Lezerscolumn

pen icon

Imka Meuwese

Likeability of 6

De hond die niet voor de poes was...of toch wel?

13 FEB 2018

Hond voelde zich het zwarte schaap van de familie. Zijn moeder, vaak zo stoned als een garnaal, noemde hem een domme ezel en schold hem uit voor vet varken. Ze leefden in een zwijnenstal en op een dag besloot hond het hazenpad te kiezen. Het was heel warm, de mussen vielen dood van het dak, en hond was al vroeg uit de veren. Dit hondenleven trok hij niet meer, hij wilde zich niet langer de underdog voelen.

Toen hij uitrustte onder een boom zat daar een poes boven hem. Hond was voorzichtig, hij keek altijd even de kat uit de boom. Maar deze kat deed poeslief, wat hij met zo’n draak van een moeder, die niets anders deed dan katten tegen hem, niet gewend was.
Hij vroeg poes naar beneden te komen maar ze bleek zo bang als een wezel sinds haar laatste ontmoeting met een hondsbrutale soortgenoot van hem. Ze hadden gevochten als kemphanen en het was zo erg dat de honden er geen brood van lustten, vertelde poes. Sindsdien zag ze behoorlijk wat beren op de weg en hoog in de boom voelde ze zich inmiddels als een vis in het water. In vogelvlucht vertelde hond zijn verhaal, ook al had hij eigenlijk een hekel aan oude koeien uit de sloot halen. Zo stil als een muis had poes geluisterd en voelde zich plots een domme gans omdat ze zo’n angsthaas was terwijl deze hond duidelijk nog geen vlieg kwaad zou doen.
Dus maakte ze rare sprongen, ondanks dat ze niet in het nauw zat, en kwam vlak voor hem op haar pootjes terecht. Hond was zo trots als een pauw dat poes dit voor hem deed en voelde voor het eerst vlinders in zijn buik. Hij plukte een bloem, een leeuwenbekje, en gaf die aan haar. Poes hield niet zo van bloemen maar je mag een gegeven paard niet in de bek kijken dus was ze er als de kippen bij om deze dankbaar van hem aan te nemen. En ook al brengt 1 zwaluw nog geen zomer, hond was hoopvol op iets moois.

Als twee tortelduifjes praatten ze de hele middag over koetjes en kalfjes en hond dacht tevreden: ‘Hoe een koe een haas vangt.’ Nooit eerder was hij zo’n haantje de voorste maar dit keer wist hij: ‘Dat chickie is de mijne!’
En nu maar hopen dat poes geen wolf in schaapskleren blijkt te zijn want dan zou hond er een kater aan overhouden!

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelove
user_a80f6676fbddf1edfc700d2dcef6584bd353348b_avataruser_2eae4a5bffcc50cafed5c201a2c5e17ab86f942b_avataruser_aa7a3899ed5f1a96dddc77a9e7aed4f4e6873a4b_avatar

+1


Views

67

pen icon

Joey Rietveld

Likeability of 6

Samen op plastic dieet.

