Lezerscolumn

Likeability of 6

Lezerscolumn: Vallen en opstaan

Foto van 'Metro'

12 MAA 2018

Iedere werkdag schrijft een lezer van Metro een column over wat hem of haar bezighoudt: Daphne Messelink

Ik doe mijn hardloopschoenen aan. Haar in een staart, sporthorloge om, sleutels mee. In de lift zet ik mijn muziek aan, Julien Baker begeleidt me naar buiten.

I know myself better than anybody else.

Ik begin te rennen, in de hoop mijn hoofd leeg te krijgen. Het liefst zou ik eindeloos rennen, onderweg naar niets. Het is uit. Hoe harder mijn benen rennen, des te verder worden mijn tranen naar binnen geduwd. Het is uit. Niet aan denken, doorrennen.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

And you’re gonna run, when you find out who I am.

Mijn benen doen pijn. Ik wil niet meer, maar moet van mezelf door. In elk geval tot het volgende bruggetje, de volgende straat, de volgende kilometer. Alles om dit gevoel kwijt te raken. Even later stop ik en met de gedachten komen ook de tranen terug. Ik wandel een stukje en lees op mijn sporthorloge: redelijk herstel. Van mijn hartslag wel te verstaan, de rest van mij is een grote bende.

You’re gonna run, when you find out who I am.

Ik ga zitten op een bankje en kijk om me heen. Een man is aan het hardlopen op blote voeten. Een hond zit achter een groep meerkoeten aan, zijn baasje roept tevergeefs. Ik sta weer op en wandel verder, te rusteloos om te blijven zitten. Er ligt een flyer van de gemeenteraadsverkiezingen op de grond. Ik zie direct van welke partij: zijn partij. Ik loop door en dan toch weer terug. Een opgeruimde wereld begint immers bij jezelf. Ik pak de flyer op, verfrommel hem in mijn hand en voel mijn frustratie. Nog maar even doorrennen.

You’re gonna run, it’s alright, everybody does.

Gedachten verdwijnen weer naar de achtergrond. Ik ren langs huizen, auto's, mensen en geniet van de zon. Voor ik het weet zie ik mijn flat verschijnen. Ik besluit dat het genoeg is voor nu. Als ik de lift instap, trilt mijn sporthorloge. Ik kijk en zie een lachend hartje: goed herstel. Ik kijk in de spiegel van de lift en denk bij mezelf: dat is dan tenminste één hart dat vandaag lacht.


lovelike
user_7487047fbe2300f1b899f1e92e76ef1fb072de36_avataruser_a27e62d408342355c7ee3b5312d13fcc50462c65_avataruser_560b7573499eb79c0e47392ec91c01ccbd205bfe_avatar

+1


Views

0

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
On Fire

Jouw column in de krant en op metronieuws.nl?

Foto van 'Metro'

11 NOV 2017

Op het nieuwe metronieuws.nl werkt het inzenden van een eigen column tijdelijk anders. Stuur jouw column van maximaal 400 woorden in een Word-document naar lezerscolumn@metronieuws.nl. Graag ontvangen wij ook je voor- en achternaam en een profielfoto in jpeg- of png-bestand. Onze redactie controleert jouw column binnen 48 uur en plaatst het online. Vervolgens kan het stemmen beginnen!

Let op! Stemmen op lezerscolumns gaat voortaan met emoji’s. Zorg dat je veel positieve emoji’s krijgt op jouw column en je maakt kans om column van de dag te worden. Jouw column komt dan ook in de krant en je krijgt € 50,-!

Op de Lezerscolumn channel kun je alle columns terugvinden. Veel lezerscolumns uit het verleden zijn tijdelijk niet beschikbaar maar zullen we snel toevoegen.


likelovedislike
user_c3611a6957f428f542c22265cc67adaf0cddec6d_avataruser_478276ec59911023c34d330d64cf784c1d462651_avataruser_3353773cfa3d99b0a1a44835eb95de591c9467d5_avatar

+85


Views

0

Likeability of 6

Lezerscolumn: Voordeel

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Iedere werkdag schrijft een lezer van Metro een column over wat hem of haar bezighoudt: Monique Louis

Ik heb onlangs twee ontdekkingen gedaan. Deze ontdekkingen hebben een kleine link met elkaar. ‘Ja en’ zal je zeggen. Ik wil dit met je delen. Je kunt er misschien je voordeel mee doen.
De eerste ontdekking is dat ik van het drinken van een enkel, beschaafd glas prosecco, een kater krijg alsof ik de avond ervoor ben begonnen met enkele biertjes, vervolgens ben overgegaan op rosé, een stuk of wat rode wijn heb gedronken, de maaltijd ben beëindigd met een dessertwijn en tot slot een koffie met twee duimen whisky tot me heb genomen.

