Lezerscolumn

pen icon

Paul van de Vlasakker

Likeability of6

Stationssferen

19 MRT 2018

Als ik een stukje wil of moet schrijven dan nestel ik mij graag op een plekje op een station. Voor mij is dat rustgevend en inspirerend, ondanks - of juist door - al het tumult om me heen!

Ik kom dan het liefst in grote stations - zoals Amsterdam Centraal - waar het altijd een komen en gaan is van mensen en je overal om je heen de treinwielen hoort bonken, remmen en krijsen en omroepers pogingen doen om, boven al dat lawaai uit, treinen aan te kondigen en mededelingen te doen. Een continue beweging van forenzen, dagjesmensen, buitenland-reizigers, harde bankjes op tochtige plekken, veel sporen en dito perrons en natuurlijk legio treinen. Veel van hetzelfde meestal, maar zo nu en dan komt er opeens iets speciaals, iets moois, het station binnenrollen en barst er kortstondig een wereld los van het internationale reizen met de Thalys en de ICE. Mensen die zeulen met (te)veel bagage, veelal op ratelende wieltjes tegenwoordig zodat het, door het 'klik-klak-klik-klak' geluid, lijkt of er ponywagentjes langskomen en, waarom eigenlijk, vaak rennend naar de trein waarvan ze doorgaans dagen van tevoren al weten hoe laat die aankomt! Er wordt begroet, afscheid genomen en veel gepraat in het Engels, Frans, Duits, Nederlands en diverse andere talen van 'verder weg'. Langs de Thalys of ICE zie je de hostessen en stewards, gestoken in modern stijlvolle costuums, die ouderwets chique behulpzaam zijn voor in en uitstappers. Dit hele tafereel duurt meestal niet langer dan tien minuten; dan gaat de conducteurs-fluit alweer voor vertrek van de Thalys, ICE - en binnenkort de Eurostar - op weg naar hun verre Europese bestemmingen.

Op het perron keert de rust weer en verdwijnen de laatste 'uitzwaaiers' en 'terugkomers' via de trappen naar de Stationshal, waar de sfeer van het reizen nog heel even gerekt kan worden in de volop aanwezige horeca en winkels. Naast die kleurrijke en ranke Hoge Snelheids Treinen verbleken de 'gewone' NS treinen heel even; maar soms komt er opeens een goederentrein langsdenderen met een lange rij wagons erachter, een verfrissende afwisseling naast al die gestroomlijnde passagierstreinen.

Ja, stations hebben een zekere aantrekkingskracht zelfs als je niet zo van treinen houdt. Er is altijd volop sfeer te proeven en muziek te horen van mensen die de aanwezige piano gebruiken ... en je kunt er goed shoppen en nog lekker eten ook! Voor mij de perfecte plek voor flexwerk.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelove
user_a634419f60b5fd5860aefc8ecfdcb5a677df193c_avataruser_19cd51b54871363fe189138eb166da9350e6d90f_avataruser_ba9fbcb633be4a44b2c6942c720221dafaea4398_avatar

pen icon

Paul Wijnhoven

Likeability of5

koningsdag

VANDAAG, 12:51

KONINGSDAG

Hoera, hoera, hoera, lang leve de Koning! Het is bijna weer zover, Koningsdag, helaas dit jaar voor de werknemers op een zaterdag maar dat mag de pret niet drukken. Na een terecht gemist EK en WK zijn we wel weer toe aan wat oranjegekte. We leggen massaal onze rommel van zolder buiten op kleedjes op de stoep. Kijken naar Alex in Amersfoort hoe hij samen met een nerveuze Burgemeester inclusief 'man in black' beveiligers langs alle verplichte onderdelen loopt zoals: Het beroemde WC pot werpen, koekhappen, klompendans, een of andere lokale sport en het altijd populaire spijkerpoepen. Na afloop de bekende toespraak met altijd dezelfde dankwoorden voor de fantastische dag, ontvangst en gastvrijheid. Waarschijnlijk is Alexander blij als het er weer opzit voor een jaar en snel naar huis gaat om met de voeten op de tafel van een oranje tompoes en oranjebittertje te genieten. Ik vind Willem Alexander wel de beste acteur van Nederland. Altijd moeten doen alsof je alles leuk vind, blij zijn met tekeningen van kinderen, enz. De oud papier container op het Paleis zal wel een extra grote zijn. De commercie is blij met dit soort dagen, alles is opeens oranje en koningsgezind, van chips tot limonade. Geef het volk brood en spelen is nog steeds van toepassing. Wat het voetbal betreft moeten we nog maar afwachten of we er nu wel bij zijn. Het is alweer lang geleden dat de straten oranje zagen van de vlaggetjes en andere rommel. Ik weet nog van jaren geleden dat je zelfs bij de snackbar kon kiezen voor oranje mayonaise en bij de supermarkt voor oranje i.p.v. roze koeken, oranje wuppies, enz. De supermarktkrantjes staan al weer vol met oranjezooi. Het is maar te hopen dat 'ons' oranje ditmaal wel gekwalificeerd wordt voor volgend jaar. Laten we blij zijn met onze monarchie, in heel veel andere landen zijn ze jaloers op ons. Liever een WC pot werpende Koning dan een dictator. Lang leve de Koning! Hoera, hoera, hoera! Fijne Koningsdag !