21 SEP 2018

Ik word doodgegooid met termen als duurzaamheid, energietransitie en klimaatverandering
En gelukkig maar, want klimaatverandering bestaat, het is in volle gang en we moeten allemaal ons steentje bijdragen willen we een wereld achterlaten die duurzamer is ingericht. En bijdragen aan die duurzaamheid kan op zoveel manieren. Een beetje minder vlees eten, vaker de fiets pakken dan de auto, een zonnepaneel op je dak of eens stoppen met al dat plastic. We lijken het nog weleens te vergeten, maar ook het gebruik van plastic moet verminderen. De hoeveelheid plastic die wij allemaal in ons dagelijks leven uit de supermarkt richting de prullenbak slepen is ongekend groot. En dat, terwijl veel van deze single-use plastics overbodig zijn. De consumptiemaatschappij waarin wij leven is gevuld met in plastic verpakte luxe producten. En we doen onszelf graag geloven dat het niet uitmaakt, of misschien denken wij er allemaal überhaupt wel niet genoeg over na. De consumptiemaatschappij is tenslotte ook niet ingericht om je druk te maken over dat plastic flesje dat je iedere ochtend in de AH to go koopt en daarna gelijk weer weg gooit. En de consumptiemaatschappij is ook niet ingericht om je druk te maken over dat plastic tasje in de supermarkt, dat je maar één keer gebruikt om je in plastic verpakte komkommers en bananen richting het einde van de straat naar huis te vervoeren. Maar gelukkig zijn er initiatieven als ‘Het plastic dieet’ van Blue City Rotterdam om bewustwording rondom plastic verbruik te vergroten, zijn er steeds meer gemeenten die het scheiden van afval stimuleren en kosten die verdomde tasjes in de supermarkt tegenwoordig 10 cent. Maar de maatregelen die nu genomen worden slaan nog geen deuk in een pakje boter en zoals ik eerder al zei zouden we allemaal ons steentje moeten bijdragen. En deze oproep betekent natuurlijk niet dat al het plastic morgenochtend verdwenen moet zijn, maar het begint bij een bewuste vermindering. Stop ‘s ochtends een hervulbare waterfles in je tas, en dat flesje spa blauw is ineens overbodig. En als je ‘s ochtends een thermoskan met koffie maakt, dan heb je die to-go beker van het station ook niet meer nodig. Maar ochtenden zijn druk, iedereen staat tien minuten later op dan dat hij had moeten doen en koffie to-go is handig. Maar laat voor een keer die plastic deksel dan eens liggen, want verandering begint bij jezelf. En als wij dat allemaal drie dagen per week doen, dan komen we er samen wel.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelovedislike
user_5fae13c86f167f7a9a3c7457579b1936ed40e000_avataruser_47b04e9c8ebd99d698a3825f948d2b8da0b99706_avataruser_36aacfddcd08a9587c17ebf89ea2892712af7efe_avatar

+7


Views

1k+

pen icon

Metro

Likeability of 7

Jouw column in de krant en op metronieuws.nl?

11 NOV 2017

Ben jij een goede schrijver? Stuur je column in via onderstaande groene knop of klik hier. Om de column in te kunnen dienen moet je wel een account aanmaken. Dan kan via de homepage rechts onder het menu.

Onze redactie controleert jouw column binnen 48 uur en plaatst het online. Vervolgens kan het stemmen beginnen!

Let op! Stemmen op lezerscolumns gaat voortaan met emoji’s. Zorg dat je veel positieve emoji’s krijgt op jouw column en je maakt kans om column van de dag te worden. Jouw column komt dan ook in de krant en je krijgt € 50,-!

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelovedislike
user_0dc287e37917b90cd28ba7f7a210ff943da31425_avataruser_e286b4edc19514e1456dec7e4312fb544d1b7bb8_avataruser_91e0788e25404a510da04b8b32ffef6679321e65_avatar

+100


Views

9k+

pen icon

Dennis van Dam

De gevaarlijkste man van Nederland

GISTEREN

De sterjournalist van de Telegraaf, Wierd Duk, is sinds zijn intrede bij de Amsterdamse krant sterk geradicaliseerd. Zijn gedachtegangen en overtuigingen zijn op zijn zachtst gezegd weerzinwekkend, en het ergste is dat hij zijn gevaarlijke ideeën dagelijks mag delen met een enorm publiek. Zijn volgers zijn inmiddels te vergelijken met een sektarische groepering die geen tegenspraak duldt en richten hun pijlen op iedereen die Wierd (online) kritiek geeft. Hun mening is de juiste, en iedereen die het daar (deels) mee oneens is, is een gütmensch, een wegkijker of een Social Justice Warrior.

De berichtgevingen van Wierd hebben in de loop der tijd extremistische vormen aangenomen. Hij schrijft voortdurend over zijn angstaanjagende toekomstbeelden, de weerstand die immigranten bij hem oproepen en de ‘linkse elite’ die alle media-touwtjes in dit land in handen hebben. Dat laatste benadrukt hij door ‘boze burgers’ een podium te bieden; mensen wier opvattingen volgens Wierd te weinig gehoord worden in de traditionele media. Een goed voorbeeld van zo'n boze burger is blokkeerfriezin Jenny Douwes, wier kant Wierd openlijk koos tijdens haar rechtszaak. Sterker nog: hij bestempelde Douwes als “de Friese Jeanne d’Arc in een cultuurstrijd”.

