbaar was. Een duidelijk gevalletje van ‘dat moet worden gehecht’. De heer in kwestie overhandigde me een pasje van een overkoepelende medische dienst, die ik belde en de situatie uitlegde. Zij belden op hun beurt weer de medische dienst van het COA in onze stad, met de mededeling dat de gewonde meneer eraan zou komen. Ik dekte de wond steriel af – nadat ik eerst zijn gezicht had afgedroogd, want het was zoals gezegd pokkenweer – en de man liep even naar de Nederlandse taalles toe die hij eigenlijk in de bieb zou gaan volgen, om zich af te melden. Daarna volgde ik hem naar zijn fiets. Het bloed droop nog van de stang…. Samen zetten we zijn stuur recht, controleerden de fietsketting en de patiënt vertrok in de stromende regen naar ‘huis’, waar hij een uurtje later waarschijnlijk een hechting of drie rijker zou zijn.

En toen? Op het moment dat ik weer de bieb binnen kwam, kwam er iemand van de taalles naar me toe, die vertelde dat de patiënt zojuist hier was opgehaald door een ambulance. Die ook nog werd voorgegaan door twee politieauto's vanwege een vermeende hartaanval. Iets met lopende vuurtjes en het kinderspelletje: “fluister eens door”. Weet je nog? Dat je iets in het oor van je buurvrouw fluistert, die dit op haar beurt ook weer doet bij haar buurman, enzovoorts, en dat er dan een heel ander verhaal uitkomt bij de laatste? Dat dus…

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelove
user_a2f4dbc8e3e1a060f58e08ef478e9b92748aada1_avataruser_bb4a6e9bdff678a062e582780aa8555d2cb60b2e_avataruser_3d47f76777823084307ea9c901b5411bccc8041b_avatar

+3


Views

100+

pen icon

Paul Christiaan Smis

IJsbeer

14 AUG 2018

‘Salaris is een sieraad dat je niet even kunt afdoen om het weg te leggen in een juwelenkistje. Het maandelijks inkomen voelt als een kroon die wordt gedragen met de punten naar beneden.’ Dit waren mijn overdenkingen als ik aan het eind van een werkdag op de bushalte stond. Moedeloos hing ik tegen de abri en staarde naar de doffe aura van de kantoorkolos tegenover mij. En ik moest nog vijftien jaar.
‘Dan neem je toch ontslag? Ga je lekker iets anders doen?’
Toen ik jong was en geen gezin hoefde te onderhouden, vond ik dat een voor de hand liggende optie. Bevalt het ergens niet? Wegwezen, werkgevers genoeg. Maar boven de vijftig is het een ander verhaal, een verhaal met een stoffig plot. Ik was te rijk, het salaris was te goed en het wegvallen ervan zou, zo vreesde ik, mijn gezin in het verderf storten. De arbeidsmarkt voor vijftigplussers is er een van uitverkoop en winkeldochters, altijd geweest.
Zitten blijven dus. Zitten blijven wegens gebrek aan veerkracht en zelfvertrouwen. Waaraan herken je een oudere werknemer? Aan de verzakte houding, aan gebroken blik.
Mijn vrouw hield mij drijvende. Ze mailde me dagelijks een gedicht van Kees Stip. Als de tekst op mijn beeldscherm verscheen, lichtte het kantoorgrijs op. Wat was ik blij met: ‘Een ijsbeer beerde zoveel ijs, dat het ging vriezen in Parijs.’ Ruth en Kees, het gaat inmiddels heel goed met mij. Mag ik jullie hartelijk danken?

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

58

pen icon

Mike van Zandvoort

Smeerig

13 AUG 2018

Ik ben de lul want mijn huid doet raar. Ik heb jeuk en mijn god wat kan ik slecht tegen jeuk. Ik weet het, met mij win je de oorlog niet en je mag me gerust een mietje noemen, want dan ben ik ook. Een échte man proost op zijn jeuk. Ik ben de ganse dag chagrijnig en verlies mijn wil om te leven.

Naast de jeuk ontstonden er rare witte vlekken. Ik prefereer waar mogelijk thuis dokteren en google: “Wat te doen aan witte rare vlekken die jeuken”. Al snel stuit ik op “Je huid weerspiegelt de gezondheid van je lever.” De informatie verbaast me niet. Het waren twee rake opeenvolgende festivals. Ik mopper op de festivaltrent in Nederland terwijl ik verder lees, op zoek naar een oplossing. Ik schijn één of andere kut gist op mijn huid te hebben met maar één remedie: smeren.