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_ba9fbcb633be4a44b2c6942c720221dafaea4398_avatar

pen icon

Metro

On Fire

Stuur hier jouw lezerscolumn in!

7 JAN 2019

Ben jij een goede schrijver? Stuur je column in via onderstaande groene knop of klik hier. Om de column in te kunnen dienen moet je wel een account aanmaken. Dan kan via de homepage rechts onder het menu.

Onze redactie controleert jouw column en plaatst het online. Vervolgens kan het stemmen beginnen!

Let op! Stemmen op lezerscolumns gaat voortaan met emoji’s. Zorg dat je veel positieve emoji’s krijgt op jouw column en je maakt kans om column van de dag te worden. Jouw column komt dan ook in de krant en je krijgt 50 euro.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelovedislike
user_12b658277c1b0b52bc7a0505978f1d7768758ee4_avataruser_c598ecdeb9827d6db6d70e2714429a4641670f50_avataruser_174b47034a66c239bf8a1894f86a67435bf59c8a_avatar

+100


pen icon

Jan Lammers

Degradatiefeestje

VANDAAG, 01:23

Sorry collega’s, misschien ben ik morgen wat later.
We hadden vanavond een degradatiefeestje te vieren.
We begonnen wat gespannen aan de avond. Niet gek op zich, want niet altijd doet zich die kans voor. Maar als die kans dan is, dan moet je er ook echt voor gaan.
NAC thuis tegen Feyenoord. De uitgelezen mogelijkheid om het publiek te trakteren en de kans op degradatie echt aan te grijpen. De eerste minuten begonnen nog wat onwennig met wat acties naar voren. Gelukkig resulteerde dit niet in echte kansen. Daarna ging het al snel de goede kant op met grote openingen in de verdediging en schoten van Feyenoord op goal. Na een pegel op de lat waren we in de 11e minuut dan ook enorm blij met die 0-1 door st. Juste. Eigenlijk had die bal er al veel eerder in gemoeten. Maar gek genoeg lukte dat niet. De eerste helft leken we daarna toch genoeg mogelijkheden te bieden aan Feyenoord, maar ze maakten het helaas niet af. Best frustrerend. Gelukkig was daar op slag van rust de helpende hand van Benjamin van Leer. Met een schitterende actie zorgde hij ervoor dat het schot van Vente gepromoveerd werd tot goal. Zo ga je tenminste met een lekker gevoel naar de thee en weet je dat we in de 2e helft niks meer te winnen hebben.
In de rust en het begin van de tweede helft stroomde, geheel volgens planning van het degradatiefeestje, dan ook een groot deel van het stadion vast leeg. Dank daarvoor aan die toegewijde supporters die zich hebben opgeofferd om het laatste deel van de wedstrijd te missen. Wat wel een enorme smet op de wedstrijd was waren die altijd trouwe en strijdlustig NAC supporters die op de tribune achterbleven en uitbundig NAC liederen begonnen te zingen om hun ploeg aan te moedigen. Alsof zij het niet wilden dat NAC die enorme kans op degradatie met beide handen aan zou grijpen. Gelukkig werkte Feyenoord, en dan vooral Jens Toornstra, uiteindelijk mee en werd het feest compleet gemaakt met een welverdiende 0-3 en 0-4. Deze uitslag was geheel terecht en eigenlijk viel dit nog wat tegen gelet op het geweldige spel van NAC. Maar al met al kan worden vastgesteld dat de spelers van NAC na een weifelend begin van de wedstrijd zich volledig hebben gegeven om een zo goed mogelijke bijdrage te leveren aan dit eindresultaat.
Ondanks dit geweldige resultaat van vanavond hebben we het op dit moment helaas niet helemaal zelf in de hand. Voor directe degradatie zijn we voorlopig afhankelijk van de uitslag en van ADO - Excelsior op donderdag 25-4.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Henny A.J. Kreeft

Lach eens tegen het vogeltje

GISTEREN

Hebt u ook wel eens dat gevoel dat u aan de ene kant moet lachen maar tevens aan de andere kant moet janken? Wel, ik wel, deze week nog, toen ik hoorde dat de politie 2000 bodycams gaat aanschaffen, en dan vooral om de redenatie die er achter zit om die krengen aan te schaffen.