Een aantal weken geleden had ik dezelfde sensatie. Tijdens een gezellig etentje, heb ik genipt aan deze zoete, witte wijn met bubbeltjes. Dit kostte me de dag erna, uren om bij te komen van de bonkende ellende in mijn hoofd. Dit kan geen toeval zijn. Afgelopen zaterdag had ik dus zo'n zelfde hoofd vol drama. Met paracetamol en afleiding van zoon, redelijk te hanteren (totdat ik bukte).

De tweede ontdekking ging als volgt. Op de terugweg van een bezoek aan oma, rijden we in Nieuwegein eerst richting winkelcentrum. Man sluit aan in de rij naar de parkeergarage. 'Stap hier maar uit, kun je vast je laarzen ophalen’.
Ik gris mijn portemonnee uit mijn tas en het bonnetje van de hakkenbar. Stap uit, sla de deur dicht, zie dat mijn sjaal nog tussen de deur van de auto zit, terwijl man gas geeft en richting de slagbomen van de parkeergarage rijdt.

Ik voel de sjaal strakker trekken om mijn nek, klap tegen de grond op mijn knieën, schamp en passant mijn ribbenkast langs de zijkant van de auto. Godzijdank hoort man mijn harde schreeuw vanaf de grond en stopt.
Trillend van schrik kruip ik op de stoep om ruimte te maken voor de volgende auto. Met kapotte kousen en open geschaafde knie hijg ik na, me half bewust van de onelegante houding: zittend op de grond met mijn benen opgetrokken van de pijn, mijn rokje om mijn middel. Ik besluit om weer achter in de auto te kruipen. Zoon, naast me in de maxi-cosi legt zijn handje op mijn arm, houdt zijn hoofd schuin, zoekt mijn blik om het vervolgens uit te schateren. Ik lach maar met hem mee. Hij heeft gelijk, het beste wat je kunt doen, als je zo’n groots avontuur overleeft.

Nu komt het, mijn hoofdpijn was weg. Geen spoor meer van. Dit is de hele dag zo gebleven.


likelol
user_0ce5b9b25ebc18275fc63f77e1d1d993ffdcfa3a_avataruser_ba9fbcb633be4a44b2c6942c720221dafaea4398_avataruser_8cdbce5db9dd2b10b48ff662799b6c9825cac619_avatar

Views

0

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Lezerscolumn: De IKEA-trein

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Iedere werkdag schrijft een lezer van Metro een column over wat hem of haar bezighoudt: Oscar van Schijndel

Sinds december 2017 heeft mijn stamtraject de beschikking over ETMET: Elke Tien Minuten Een Trein. Volgens NS hoeven wij reizigers dan niet meer op de klok te kijken. “De treinen krijgen steeds meer het karakter van metro’s”, aldus Prorail en NS.

Ik moet ze gelijk geven. Ik kijk in de Amsterdamse en Rotterdamse metro inderdaad zelden op de klok. Je komt op het perron en een paar minuten later komt de metro. Dus neem ik de proef op de som en besluit op de weg van mijn werk in Utrecht terug naar huis niet meer op de klok te kijken.

Ze zeggen weleens dat ik bepaalde gaven heb. Zoals het schrijven van columns. Zelf houd ik het liever op de gave om bijna elke keer in Utrecht op het perron de trein te missen. Soms is hij een minuut geleden vertrokken, maar nog vaker zie ik de achterlichten verdwijnen. Dan denk ik wel eens “had de trein maar vertraging, dan had ik hem nu gehaald”. Mijn wens werd verhoord, want de eerstvolgende trein bleek in ruim de helft van de gevallen ofwel 5 minuten te laat, ofwel zo vol dat ik er niet meer in paste. Zou ETMET soms voor “Elke Tien Minuten Een Treinvertraging” staan? Al met al heb ik het idee dat ik in de oude situatie minder tijd besteedde aan wachten. Toen de treinen nog elk kwartier reden en ik steevast op de klok keek.

