Flexwerk newbie

Fatima Benhaddou 27 mrt 2018

Ik heb bijna spijt dat ik mijn stille slaapkamer heb verruild voor een rumoerige koffiebar. Ik stap naar binnen op een zeer ongunstig tijdstip: lunchtijd. Binnen raak ik overspoeld door een zee van laptops en luide meetings. Ik worstel mezelf langs drukbezette stoelen opzoek naar een lege plek. Mijn enige optie lijkt een krappe community tafel overladen met freelancers en studenten. Met een zucht prop ik mezelf ertussen, zet mijn laptop aan en begin te tikken.

De drukke koffietent is al snel interessanter dan mijn Word document. Mijn ogen glijden van mijn beeldscherm naar mijn buren. Een architect student tekent nauwkeurige 3D-modellen en een middelbare scholier is hard aan het ‘studeren’ op Netflix. Een net geklede man tegenover mij voert een driftig telefoongesprek en haalt zijn hand door zijn haar. Waar zou dat over gaan? Ik schud mijn hoofd en breng mezelf weer down-to-earth. Focus!

Net wanneer ik de perfecte flow bereik krijg ik de drang om naar het toilet te gaan. Wat nu? Mijn spullen zomaar achterlaten? Ik gluur wantrouwend naar mijn buren en probeer potentiele dieven eruit te pikken. De architect student voelt zich bekeken, want zijn bruine ogen ontmoeten de mijne. Ik besluit mijn vertrouwen in de mensheid te herstellen en glimlachend vraag ik: ‘Kun je even op mijn spullen letten terwijl ik naar het toilet ga?’ Hij knikt en richt zich weer op zijn 3D tekening. Zo snel als Usain Bolt hol ik naar het toilet. Het lukte om binnen twee minuten weer terug te zijn. Opgelucht zie ik dat mijn laptop en tas nog op tafel liggen, maar tot mijn verbazing is de student weggelopen. Vaarwel vertrouwen.

Het is 3 uur – middagdip – dus tijd voor koffie! Ik bestel prijzige koffie die tot mijn teleurstelling waterig smaakt. Terwijl ik sip aan mijn flauwe koffie open ik een nieuw tabblad op mijn laptop en krijg de volgende melding: ‘Het duurde te lang om verbinding te maken met de pagina. Uw internetverbinding is mogelijk te langzaam.’ Ik begin mijn paarse slaapkamermuur, piepende bureaustoel en huisgemaakte koffie bijna te missen.

Voordat ik vertrek schrijf ik een checklist voor mijn volgende flexwerk avontuur: voldoende stopcontacten – goede koffie – snelle wifi – comfortabele zitplaats –  buiten lunchtijd om – geen afleidingen – een maatje om op mijn spullen te letten en… oké misschien dat ik toch maar thuisblijf de volgende keer.