Die redenatie was echt weer psychologie van de kouwe grond - ik geloof dat ik daar al eerder over heb geschreven - en let op: men had er zelfs onderzoek naar gedaan. De redenatie viel uiteen in twee delen: deel 1. door het gebruik van de bodycam zouden mensen zich meer gaan gedragen richting de sterke arm in Nederland. Ok, daar hebben de camera’s in gebouwen ook allemaal aan mee geholpen en de vele stille alarmen, waar niemand op af komt. En u gelooft het zelf?
Ok, dan maar eens deel 2 proberen: door het gebruik van de bodycam gaan politieagenten zich plotseling professioneler gedragen. Wat zegt u nu weer? Professioneel gedrag als de baas meekijkt? Dat meent u toch niet? Jawel, dat kwam uit de mond van de onderzoeker.

Ik moet er toch niet aandenken, dat de gehele dag mijn baas op mijn vingers zou staan te kijken, middels een camera of een bodycam; ik denk dat er helemaal niets meer uit mijn handen zou komen. Zou ik dan professioneler gaan werken, als de baas de gehele dag mee kon kijken? Ik denk het niet.
Maar stel nu dat het toch gaat gebeuren; denk eens even mee: 2000 bodycams, die gemiddeld 6 uur per dag filmmateriaal zou opnemen, wie zou die ellende allemaal willen zien? En waar moet het allemaal (tijdelijk) opgeslagen worden? Digitaal zegt u? Nee, want het laatste ICT-project bij de politie was niet echt een groot succes.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Daniëlle Luksen

Likeability of5

Nog één keer, Willie?

GISTEREN

Vroeger vierde ik graag Koninginnedag. Ik vermaakte me uren op de matjesmarkt en we hebben zelfs een keer zelf op een matje onze spulletjes verkocht. Gekleed in het oranje slenterde ik door de straten op zoek naar het mooiste speelgoed: barbies, paarden en knuffels. Op het plein in de stad was het een drukte van jewelste en na een drukke dag matjes kijken, kwam ik voldaan thuis en genoot ik direct van mijn nieuwe aankopen.

Ook vandaag de dag vier ik graag Koninginnedag, al heeft het natuurlijk wel een andere naam gekregen zes jaar geleden. Al voor de zesde keer vieren we de tot 'Koningsdag' omgedoopte feestdag. De dag waarop we het staatshoofd eren en begeren. En misschien wel belangrijker: het is een dag waarop we vrij zijn van school en werk, waarop we (te) gekke festivals bezoeken en waar we van onze tweede(-derde?, - vierde?)hands spulletjes afkomen door op de matjesmarkt de beste plek te claimen en onze volledige inboedel uit te stallen. En niemand laat zich op deze dag tegenhouden door een echte Hollandse regenbui.

Toch merk ik dat veel mensen niet kunnen wennen aan de nieuwe naam van deze nationale feestdag. Behalve dat veel Nederlanders niet kunnen wennen aan de nieuwe naam en datum, kunnen toeristen dat ook niet. Elk jaar op de dertigste van april bezoeken tientallen toeristen ons land die Koninginnedag willen bijwonen, niet wetende dat dat niet meer bestaat.
En dan hebben we het nog niet eens gehad over alle mensen die op de dertigste jarig zijn en tot zes jaar geleden konden zeggen dat ze op Koninginnedag hun verjaardag vieren. Gelukkig hangt mijn lieve opa nog elk jaar trouw de vlag uit op 30 april. Is het niet voor het staatshoofd, dan is het wel voor zichzelf.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_713a939e76800a87bbd68e696924cc3f3560a400_avatar

pen icon

Monique Louis

Likeability of5

Ketchup!

GISTEREN

‘Verzin een ander woord, ik wil het niet meer horen’, zeg ik tegen zoon. Hij laat het zich ontvallen, in de hitte van de strijd tijdens het gamen. ’s Avonds proberen we andere woorden uit. ‘Zeg ships of potvolkoffie. Broccoli voor mijn part’.
‘Kontjes’ roept zoon plotseling. Onlangs keken we samen naar een programma waarin jongeren vertelden over Gilles de la Tourette. ‘Kontjes’ riep de meest ontwapenende van het stel, een jonge meid, die van haar ‘kwaal’ haar kracht had gemaakt: ze trad op als stand-upcomedian.

