E-Bike Babes en Boys met een e-bikeblik

Petra Berger 22 mei 2018

E-bikers moeten ‘zichtbaar’ worden. Iedereen ziet ze, want ze staan op ons netvlies, maar bij één keer knipperen zijn ze alweer verdwenen. Als ‘superman op de fiets’ vliegen ze voorbij. Alleen steken ze die stoere vuist niet in de lucht want ze houden het stuur met twee handjes stevig vast.

Als ze dan voorbij vliegen werpen ze altijd een bepaalde blik. Ik noem het de ‘e-bikeblik’. Het is een vage onverklaarbare blik die ik niet altijd meteen herken. Soms zie ik angst, omdat ze zo snel gaan. Soms schaamte, omdat ze zelf ook wel vinden dat ze een beetje laf fietsen. Soms triomf, omdat ze iedereen inhalen. Soms een mix van alle drie. Persoonlijk krijg ik de kriebels van die blik, vooral als ze mij met tegenwind voorbij fietsen, dan krijg ik de kinderlijke neiging mijn tong uit te steken.

Naast de onverklaarbare blik vind ik de e-bikes ook echt gevaarlijk en moeten ze verboden worden. Een verbod is misschien wat rigoureus en moet ik wat nuanceren. Als iemand echt ondersteuning nodig heeft, alle begrip. Maar er moeten dan wél regels komen in de vorm van een leeftijdsgrens of een verplicht examen zoals bij een scooter. Én in ieder geval moet de fiets herkenbaar zijn want dat is echt héél belangrijk.

Mijn idee is om achterop de fiets een oranje vlaggetje te binden. Zo’n vlaggetje als op een kinderfiets. Een fel oranje vlaggetje aan een lange stok wat hoog in de lucht wappert. Zo kunnen we de e-bike goed zien én herkennen. Dat herkennen is van levensbelang want momenteel wordt de snelheid van de fiets totaal verkeerd ingeschat. Maar als er een oranje vlaggetje op zit dan ziet iedereen tijdig dat het een e-bike is. Dat is veiliger voor de e-bike babes en boys én voor het overige verkeer.

Het oranje vlaggetje lijkt mij dus de beste oplossing. Ik zal Cora van Nieuwenhuizen, Minister van Infrastructuur en Waterstaat, mijn voorstel mailen. Dan kan zij de vlag verplichten. Maar misschien is zij wel een ‘e-bike babe’ en wil ze helemaal geen fel oranje vlaggetje achterop.

Ok, dan mag het ook een andere kleur vlaggetje zijn. Máár dan moeten alle e-bike babes en boys wel beloven dat ze nooit meer die blik werpen. Vanaf nu graag een geruststellende gezellige glimlach. Dan hang ik de fel oranje vlag uit.