De ontwikkeling van Wierd is journalistiek gezien verontrustend. Wat hij bedrijft is feitelijk geen journalistiek, want echte journalisten probéren op zijn minst verschillende kanten van een verhaal te belichten. Wierd bedrijft activisme: hij interviewt uitsluitend gelijkgezinden en draagt hierdoor bij aan de polarisatie die we tegenwoordig in Nederland kennen. Wanneer iemand een kritische tweet naar hem stuurt, hitst hij zijn trouwe volgers op om diegene de mond te snoeren. Meerdere activisten, journalisten, docenten en historici hebben zich genoodzaakt gevoeld hun Twitter-account te verwijderen vanwege Wierds digitale leger.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

50

pen icon

Michelle Otter

Koelkastlessen

15 OKT 2018

Vandaag stond ik op. Ik had geen sokken aan. Dat heb ik nooit als ik opsta.

Toen ging ik naar de wc.

Er kwam een koelkast uit.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

34

pen icon

Cale columns

Likeability of 6

Rutte 3, Klavertje 4, Ringen 5

15 OKT 2018

Tegengas winning

Ik vraag u af of u dat ook heeft. Dat je vindt dat het tijd is om na Rutte 3 maar eens aan Klavertje 4 te beginnen. Na de veroordeling van het Gerechtshof aan de regering om meer te doen de klimaatdoelstellingen te halen is de polarisatie alleen maar groter geworden. En daarmee bedoelen we niet de enorme toename van Poolse arbeidskrachten in de Nederlandse samenleving. Die is al zover dat ze van badkamers en onbeduidende wandjes al toe zijn aan het uit de grond stampen van complete Vinex-wijken.

Het gaat om het steeds verder woekerende idee dat er een aparte regering is van het volk. En dat is feitelijk juist, maar zou niet zo moeten zijn. Het begint met het besef dat je zelf de regering bent, van je eigen land en mensen. Het is makkelijk om steeds maar te zeggen ‘De regering doet niet wat ik wil, organisaties doen niet wat ik wil, de instanties hebben de pik op mij, de maatschappij deugt niet, ACAB etc.’. Maar jij bent zelf die maatschappij. En die instantie. Zielig huilen over de file waar je in staat is zielig zelfmedelijden. Want jij bent die file. Zonder jou en die anderen op dat stukje asfalt zou die file er niet zijn.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_7b374286ed5e6d6a4b0efc60ecf386acdf5909a0_avataruser_b0d9c53d19a696eabab7821f9736a9e7f1240c94_avatar

Views

50

pen icon

Roel Hunting

Likeability of 6

De cirkel is rond

15 OKT 2018

3-1-4-2. Op voorhand een weergaloze voetbalopstelling, maar niets is minder waar. Haal de streepjes weg, en zet tussen de drie en de één een punt. Wat je dan krijgt is: 3.142. De wiskundigen op deze aardbol zullen zeggen: “Dat is pi, een wiskundige constante. Ofwel de verhouding tussen de omtrek en de diameter van een cirkel.” Het gaat dus om ronde cirkels. Ronde cirkels? Die zijn toch altijd rond? Ja, klopt. In den Nederlandsche Taal wordt er daarom ook wel gesproken van een pleonasme. Éen van de grondleggers van ‘pi’ was Isaac Barrow. De in 1630 geboren en getogen Londenaar was naast wiskundige ook een theoloog. Hij moest zich heel vaak verantwoorden voor zijn jongere broer. Iedere keer als hij iets vertelde dat niet klopte, moest Isaac zeggen: “Theo loog.” Een functie die niet iedereen zomaar kan uitoefenen, want er is namelijk één heel belangrijke voorwaarde die aan dit beroep kleeft: Je moet een broer hebben die Theo heet.