‘Niet teveel ketchup, allemachtig’ zeg ik met nadruk, als ik zie hoe hij zijn bord volspuit. ‘Ketchup’ dat is een goed woord! ‘Mooi, ga daar maar eens mee aan de slag’. ‘Gggg...’ ‘Maarten…’, waarschuw ik. ‘Ketchup!’
Op dinsdag en woensdag, heeft hij zijn eindtoets gemaakt. Heb je morgenochtend ook nog de toets wereldoriëntatie? vraag ik. In de info staat dat het facultatief is. ‘Wat is dat: facultatief?’ vraagt zoon. ‘Optioneel’. Man kijkt me spottend aan. ‘Dat het een optie is, een keuze, een mogelijkheid’ voeg ik er snel aan toe. ‘Nee, vandaag was de laatste toets, honderd procent, klinkt het zelfverzekerd.’
De volgende ochtend stap ik de deur uit. ‘Veel plezier jongen, en geen toets dus,’ lach ik. ‘Nou... zegt hij aarzelend, terwijl hij zijn boterham smeert. ‘Volgens mij zei Juf Sandra: we hebben morgen geen toets wereldoriëntatie. Of ze zei: We hebben morgen toch een toets wereldoriëntatie. Die twee opties heb ik dus’.
‘En? vraag ik hem als ik thuiskom. Verbaasde blik, schudt dan zijn hoofd. Gepasseerd station.
Die avond praat zoon honderduit over de eindmusical. Tijd geleden dat ik hem zo enthousiast heb gezien over iets anders dan een game. ‘We hebben de rollen al besproken en de trailer gezien! zegt hij opgewonden. Het heet Feestplaneet, en ik weet al welke rol ik wil. Die van pizzakoerier.’
'Ah', reageert zijn vader begripvol.
Zoon somt op: weinig tekst, sta niet in mijn eentje op het toneel en ik veroorzaak een probleem. Hij laat even een stilte vallen, kijkt triomfantelijk. ‘Niet op de rode knop drukken. Ieder karakter die opkomt, kijk uit, niet op de rode knop drukken. Ik kom binnen en zet mijn doos pizza op de rode knop.’ We grijnzen om het hardst.
‘Wanneer worden de rollen verdeeld?’ Morgen, zegt zoon. ‘Doe je best, we duimen voor je!’
‘Het is me gelukt ik heb de rol, glimt hij. ‘Gaaf man, wat goed! Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?’
We hebben geloot, zegt hij nuchter.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_ba9fbcb633be4a44b2c6942c720221dafaea4398_avatar

pen icon

Sandra Prevo

Likeability of6

Een verwarde vrouw in a crazy world

23 APR 2019

Bijna wekelijks gaat het in het nieuws wel over een of andere verwarde man. Verward en schreeuwend uit het raam of op het dak, zwaaiend met een mes of geweer in een winkelcentrum. Dat zal ik nooit doen. Ik ben wel verward. Daarnaast ook een vrouw. Een verwarde vrouw die in deze maatschappij soms niet meer weet hoe het dan nu moet. Er zijn zoveel regels, normen en waarden die met de dag veranderen. Ik houd het niet bij, ren soms achter de feiten aan, zo voelt het.
Herkenbaar?

Wat mag je wel en niet meer zeggen anno 2019? Negerzoen mag niet maar jodenkoek weer wel? Mag melk de witte motor nog wel? Oh nee, melk is toch alleen voor jonge dieren. Volwassenen hebben de calcium eigenlijk niet meer nodig? Vroeger noemde je bijna niemand bij de naam. Je riep simpelweg dikke, rooie, bolle, of lange. Ik droeg zelf een bril en werd ook wel gekscherend schele genoemd. Was normaal en het kwetste niet. Nu mag je niet eens meer zeggen dat iemand man of vrouw is. Laat staan bruin of wit. Over zwarte piet en de witte schimmel ga ik het niet eens hebben.
Crazy world.
De milieu issues snap ik ook niet meer. De windmolens doden insecten die al zo schaars zijn, de elektrische auto vliegt in brand..en dito gebeurd met de zonnepanelen. We moeten consuminderen maar er gaan al zoveel winkelketens failliet?! Wat moet ik dan wél doen om mijn steentje bij te dragen aan een beter milieu?

Een gezonde bruine boterham is inmiddels uit de gratie. Nee, geen koolhydraten. Maar wel kinoa, humus, avacado en tarwegras. Een glaasje rode wijn per dag wàs gezond, koffie mag een beetje, maar niet te veel. Vlees eten is taboe..een vis is niet zo erg. Een allesbrander in huis is niet goed voor het milieu. Paasvuren en nieuwjaarsvuren zijn dan wel oké? Behalve in Scheveningen.
Best verwarrend is het zo al, maar.....we moeten niet vergeten op te letten dat we niet in de hashtag gekte meegesleurd worden.
Stel je voor je houdt je niet aan:
#metoo
#doeslief
#genderneutraal
#sustainable
#gogreen
#raaknietverward
#vewardevrouw

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

lovelike
user_52f0d7433740828db423802947519d1a8bf86440_avataruser_9b3a17b73dc440fd11cc64ef8400ca9ef8623a9b_avataruser_7bcba6538e87a1c0ddb422d0e76456c290fc508e_avatar

+2


pen icon

Connie van der Burg

Vriendelijke buschauffeur.......