Een tijdje terug was ik in Berlijn. Daar vormen de S41 en S42 een ringlijn; de een gaat rechtsom, de ander linksom. Klok kijken is niet nodig; de treinen rijden er elke 10 minuten. Het zijn net bovengrondse metro’s. Vanaf station Bundesplatz daal ik de lange trap af naar de catacomben van een echte metro, die ook laat in de avond elke tien minuten rijdt. Ook hier zijn lange wachttijden een zeldzaamheid.

Beste NS, een trein is geen metro en zal het ook met ETMET niet worden. De S-Bahn in Berlijn wordt niet gehinderd door snellere of langzamere treinen. Intercity’s en Sprinters vormen echter onderdeel van een netwerk en reizigers zijn meer gebaat bij goede aansluitingen dan hogere frequenties. Vorig jaar had Utrecht nog elke 15 minuten een handige overstap Amsterdam/Schiphol – Eindhoven/Nijmegen. Nu is dat nog maar elk half uur. Wat mij betreft kan dat hele ETMET me gestolen worden. Ik heb liever IKEA: dat is ook geel met blauw, maar dan wel Ieder Kwartier Een Aansluiting.


Views

0

Lezerscolumn Flexwerken: Leven

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Metro en ASUS zijn op zoek naar verhalen over flexwerken. De volgende columnist deelt zijn ervaring in een column en maakt kans op een ASUS ZenBook: Dylan Marquenie

Heb jij een doel? Wil je iets bereiken in je leven? Ben je bezig met de dood, of juist bezig met niet dood te gaan? Sommigen hebben het doel om niet dood te gaan. Wat ik mij afvraag is of je wel je leven leeft wanneer je bezig bent met niet dood gaan. Lééf je wanneer je leeft zonder risico's, zonder keuzes. Wat ik denk is dat de keuzes die we maken ons leven zodanig vorm geven dat we ons leven ook echt léven. Tegelijk geloof ik in het lot, en in toeval, ook al geloof ik ook dacht het beiden niet bestaat. Hier zo meer over. Het lot bestaat, but it is ever changing. Met elke keuze die je maakt, veranderd je lot mee. Bij elke keuze die je maakt, neemt je weg een (hele) andere richting. Dit is mijn definitie van lot; We maken het zelf tot wat het is, ondanks de aanleg die we zouden kunnen hebben voor bepaalde dingen. Ík bepaal of ik ga roken of niet, niet mijn aanleg. Daarmee creëer ik mijn eigen lot.

Nu, de uitleg over de tegenstrijdigheid - het lot en toeval bestaan, ze bestaan alleen niet. Omdat je keuzes maakt, degene die je leven vorm geven die keuzes, bestaat toeval. Zonder deze toeval kan het lot niet bestaan. Wanneer het lot je aan een bepaald persoon koppelt, bepalen je eigen keuzes de manier waarop, en wanneer je die persoon ontmoet. Met die keuze bestaat het toeval, omdat niks zeker is. En juist omdat het bestaat, bestaat het niet. Want dezelfde toeval, is het lot. Toeval en lot bestaan en heffen elkaar op, net zo zeer als dat ze elkaar aanvullen. Het is gecompliceerd, maar wel iets moois om te beseffen. Je hebt je eigen lot in handen, ook al is het al wel voor je uitgestippeld.


Views

0

Likeability of 6

Lezerscolumn: Er is er 1 jarig, oh nee oh nee!

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Iedere werkdag schrijft een lezer van Metro een column over wat hem of haar bezighoudt: Imka Meuwese

Als klein kind al vond ik het vreselijk om jarig te zijn en had ik vooral een gruwelijke hekel aan het hele circus er omheen. Ik begreep niet waarom andere kinderen hier al weken van tevoren naar uitkeken en liefst een zo groot mogelijk feest wilden. Dat zij het blijkbaar niet erg vonden op de tafel te moeten staan, compleet met een papieren frutsel op je hoofd, en dat de hele klas dan luidkeels (en snoei vals) voor je ging zingen. Een ramp vond ik het maar durfde dit nooit te zeggen, bang om voor vreemd versleten te worden. In stilte onderging ik het leed, want zo voelde ik dat echt, en was stiekem blij dat ik in de kerstvakantie jarig was. Veel ‘grote mensen’ waren te druk met de feestdagen of gingen op vakantie, wat mij alleen maar goed uitkwam. Mijn feestjes bleven daarom gelukkig klein en ieder jaar weer hoopte ik dat de vakantie mijn redding was om op school onder de hele heisa van het zingen, trakteren, hoedje, op tafel etcetera uit te komen. Helaas, ik was altijd nadien alsnog de klos!