Pi is een Grieks symbool en dankzij ‘pi’ is er in Italië ook een heuse vergrieksing van de nationale taal opgetreden. Zza is daar wellicht het meest bekende voorbeeld van. Dit woord kwam in Italië in opspraak en uiteindelijk bepaalde het Hooggerechtshof dat het een gerecht moest worden, met als gevolg dat de pi-zza werd geïntroduceerd. Tenslotte is de ex-Italiaanse internationaal Andrea Pirlo ook vernoemd naar het Griekse symbool, waarschijnlijk doordat hij tijdens zijn carrière zo’n korte draaicirkel had. Pirlo werd daarnaast ook vaak geassocieerd met de vrije trap.

De vrije trap: je kent dat wel. Na een handsbal hoor je het fluitje van de scheidsrechter. Locatie: randje zestien. Een dood spelmoment volgt. De scheids wijst naar de plek des onheils en geeft een vrije trap. Een vrije trap. In geen enkele wedstrijd zal het ontbreken aan dit voetbalelement. Niet alleen bij het voetbal is dit fenomeen bekend, ook bij alle schilders die morgen een verlofdag hebben geldt dit. Ook het gereedschap waarmee ze iedere dag werken, profiteerde hiervan: naast de kwasten, schuurpapier en plamuurmessen, beschikken de desbetreffende schilders ook over een vrije trap.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelol
user_a2f75bcee7ee098f537e90e2a92d0678c12db7ef_avataruser_ee8d82afda9b936e7fb1fbbbead74b9f3e93a637_avataruser_ee2609eb448e9e751f8103baa3ed6619ddadf03a_avatar

+2


Views

70

pen icon

Carina Noordeloos

de weg kwijt

15 OKT 2018

de weg kwijt

‘Weet u waar de stad is?’

Ik had haar al zien lopen, achter haar rollator. Een kleine oude mevrouw, verzorgd type.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

800+

pen icon

Sylvia Peters

Likeability of 6

Krijg ik nu ook taakstraf?

15 OKT 2018

Tweet: “De laatste vraag van #rtllatenight: ‘Hoe kun je voorkomen dat in november weer onrust is bij de intocht?’ #JerryAfriyie: 'zonder #ZwartePiet moet dat lukken.' M.a.w. anders niet. Nou, dat klinkt hoopvol. Zo wordt het nooit wat. Zijn er nog #blokkeerZaanstatters?”

In het programma RTL Late Night werd de #blokkeerfries Jenny Douwes publiekelijk voor het blok gezet in een poging om de vergane glorie van het programma nog wat op te krikken. Mijn tweet over deze discussie creëerde aardig wat ophef. Natuurlijk heeft Twan gelijk als hij zegt dat de tafel voor iedereen is, maar doe dan ook geen beloftes. Gelukkig mocht de human right activist Jerry toch plaatsnemen, want hij weigerde woord te doen als hij niet aan tafel zat. Het onderwerp was het blokkadeproces van de Friezen, toch? Of nee, het ging eigenlijk om de bescherming van je kinderen. Mooi onderwerp, want tenslotte willen we allemaal dat onze kinderen veilig opgroeien.
Vanuit dat standpunt begrijp ik beide partijen. Niemand vindt het fijn als je kinderen risico lopen tijdens een volksfeest en ook niet als ze worden uitgescholden voor wat dan ook. Toch gaan beide partijen in deze emotie in de fout. Kick-Out Zwarte Piet zegt het gesprek aan te willen gaan, maar hun protesten draaien steevast uit op rellen. Dus logisch dat je hier op de dag van de intocht niet op zit te wachten. De Friezen ondernemen een ludieke actie, vergeten helaas hierbij een aantal factoren. Ten eerste de vrijheid van meningsuiting en ten tweede het strafbare feit van het bewust blokkeren van de snelweg. Maar oké, in je emotie doet iedereen soms onverstandige dingen.
Jerry heeft de oplossing: we moeten elkaar leren kennen en het gesprek aangaan over Zwarte Piet. Oh, het ging dus toch gewoon over Zwarte Piet. Maar goed, hij wil het gesprek aangaan, dus laten we luisteren.
Helaas, de zendtijd is om. Maar Twan heeft nog wel één laatste vraag, namelijk hoe we kunnen voorkomen dat het bij de eerstvolgende intocht weer een dergelijk drama wordt.
Dan hoor ik Jerry zeggen: ‘zonder Zwarte Piet moet dat lukken.’