23 APR 2019

Ik zit in de bus naar Utrecht en al bij het instappen merk ik dat ik een hele vriendelijke chauffeur heb. Hij groet en maakt een praatje. Ik wil gaan zitten maar hij kletst nog even door. Toch besluit ik om door te lopen en een plekje te zoeken. De chauffeur rijd rustig en beheerst en ondanks dat ik halverwege een zitplaats heb gevonden hoor ik hem neuriën. We rijden keurig op tijd en komen aan op de Graadt van Roggenweg en hij stopt bij de laatste halte voor het station. Deur open en er staat buiten iemand tegen de chauffeur te praten. Ik kan het niet horen maar hoor wel de chauffeur zeggen, natuurlijk, geen probleem. Druppelsgewijs stappener mensen de bus in en dan even niets maar de chauffeur blijft al neuriënd wachten. Ik vraag me af waarop. Tijd tikt weg, 1 minuut, 2 minuten, 3.....waarom staat hij nou stil. Man voorin raakt geïrriteerd en vraagt of de chauffeur wil gaan rijden. Zo, zegt de chauffeur, er komen nog wat mensen aan. Doe even normaal, hoor ik de man boos zeggen. Ik moet mijn trein halen en misschien nog wel meer mensen. Ik word nerveus want ook een vrouw begint boos te worden. Zij zegt, hoor eens, er rijden hier ik weet niet hoeveel bussen, waarom sta je nou te wachten? En dan stappen er nog een stuk of 6 mensen in en een vrouw kust de chauffeur. Deur gaat dicht en de chauffeur gaat rijden. Oeps.......ik zie de man, de vrouw en nog meer mensen verbaasd en verontwaardigd kijken. De man is inmiddels woedend en belooft een klacht in te dienen voor dit onacceptabele achterlijke gedrag, zoals hij het noemde. Uiteindelijk komen we bijna 10 minuten later aan op het station, ook omdat we nog moesten wachten voor 2 stoplichten. Inmiddels ben ik ook niet meer echt gecharmeerd van de chauffeur want ik moet rennen om mijn trein te halen, heel hard rennen, maar ik zit erin en kan er nu om lachen. Ik denk aan mijn vriend die ook buschauffeur is en ik weet dat hij het leuk vind als ik bij hem in de bus stap maar of hij zijn passagiers expres bijna 10 minuten later op hun bestemming af zou zetten om op mij te wachten......?
Ik ga lekker weekend vieren, hoop dat de boze man zijn trein gehaald heeft.......🙈

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Alieke Hilhorst

Gestoorde Slaap

23 APR 2019

Ik kon lekker uitslapen vanochtend. Ik had er al een tijdje naar uitgekeken, na al dat werken en studeren. Ik lag lekker opgekruld in mijn bedje. Aan het genieten van mijn slaap. Totdat er iets begon te bewegen. Het maakte een zoemend geluid en het leek alsof het op de grond tolde. Ik negeerde het want slaap is belangrijker. Toen steeg hij op. Een diepe brom vulde de kamer. Bzzzzzzz. Tok. Bzzzzz. Tok. Een bromvlieg. Die niet al te best meer kon vliegen. Hij stuiterde iedere keer tegen de wanden van mijn dakraam.

Ik trok de deken wat verder over mijn oren. Negeren. Negeren. BZZZZZZZZZZZZ. Tok. Deken nog verder omhoog. En toen was het stil. Zou hij het loodje hebben gelegd? Ik hoopte het zo. Sorry alle dierenliefhebbers, maar ja, ik verwenste die vlieg dood. Het was nog niet eerst zeven uur s’ochtends en dit was mijn uitslaap dag.

Natuurlijk kon ik ook mijn bed uit gaan en hem het raam uit jagen of doodmeppen. Maar dan moest ik mijn bed uit. Daarna weer slapen zou sowieso niet lukken en ik gunde die vlieg die voldoening niet. Dus ging ik verder met negeren. Bzzzz. Tok. Bzzzzzzz. Tok. Spinnende geluiden. En toen, stilte.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Merel Marcuse

Likeability of5

Hollands happen, Nederlands nuanceren

22 APR 2019

Overal. Het hele jaar door erger ik me groen en geel. Of beter gezegd: rood, wit en blauw. Een oneindig aantal producten in de supermarkt schreeuwt om aandacht. ‘Puur Hollands.’ En niet eens alleen in de supermarkt. Op het vliegveld, de sportclubs en cafés. ’Hollands genieten.’ Hoewel Holland enkele eeuwen geleden wellicht een provincie van belang was, maken onze hedendaagse ‘lage landen’ met in totaal 12 provincies echter geen Holland maar Nederland. Noord- en Zuid-Holland zijn dan misschien de meest dichtbevolkte provincies, maar we wonen toch echt met minstens 17 miljoen mensen in héél Nederland.