Al jarenlang maak ik er bijna een sport van om op slinkse wijze mijn verjaardag te ontvluchten. Het liefst plan ik een tripje naar het buitenland maar omdat ik kerst wel heel gezellig vind is dit lastig. Ik hoor jullie al denken; ‘Als volwassene kun je toch gewoon zeggen dat je je verjaardag niet viert?’ Dat dacht ik ook maar heb je het al eens geprobeerd? Met liefhebbende ouders die je op zijn minst even willen komen feliciteren....en de hele bubs dan als verrassing meenemen. Vriendinnen die “gewoon” even op de thee willen komen of alleen een kadootje af willen geven. Het is allemaal super lief bedoeld en geloof me, ik zou willen dat ik, net als het gros van de mensen, zo lijkt het voor mij althans, ook dol was op het vieren van verjaardagen. Maar mij brengt het alleen pure stress!

Toen ik twee jaar geleden op mijn verjaardag griep had maar uiteindelijk toch in een volle huiskamer zat, charmant en wel in pyjama, vond ik het welletjes. Netjes heb ik medegedeeld mijn verjaardag voortaan NOOIT meer te zullen vieren en daarmee eindelijk korte metten gemaakt met deze jaarlijks terugkerende ellende. Mocht ik om die reden niet meer uitgenodigd worden op andermans verjaardagen dan vind ik dat geen enkel probleem...;-) Ik hou echt van mensen maar ben allergisch voor “verplichte gezelligheid”.


likelove
user_aa7a3899ed5f1a96dddc77a9e7aed4f4e6873a4b_avataruser_2eae4a5bffcc50cafed5c201a2c5e17ab86f942b_avatar

Views

0

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Lezerscolumn: Afval mee uit de trein

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Iedere werkdag schrijft een lezer van Metro een column over wat hem of haar bezighoudt: Alse Dijkstra

In de stiltecoupé van de volle trein van Utrecht Centraal naar het Hoofdstation Groningen dommelen de reizigers weg op het ritme van de schommelende trein. Er hangt een geur van een zwaar en zoet parfum van een mevrouw die driftig in een krant zit te bladeren. Luid knisperend slaat ze pagina voor pagina om en bladert weer op dezelfde manier terug en dan nog weer eens van voor naar achteren.

De vriendelijke en opgewekte stem van de dame van de Rail-catering doet iedereen opkijken: “Goedenavond, kan ik nog iets voor u betekenen? Ik heb koffie, thee, fris en lekkere dingen, zoals Snickers, Mars en Bifi worstjes of heeft u liever stroopwafels of een gevulde koek...”

De knisperende krant wordt dichtgevouwen en in de grote Gucci-tas gestopt. “Mag ik een kopje koffie van u?” “Natuurlijk mevrouw, zal ik de koffie voor u in een dubbel bekertje doen, want het water is nogal heet...” De oploskoffie wordt vanuit de grote waterdichte rugzak met heet water vermengt, goed doorgeroerd en met de gevraagde suiker en melk op het tafeltje gelegd. Het af te reken bedrag wordt gepind, heel handig dat dit ook in de trein kan!

De Rail-catering vervolgt haar ronde door de trein. De suiker en de melk gaan in de koffie en na enige tijd nog eens goed roeren, is het tijd om te genieten. Ondertussen is het buiten volledig donker en flitsen de lantaarnpalen van de gepasseerde perrons voorbij. De Rail-catering is overgestapt naar het volgende rijtuig en de meeste mensen dommelen weer weg.

Wanneer de koffie genoten is verdwijnen het gebruikte bekertje, het lege melk cupje en het suikerzakje niet in het afvalbakje, maar in een plastic tasje van de Zeeman. De grote Gucci-tas komt weer op schoot en het dichtgeknoopt Zeeman tasje gaat in de duur uitziende tas. De mevrouw buigt zich een beetje naar voren en zegt op fluistertoon: “Mijn afval doe ik altijd keurig in een plastisch zakje en gooi het dan buiten in een afvalbak! Zo blijft de trein netjes en schoon, want afvalbakjes in de trein zijn echt zo vol!” Ik knik haar waarderend en bewonderend toe en fluister terug dat ik dat een erg goed idee vind.