Bam, einde verhaal. Is dat hele gesprek dan geen lachertje? Ik hou rond 17 november in ieder geval even het nieuws in de gaten. Ik hoop wel dat de bevolking uit Zaanstad ondanks mijn tweet beseft dat je nooit moet denken dat jij het allemaal wel oplost, kijk maar naar Twan.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelove
user_f1f3a9b9cfd727a9d00b71ee8abf3874f5d76a58_avataruser_faf20fdc290b098c0743123ab1c47a30eabf4660_avataruser_60c680b3ab45e5eac4d9dd8d7a29a8949d00ccd0_avatar

Views

300+

pen icon

Daphne Keislair

Likeability of 7

(Ont)Haasten

14 OKT 2018

We worden er vaak mee geconfronteerd of we hebben er zelf last van. We hebben haast. Haast in de rij van de kassa in de supermarkt. Haast om bij de trein te komen. Haast om het juiste plekje in de trein te verkrijgen. Teleurstelling, wanneer er toch een kortere trein wordt ingezet. Wel, haast om thuis te komen om vervolgens op de bank te ploffen of om te sporten. Haast om je kind op te halen. De hele dag hebben we haast. Ik ben ook een van die mensen. Dit haasten leidt tot een enorme behoefte aan onthaasten. Dat zie je ook aan onze mede treinreizigers ‘s morgenvroeg en ’s avonds tijdens de spits. De meeste mensen hebben dan geen behoefte aan een praatje. Die stilte, heerlijk. We laden onszelf op voordat we weer vol de dag in kunnen. Wanneer we de trein uitstappen vervolgt onze haast. We mengen ons in de drukte voor het uitchecken. We staan in de rij voor de OV-fiets en daarna voor het stoplicht. Landen we eenmaal achter onze computer, dan is het eerst tijd voor een kopje koffie. De dag is nog niet eens begonnen en we moeten alweer bijkomen van de reis naar ons werk. Tijdens de dag voldoen we aan alle deadlines en drukke agenda’s om vervolgens weer op de ov-fiets in alle haast je trein te halen om je naar huis, de opvang of sport te racen.
Hoogleraar psychologie Witte Hoogendijk, in het programma ‘Sophie in de Mentale Kreukels’ van Sophie Hilbrand, leerde ons dat het niet alleen ons werk is dat ons aan burn-out klachten helpt. Al onze (sociale) verplichtingen erom heen dragen hier net zo goed aan bij. Econoom Mathijs Bouman geeft aan dat we gemiddeld 15% van onze tijd aan werk besteden, dat staat gelijk aan 1350 uur per jaar. Anders gezegd, 85% van onze tijd spenderen we aan andere zaken. Voor velen bestaat het leven uit een grote verzamelbrij aan activiteiten die na het werk volgen. In hoeverre zijn al die activiteiten nodig? Moet je vandaag sporten, eten met die vriend(in) of toch naar de werkborrel? Zouden we niet vaker nee moeten zeggen? Keuzes moeten maken? Die overvolle agenda’s, al die verplichtingen, is het echt nodig? Nee, denk ik. Het resultaat zou zijn dat er minder mensen onderweg zijn met als effect minder treinreizigers. Dit komt ten goede aan het rustmoment in de trein. Nooit meer in de rij voor het uitchecken, voor de OV-fiets, in de file voor het stoplicht. Ik zou waarschijnlijk vol energie te vroeg aankomen op mijn werk. En dat alles zonder haast.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelove
user_f6400c2b39a2596a71b0a2a6a92238409acbd1f5_avataruser_8a21414ca582923ea22fceb96b123c9a77429980_avataruser_2c4f0657b39d672a0191be25f23cb30b3878d964_avatar