Dan die Britten, Duitsers en Fransen. Allemaal kijken ze mij vreemd aan als ik zeg dat ik uit Nederland kom. Holland schijnt voor veel van onze mede-Europeanen heel de wereld te zijn. Nou ja mede-Europeanen... Groot-Brittannië heeft al genoeg problemen met erkenning van hun eigen land. Overigens niet alleen Europeanen, want hetzelfde geldt voor Amerikanen of Australiërs. Oh ja, Amsterdam, dat kennen ze natuurlijk. Toch een wezenlijk verschil dat ons Amsterdam niet Holland is, Holland is niet Amsterdam en zo verder. Het wordt er alleen maar ingewikkelder van.

Het is een schande dat wij te weinig aandacht besteden aan alle verschillende begrippen in onze vaderlandse geschiedenis. Koningsdag vieren wij niet op ‘ons Hollands’ lieve mensen, wij vieren deze dag zo Nederlands als het maar kan. Natuurlijk zijn we trots op onze ambachtelijke bitterbal en de stroopwafel. Uiteraard zijn we trots op onze kleurrijke tulpen en traditionele molens. Dat de meeste van deze dingen dan misschien een Hollandse geschiedenis hebben, betekent niet dat het hele brein van ons koude kikkerlandje dáár ligt. ‘Oer-Hollands.’ Ga toch weg. Nee, met ons allen zijn we Nederland. En zo hoort het.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_95620f054ade04a6e736236dc513cb8789703a31_avatar

pen icon

Henny A.J. Kreeft

Waar staan we nu?

22 APR 2019

Op een andere plaats heb ik reeds geschreven over de anekdote van mijn beleving met een pensioenadviseur, en het verhaal zal nog wel een staartje hebben. Maar hoe staan we er voor in onze maatschappij met Rutte III aan het stuur van de Nederlandse zeilboot?

Belangrijke onderwerpen in ons leven zijn: onderwijs, zorg en pensioen, vaak ook in deze volgorde. En hoe Nederland er nu voorstaat bij deze punten, is een belangrijke vraag die niet zo maar één, twee, drie is te beantwoorden. Laten we het rijtje eens doornemen.

Onderwijs
Het is op verschillende mediasites - en ik heb er ook over geschreven - al ter sprake gekomen: de (lokale) overheid wil af van de Salafistische organisaties die onderwijs geven aan moslimkinderen. De vrijheid van onderwijs schijnt niet meer te tellen in dit land en Klaas Dijkhoff heeft hier reeds het één en ander over gezegd in zijn manuscript.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Gina Bouwman

Likeability of7

Kleur in je leven

22 APR 2019

De vogels zingen uitbundig in de zonovergoten tuin, als ik op tweede paasdag naar buiten kijk. Er is één en al leven en kleur en het belooft een mooie dag te worden. Het klaterende geluid van ons watervalletje nodigt de vogels uit tot badderen en de reiger ligt op de loer voor een kikkertje. De enorme hoeveelheid kikkervisjes zal hem nog vele maanden voorzien van voedsel.

Een strak blauwe hemel en een verfrissend windje lokt me naar buiten. De schoonheid van deze dag kan echter vandaag mijn hart niet raken... Het schiet door me heen; Sri Lanka, zoveel doden en gewonden. Zoveel angst en verdriet. Er komen donkere wolken aan de hemel van mijn denken. Het komt steeds weer in me op en ook andere dingen in mijn hoofd en hart, lijken er zwaarder door te worden.

Hoe kan ik nou gelukkig zijn bij het weten van zoveel gruwelijk leed? Hoe gaan anderen daar mee om? Het voelt bijna als ‘fout’ om blij te zijn...

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelove
user_bac8e60cbf7310c8a9ccb484ef0152500e7bdde9_avataruser_c18601e000ca850c813d2d88eb366976b9d92669_avataruser_ac2a00dc5d79a92421175cbe0842912729b1c286_avatar

+12


pen icon

Harrie

Likeability of5

Restauratie van de overheden

20 APR 2019

Ik moet toegeven dat ik het ook weer even moest opzoeken om toch maar een goede vergelijking te krijgen met waar de overheid me toch aan deed denken.

Het schilderij Who's afraid of Red, Yellow and Blue van Barnett Nemman werd in 1986 gerestaureerd door Daniel Goldreyer. Wat bleek achteraf: het schilderij van 5,5 x 2,5 meter was tijdens de restauratie van 5 jaar, gewoon met een verfroller overgeschilderd! Toch een slimme jonge die Daniel lange halen en snel thuis of anders gezegd het schilderij op een namiddag overschilderen met een verfroller en vervolgens 5 jaar wachten en dan de hand ophouden.