Nou smeer ik sporadisch de ketting van mijn wielrenfiets, ik smeer chocoladepasta bovenop de pindakaas en ik smeer ‘m als er muggen in de buurt zijn. Maar waar ik niet van ben is mijn huid beboteren met één of ander vet smeerseltje.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

100+

pen icon

Rosa Haye

Straatverkopers

12 AUG 2018

Met vlag en wimpel winnaar in de categorie irritatiefactortjes: straatverkopers. Onder het toeziend oog van menig winkelend medemens slaan ze toe en zorgen ze dat ze aan het eind van de rit óf teleurgesteld alleen achter blijven op zoek naar het volgende slachtoffer óf degene die de lul is (jij dus) eens even flink te grazen nemen. Meer opties zijn er niet. Op zich een vrij overzichtelijk, maar vreselijk vervelend, bijbaantje. In de Herestraat (Groningen) is het een sport om die lui te ontlopen in plaats van dat je daar op je gemak slentert. In ieder geval komt het gesprek met zo’n straatverkoper nóóit gelegen. Als je voor de 32e keer anoniem gebeld bent en je bij poging 33 het lef, de tijd, zin én de irritatiegrens hebt bereikt en je neemt op, hoort de vraag “bel ik gelegen?” dan kun je tenminste nog “NEE!” schreeuwen en weer ophangen. In ‘real life’ met zo’n zielig straatverkopertje en zijn tablet in zijn hand ligt die drempel hoger. Het lukt me vaak om mijn ‘het-spijt-me-heel-erg-maar-ik-moet-nu-door' modus aan te nemen en ze straal voorbij te lopen. Maar er zijn van die momenten dat ze haarfijn aanvoelen dat jij zonder concreet doel daar loopt, eigenlijk alle tijd van de wereld hebt doordat je zomervakantie hebt (werkt in het onderwijs zeker?) en dus geen reden hebt ze te negeren. Die momenten moet je zien te voorkomen, maar mocht je toch eens in zo’n situatie terechtkomen: geniet! Zet je over alle vooroordelen heen en geniet van het toneelstuk dat zich voor je afspeelt om vervolgens alsnog keihard door te lopen en met een veel te vrolijk gezicht “jij ook een fijne dag en succes in het Amazonegebied!” te roepen. Maar voor dat moment aanbreekt: opletten!
Te beginnen met het voorstellen. Na de vraag “mag ik me even voorstellen?” kun je al niet meer terug. Je doet dus doodleuk mee. Vaak begint het circus met een vraag die je triggert. Een vraag waar je nota bene oprecht op dat moment even bij stil staat en, het aller ergste is, je ook nog antwoord op wilt en gáát geven.Vervolgens komt het spreken vanuit de ‘wij-vorm’. Bloed irritant als je er zelf geen ene donder mee te maken hebt en jij ook alleen maar daar staat om je target te halen en over 1,5 uur lekker bier te zuipen met je andere irritante collega’s op kantoor. Dan volgt nog wat aangedikte informatie.
Ten slotte eindigt het toneelstuk met een matig applaus, een verkleinde targetkans, een geïrriteerde Juan van Greenpeace en een vrolijkere gemoedstoestand alvorens deze ontmoeting mijnerzijds.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

94

pen icon

Derk Buisman

Het Nederlandse voetbal is ziek. Hoe nu verder?

10 AUG 2018

De resultaten van de Nederlandse voetbalclubs in Europa zijn de laatste jaren, op enkele uitzonderingen daargelaten om te janken. Waar Psv vorig jaar nog verloor van een Kroatische middenmoter waren dit jaar AZ en Feyenoord aan de beurt. AZ liet het liggen tegen een nietszeggend team uit Kazachstan, terwijl Feyenoord het misschien wel presteerde om te zorgen voor misschien wel de slechtste prestatie in het Nederlands voetbal ooit te zorgen door met 4-0 te worden weggevaagd door een clubje uit Slowakije met een begroting. Voor de duidelijkheid: dit is 3 keer zo weinig als de begroting van FC Emmen. De hoop voor dit jaar is gevestigd op Ajax en PSV in Europa. Maar hoe gaan we ervoor zorgen dat we niet nog verder afglijden op de Europese ranglijst? En dat we minimaal weer kunnen strijden met clubs met een gelijke begroting. Hierbij mijn suggesties:

1) Spelers hebben meer weerstand nodig in de Eredivisie
Nu is er sprake van een ranglijst waarbij 18 clubs ieder 2 maal tegen elkaar spelen. Voor de spelers van Ajax, PSV en Feyenoord zijn dat dus slechts minimaal 4 "topwedstrijden" per seizoen in de eigen competitie. Met een andere competitieopzet zou bijvoorbeeld de top 6 onderling kunnen strijden om het kampioenschap. Meer topwedstrijden zorgt voor betere spelers die ook beter met druk kunnen omgaan.

2) Begin het seizoen eerder
Spelers in Nederland spelen over het algemeen eerst Europees voordat de competitie begint. Met enkele wedstrijden van de competitie in de benen zullen zij fitter zijn voor de Europese wedstrijden.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

71

pen icon

Liz Langenberg

Likeability of 7

Lizzen to me

10 AUG 2018

Kijk eens om je heen en je zult zien dat je midden in het leven staat; Maar hoe ben je daar terecht gekomen?;
Waar kwam je vandaan?;
En hoe komt het dat je nu bent zoals je bent?

Het antwoord vind je vast en zeker op google; ik zal niet de enige zijn die op google quotes opzoekt over een bepaalde fase in mijn leven.
Quotes zijn levenslessen waar je tegenwoordig mee dood gegooid word vooral op social media.

Ben je opzoek naar een leuk terrasje struikel je ineens over een quote op een krijtbord;
Loop je in het ziekenhuis de trap op staat er groot op de muur dat je al 10 calorieën hebt verbrand; en bij een beddenzaak staat groot op het raam:’ I’m great in bed. I can sleep for days’.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

lovelikelol
user_8aa87ef87dd32959cd9048e086d815df7582c00c_avataruser_f18bac618ab786ec0819fcdd07cb4d9f89a77cb5_avataruser_10d7ca6b94dcdd37c2024101760d47d89aff4606_avatar

+4


Views

500+

pen icon

Derek Hogeweg

Likeability of 5

Ode aan Frankrijk

9 AUG 2018

Frankrijk is een groot land. Is het niet het chauvinisme dat dit benadrukt, dan zijn het wel de verkeersborden. Geef toe: wanneer zag u in Nederland voor het laatst een bord met "Amsterdam - 530". Dat bedoel ik. Vijfhonderddertig kilometer: dat is van Maastricht naar Groningen, en dan nog 150 kilometer over de zeebodem. In Frankrijk kan het vriezen bij je oom en tante in Lille, terwijl je in Lyon van je stokkie gaat.

Van de pakweg 12 keer dat ik in Frankrijk ben geweest kwam ik zeker 9 keer via Lille binnen. Schrik niet: Lille is niet representatief voor de rest van Frankrijk. Godzijdank niet. Lille is het Luik van Frankrijk; een stad die vooral leuk is vanaf de rondweg. Je moet er niet te lang bij stilstaan.

Nee, Lille is de bittere pil die je even moet slikken, de regen voorafgaand aan een strakblauwe zomerdag - na Lille wordt alles anders.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_9def9cfcda0b9ad605eb6c6eecd0fa32592cc941_avatar