Voldaan gaat de Gucci-tas weer open en er komt mobiele telefoon in een roze-hoes-met-diamantjes uit, even later volgt een bijpassende hoofdtelefoon. “Die heb ik altijd bij me” glundert ze, “heerlijk genieten van mijn favoriete muziek zonder anderen lastig te vallen”. Ze rommelt wat met de toetsen van haar mobiel, plugt de koptelefoon in en doet haar ogen dicht. Dan drukt ze op een toets...

Iedereen schrikt op van een Gregoriaans klinkend mannenkoor dat keihard door de verder stille trein schalt. De mevrouw ligt met gesloten ogen te genieten van de hemelse klanken. Geïrriteerd tikt haar buurman op haar arm en kijkt haar bozig aan. “Kan het wat zachter, u heeft uw hoofdtelefoon niet goed aangesloten”, zegt hij met luide stem. De vrouw stamelt een excuus dat dit haar vaker overkomt en sluit de plug van de hoofdtelefoon beter aan.

In Groningen rijdt de trein op tijd het Hoofdstation binnen, de conducteur roept om dat dit het eindstation is en dat er hier nog kan worden overgestapt op de treinen naar Delfzijl, Leeuwarden en Winschoten. De reizigers die nog niet eerder zijn uitgestapt staan op om hun jas aan te doen. De mobiele telefoon en de bijpassende hoofdtelefoon verdwijnen in de Gucci-tas. “Nog een fijne avond allemaal” klinkt het opgewekt terwijl de tas over de schouders wordt gehangen. Haar buurman kijkt nors voor zich uit, hij volgt haar naar buiten. Zijn boterhamzakjes en krant liggen verfrommeld op het tafeltje bij zijn zitplaats.

Op het perron gaat de Gucci-tas nog een keertje open. Het dichtgeknoopt Zeeman tasje met het lege koffiebekertje, het melk cupje en het suikerzakje en de krant worden keurig in de afvalbak op het perron gedeponeerd.

Glimlachend check ik uit bij de NS en in bij Arriva om mijn reis naar huis te vervolgen...


Views

0

Lezerscolumn: Het zijn de kleine dingen die het doen

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Iedere werkdag schrijft een lezer van Metro een column over wat hem of haar bezighoudt: Maria Bakker

Ze wil het zelf doen, langzaam en moeizaam gaat ze op het randje van haar bed zitten, ze pakt de zakjes die aan de linker kant van haar bed hangen.

Zakjes die via een drain in haar lichaam vastzitten en in elke zakje zit een andere vloeistof die uit een andere plek uit haar tengere lijf vandaan komt.

Vervolgens pakt ze de zakjes die aan de rechterkant van het bed hangen.
Haar blaas- katheter, haar dunne darm stoma zak, de zakjes aan haar nier- draintjes en de zak van haar maagsonde liggen op haar schoot,  als ze de stekkers uit haar infuuspompen haalt waarna ze opstaat en haar infuuspaal als kapstok voor al de zakjes, en als wandelstok voor haar te kort aan kracht gebruikt.
Ze loopt de 3 pasjes naar de wc en ik wacht geduldig buiten tot ze klaar is.
Ik hoor haar rommelen, hoor de wc doorgetrokken worden, ik hoor de kraan open en weer dichtgaan.
Ze loopt met de hele santemekraan, zoals ze het zelf noemt,  haar haar bed terug.

Opgelucht ploft ze neer en ik help haar haar benen in bed te doen.
We hangen 3 zakjes aan de rechterkant van haar bed en 2 aan de linker kant .
Ze drukt op het knopje van haar morfine pompje voor een extra dosis pijnmedicatie.

De lijnen aan haar infuuspaal lijken,  na haar wandeling op een bundel kerst verlichting dat het jaar ervoor te haastig in de kast is gegooid . Ik draai de infuuspaal 3x terug om zijn as, hang de druppelregelaar van haar kunstmatige voeding weer recht en puzzel wat verder, waarna alle 5 lijnen op de goede plekken op de juiste manier haar weer geven wat ze nodig heeft.

Als de stekkers weer in de accu's van de pompen zitten zie ik dat ze een slokje neemt van de inmiddels neergezette bouillon, en hoor haar zeggen. “wat is dit genieten zeg, wat een heerlijkheid die zoute smaak”, en er is een tevredenheid af te lezen op haar gezicht.

Morgen mag de maagsonde uit en gaat ze yoghurt en vla proberen, ze kan niet wachten.

En ik denk ..het zijn soms wel heel erg kleine dingen die t moeten doen.......die het moeten doen


Views

0