De vergelijking met de overheid toen en nu? Geen verschil naar mijn mening. De overheid met zijn potjes geld in de vorm van subsidies en fondsen waar enkele slimme Daniels gebruik van maken. Zo zag ik bij een hoorzitting over de subsidie van elektrische lease auto's een meneer zitten, ik noem hem Daniel, die zijn onderzoek naar de hoeveelheid elektrische auto's over een paar jaar verdedigde en aangaf dat het onderzoek wat hij heeft gedaan goed onderbouwd was. Alleen hij wilde zijn bronnen en schema's uit concurrentieoverwegingen niet vertellen. Het kwam er eigenlijk op neer dat ook met allerlei modellen en schema's het maar een slag in de lucht was hoeveel elektrische auto's er over 10 jaar op de wegen rijden.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_6234e264f274474d8119a63662714971d05c69ef_avatar

pen icon

Robert Beernink

Paasvuur

19 APR 2019

De ene brand is de andere niet. De wereld rouwt om de enorme schade aan de Notre-Dame de Paris. Tot opluchting van de gelovigen konden de daar bewaarde drie relikwieën van Christus worden gered: de doornenkroon, een stuk van het kruis en een van de spijkers gebruikt bij Christus’ kruisiging.

Zonder deze artefacten zijn de overige kunstschatten waardeloos. Zij symboliseren immers de kern van het geloof, vormen de materiële verbinding met een ongrijpbaar mysterie. Kerkhervormer Johannes Calvijn rekende ooit uit dat alle, waar ook ter wereld, vereerde spaanders van het kruis samen een schip vol hout vertegenwoordigen. Daarmee bewijst deze kille boekhouder niets van de warmte van een devotie te begrijpen. Geloof bestaat immers niet bij de gratie van oppervlakkige waarheid maar de diepte van beleving, welke zelfs met de prachtigste kunst niet benaderd kan worden. Het is de kracht om te midden van praalzuchtige uiterlijke schijn de eenvoud te vinden.

Dezer dagen worden in de regio de paasvuren opgebouwd, een traditie veel ouder dan welke kerk ook. Van oorsprong is het een eerbetoon aan Ostara, de Germaanse godin van de lente. Ze trekken elk jaar duizenden belangstellenden; mensen zoeken met Pasen hun geboortegrond en familie op, trekken samen achter de muziek aan naar het vuur, het baken van licht en staan er omheen in een cirkel, een vorm van onmeetbare schoonheid. De fanfare vervangt het orgel, bier de miswijn, broodje bal de hostie en een genoeglijk gesprek het gebed. Is er verschil in beleving? Ik geloof er niets van.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Cale columns

Likeability of6

Wat ik vergat. Heb je het in de gaten?

19 APR 2019

Ik vraag u af of u dat ook heeft. Dat je sinds de presentatie van de eerste foto van een zwart gat je ineens bewust bent van het rare fenomeen “gat”? Iets dat zijn bestaan ontleent aan het feit dat het er niet is. Zo heb je knoopsgaten, stukjes die ontbreken in de knoop en daarom een gat zijn. Een gat in de dag slapen, dus omdat er dan een deel van de dag verdwenen is, is er een gat. De lekkerste kaas zit zelfs tussen de gaten. En een gat in je agenda is ook best wel eens lekker. Maar het zwarte gat waarin je kunt vallen na je pensionering kan weer minder fijn zijn.

Maar vreemd fenomeen, een gat, want het is er omdat er iets niet is. Dus als er iets niet gemist wordt, is er geen gat. Een gat in je kies kun je vullen met materie. Maar zelfs als materie ontbreekt, dan kun je sommige zaken nog oplossen door het ene gat met het andere te dichten.

De wetenschap die immer op zoek is naar antwoorden heeft nu naar iets gezocht dat er niet is. En omdat datgene wat er niet is (een gat in de ruimte dus) er paradoxaal genoeg dus wel is hebben ze een antwoord. Maar dat antwoord werpt alleen maar meer vragen op. Want waarom is dat zwarte gat dan zwart en wordt het op de foto in kleur weergegeven? Een zwart gat is toch onzichtbaar? Er is geen duister zonder licht. Duisternis is alleen zichtbaar als er licht is, dat niet het duister bereikt. Dus duisternis bestaat alleen maar omdat er geen licht is. Een gat is er omdat het er niet is. Dus.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

lovelol
user_b0d9c53d19a696eabab7821f9736a9e7f1240c94_avataruser_ba9fbcb633be4a44b2c6942c720221dafaea4398_avatar

pen icon

Debbie Tesselaar

Likeability of6

Depressief door de depressie kennistest van NPO

18 APR 2019

“..depressie is maar een tijdelijk probleem.” Ik knipperde even met mijn ogen. Zei hij dat nu echt? Persoonlijk kijk ik eigenlijk niet naar programma’s omtrent depressie, juist door dit soort opmerkingen. Meneer werkte bij 113 zelfmoordpreventie. Een anonieme noodlijn voor mensen die omgaan met depressie, zelf of via vrienden/familie. Hij zou toch beter moeten weten.