Views

100+

pen icon

Marianne Greijdanus

Zo kan het ook!....Anders staken in het OV

9 AUG 2018

Vanmorgen stapte ik in “mijn” bus bij ons in het dorp, het voelt als “mijn bus” want ik reis de laatste tijd bijna dagelijks met de bus van 08.10 uur met meestal hetzelfde groepje mensen. Ik denk nog bij het instappen,’ fijn dat ze niet staken want anders was ik echt onthand’. Ik ben namelijk al behoorlijk onthand doordat 1 pols in het gips zit en ik dus niet mag fietsen of autorijden…als je in een dorpje in de Flevopolder woont is de bus die slecht één keer per uur rijdt je enige uitkomst!
Voor me wil een mevrouw een kaartje kopen maar de buschauffeur zegt met een breed gebaar: ‘dat hoeft niet mevrouw want al die andere mensen reizen ook gratis!’. Wat blijkt…de chipautomaat werkt niet…hebben wij even mazzel!
Ik zoek een lekker plekje op, de keuze is reuze want er is geen schooljeugd dus lekker een hele bank voor mij en mijn tas. Terwijl we het dorp uitrijden langs de akkers waarvan het goudgele graan geoogst wordt zie ik mijn medepassagiers genieten van het gratis ritje….
Die gezichten zullen wel anders hebben gestaan bij de staking van een paar weken geleden.
Dit is de oplossing! bedenk ik: met staken door helemaal niet te rijden tref je de passagier. Die gaat dan misschien klagen bij je werkgever en dan gebeurt er hopelijk iets met je werktijden of salaris… Vrij indirecte methode dus en geen blije klanten.
Dat kan ook anders! Door wel te rijden, maar de rit gratis aan te bieden tref je degene die je wilt treffen namelijk de busmaatschappij direct en heb je wel blije klanten en zelf ook een leuke rit!
Het liefst heb ik natuurlijk dat er helemaal niet gestaakt hoeft te worden maar als het dan toch weer eens de spuigaten uitloopt doe het dan zo: wel rijden, niet betalen…eens zien hoe snel er dan een akkoord bereikt wordt!

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

84

pen icon

Henk van Kalken

Harde grappen

9 AUG 2018

Houdt u ook zo van cabaretiers die de grenzen opzoeken en daar soms overheen gaan? Ik wel. Daarom kijk ik graag naar Hans Teeuwen, Youp van ’t Hek en Theo Maassen. Harde humor is goed om vastgeroeste opvattingen en overtuigingen in het hoofd eens los te schudden. Soms is het zowel pijnlijk als leerzaam om eens in een voorgehouden spiegel te kijken. Na het plaatsen van harde grappen krijg je de volgende dag altijd commentaren in kranten. Op die commentaren komen dan weer reacties van lezers, reaguurders heet dat tegenwoordig. En soms van columnisten.
Harde grappen doen iets met mensen. Bij sommige komen ze niet door de gewapende afweermuren heen en glijden af als water van ingevet glas. Andere grappen wekken verontwaardiging op. Morele verontwaardiging, of omdat het raakt aan een persoonlijke pijnplek. In dit geval gaat het over het recent optreden van Theo Maassen in zijn show ‘Vankwaadtoterger.’
Hij is een grote, ietwat knoestige Brabander. Nou heb ik niks tegen Brabanders, sommige van mijn beste vrienden zijn Brabanders. Maar hij is geboren in Oegstgeest en zou beter moeten weten. Een Oegstgeester die zich in Brabant als fanatiek PSV-supporter gedraagt op de manier van een ex-rookverslaafde.
Theo kijkt vaak in de lens alsof hij een gevaarlijke crimineel is die op de politiefoto komt. Ik kijk en luister meestal graag naar hem en voel dan niet zelden mijn eigen al dan niet morele overtuigingen rammelen. Da’s goed voor iemand die de pest heeft aan vastgeroeste overtuigingen. Vastgeroeste overtuigingen weerhouden je ervan om met een open blik waar te nemen wat er in de wereld om je heen gebeurt.
Theo speelde onder meer een rol in de film TBS als ontsnapte TBS-er, een seksuele delinquent, en deed dat zó goed, dat ik me afvroeg… enfin.
Hij maakte in zijn show een gruwelijk zieke grap over mijn persoonlijke held: Johan Cruijff. Nou was Johan een te grote persoonlijkheid om beledigd te kunnen worden door Theo Maassen. Maar hij richtte zich ook niet zozeer op Johan zelf.
De meester van de bal en de onnavolgbare uitspraken, zou iets geantwoord hebben als: ‘As je grappen over mij wil maken, mot je zorgen dat je in balbezit blijft, da’s logisch.’ Hij was dan de enige die begreep wat hij zei, de rest van het volk in ademloos onbegrip achterlatend.
Theo lichtte een tegel uit zijn onbewuste, schraapte de vieze onderkant eraf en maakte van de onsmakelijke restanten een grap. Hij zei dat het zo fijn zou zijn als meer Ajaxieden

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

100+