Om zijn volledige zin te parafraseren: “Zelfmoord is een eeuwige oplossing, terwijl depressie maar een tijdelijk probleem is.” Nog steeds zit ik vol verbazing over deze uitspraak na te denken. Zelf vecht ik al een jaar of 10 tegen mijn chronische depressie, dysthyme stoornis. Ik heb overwogen zelfmoord te plegen, legale euthanasie uitgezocht, iemand van een brug gekregen die er zelf een einde aan wilde maken, ik heb een zelfmoord-bekentenis gehoord nog voordat het daadwerkelijk was gebeurd, ik heb toegekeken hoe mensen woedend en vloekend zelfdoders als egoïsten aanschrijven en alleen maar kunnen balen dat ze hun bestemming niet bereiken en iemand gekend die het wel was gelukt.

Alles omtrent dit onderwerp ligt mij aan het hart. Elke dag vecht ik weer tegen mijn depressie, tegen die mensen die het als onbelangrijk of flauwekul zien en tegen lukrake uitspraken. Dan komt er zo’n zogenaamde kenner over depressie hiermee. Mijn persoonlijke mening is dat dit niet helpt om depressie als een serieuze en dodelijke ziekte te zien, want depressie is niet ‘maar een tijdelijk probleem’, althans niet voor de meeste mensen. De opmerking is een van de vele die goed lijken, maar eigenlijk onder water fluisteren: ‘dus stel je niet zo aan, get over it’. Meneer de kenner op tv bij de depressie kennistest, dacht u na over deze opmerking voordat u het zei? Hoe kleinerend, denigrerend en kwetsend uw opmerking kan zijn?

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

lovelike
user_ba97dd9b1c322ec13b765d71bf22bde671db6537_avataruser_2c9f030f42974db9c5afed3c3aa2eba28b156c55_avataruser_2a3b435398a74e61166e855b334dd5f3c477e38e_avatar

+3


pen icon

Ralph Smit

Likeability of5

Examenstunt

18 APR 2019

Het is weer zover: de laatste schooldag van 6 vwo en 5 havo. Die ene dag in het jaar wanneer alles mag. Dit jaar staat er een doolhof voor de hoofdingang van de school. Leerlingen hangen uit het raam en lopen op het dak. Docenten staan buiten met elkaar te praten. Alle andere ingangen van de school zijn hermetisch afgesloten. Blijkbaar is het de bedoeling dat iedereen door de doolhof gaat. Ik kies op goed geluk een ingang van de doolhof en begin te lopen. Ineens komt er een zwetende concierge de andere kant op, naar buiten. ‘Rechts aanhouden, rechts aanhouden”, mompelt ‘ie terwijl hij zwetend verder loopt.

Eenmaal bij het einde van de doolhof gekomen, is er een opstopping. Er staan vijf examenleerlingen die iedereen een Nederlandse vlag opschminken: wil je erlangs, dan krijg je de Nederlandse vlag opgeschminkt.

Ben ik eenmaal binnen, is de kantine een enorme chaos. Overal ballonnen, confetti en verklede leerlingen. De mediatheekbeheerder houdt de deuren van de mediatheek gesloten, zelf staat hij met zijn armen over elkaar gevouwen buiten. Die is zeker bang dat het binnen een enorme troep zal worden. Ik zie zelfs de strengste docenten rond lopen met schmink. Alleen degenen die via de brandtrap naar boven zijn gegaan, hebben nu geen vlag op hun wang.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_e7f649461d3af27290d4ebd957cf4541be306e5b_avatar

pen icon

Eduard Sarens

Van jouw geschreven, mijn tuin

18 APR 2019

Ik zit hier op mijn draaimolen in mijn vierkante dooie tuin.
Rondjes te draaien met de lichtjes erbij op het paard.
En de bijkomende wolken die overwaaien over de draaimolen.
Die af en toe de blauwe lucht verbergen in de lucht.

Met de zon die elke ochtend opkomend is.
Want af en toe mis ik je dan wel het mooie weer.
Maar ik blijf altijd in ons beide geloven dat het goed komt.
Hoelang ik ook met de gieter blijf sproeien.

Die tuin blijft toch dood als ik er zelf naar toe kijk.
En daarom blijf ik het kort houden vandaag.
Omdat de tuin gered moet worden als dat ooit nog lukt.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Peter Rensch

Alcohol Dwingt Reageren Af

18 APR 2019

Ontkenning en nesciaans Nederlands zijn dingen die door alcohol worden gevoed. Die gedragingen, waar die glibberige slang die alcohol heet één van is, inspireren geweld en moedeloosheid. Menig criticaster heeft n.a.v. al dat gekronkel het levenslicht gezien.

Ze zeggen allemaal wiens schuld het is en waar dat aan ligt. En dat is niet het enige wat deze vrienden doen, ze maken de oplossing expliciet: Alcohol uit je leven verbannen.

Heb je een snee ergens? Drink water! Ja ja, ha ha. Ga ra ra! Onze kameraden houden de slang ferm vast bij diens schubbenkop! Alleen...het is niet hun biertje, het is niet hun slang. Het is die van je buurman.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?