+16


Views

300+

pen icon

Ahmet Chakioglou

Klaaggedrag

14 OKT 2018

We maken ons zorgen. Altijd. Of het nou gaat om orkanen, vluchtelingen, presidenten, politici, zwarte pieten of diamanten schoenen die te strak zitten, we vinden altijd wel wat. En we hebben er een mening over. Die mening geven we ook erg graag. Het liefst geven we hem zonder dat iemand iets terugzegt, want dan moeten we in discussie en dat maakt ons punt minder sterk. Ik heb een mening. Ik wil hem graag delen met de wereld. Maar kom alsjeblieft niet met tegenargumenten, want ik kan mijn standpunt eigenlijk niet zo goed verdedigen. Ik zeg keer op keer hetzelfde, soms met andere woorden, maar eigenlijk nooit met nieuwe inzichten. Ik wil anderen niet horen, want dan vergeet ik wat ik eigenlijk wilde zeggen. Sterker nog, stiekem ben ik bang dat ik andere inzichten krijg, en dat moeten we niet hebben. Ik heb een mening, en als ik die aanpas omdat iemand wat anders zegt, dan is het mijn mening niet meer. Of wel? Stel je voor dat we met elkaar in debat gaan om problemen op te lossen, om obstakels te overwinnen. Stel je voor dat we oplossingsgericht gaan denken. Dat we begrip hebben voor elkaar. Een luisterend oor. Het zou zo mooi kunnen zijn, met al die mensen die een mening hebben. Al die mensen die zo nodig moeten klagen. Als we nou eens zouden klagen, en vervolgens met elkaar zouden proberen om de problemen een beetje minder te maken. Oplossingsgericht denken. Zou dat kunnen? Of is het misschien het lot van de mensheid om altijd maar iets te klagen te hebben? Ik hoop het niet. Maar wat weet ik ervan? Ik ben gewoon iemand die zoekt naar iets om te klagen, omdat ik eigenlijk niets te klagen heb. Snap je hem nog?

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

43

pen icon

Madelief visser

Voor miljoenen mensen de waarheid

14 OKT 2018

Ik ren, ik ren door de straten, de dichtbevolkte drukke staten van de stad. Ik ren, ik ren lang grote tempels en kleine marktkraampjes. Langs armoedige sloppenwijken en glinsterende grote gebouwen. Ik ren, terwijl ik mensen ontwijk en bijna tegen een ezel op loop. En telkens op zoek ben naar een nieuw pad om in te slaan. Ik ren voor mijn leven, terwijl ik steeds achterom kijk. Steeds achterom kijk om te zien of ik nog steeds achtervolgd word. Boze mannen schreeuwen en komen achter me aan. Komen steeds dichterbij. Ik ben een dief. Ik ben een dief in een wereld waar alleen de grote rijke mensen alles bepalen, terwijl de armen daar voor opdraaien. Terwijl zij rijk worden van hun neppe oneerlijke producten, moet ik ze stelen om überhaupt te kunnen eten.
Ik ben een dief, en wat stal ik dan?
Ik stal misschien wel jou afgekloven boterham. Want terwijl jij daar zo heel zielig zit, omdat de belasting op je eten wordt verhoogd. Verspil je nog steeds per jaar meer eten dan ik in een heel jaar zal eten. Terwijl je, je goed voeld als je rijst geeft voor kindjes in een ver land. Wordt die rijst weer net zo goed verbouwd door arme kindjes uit een andere ver land. Dus geef je geld aan een goed doel, waarvan negentig procent toch weer in de zakken van een of andere rijke man beland.
Dit is de hunger games. Waar wij als zielig mensen kijken hoe anderen sterven omdat wij zo graag goedkope kleding dragen. Als de documentaire dan is afgelopen. Zeggen we och wat zielig toch en doneren we snel wat geld en gaan dan verder met kleding kopen. En door de drukke straten lopen.

Ik had vannacht deze droom, over hoe anders mijn leven had kunnen zijn. Door alleen op een andere plek geboren te zijn. Maar Dit is voor miljoenen mensen elke dag de waarheid.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

55

pen icon

Jan Willem Kroon

Echte muziek

13 OKT 2018

Weinig werkt er zo op je gevoel als de muziek, waar je van houdt. Ook al ben je nog zo jong, de muziek kan je overmeesteren. Ik weet van mezelf nog de verbazing, die ik voelde, toen ik voor het eerst getroffen werd door een prachtig nummer.
Er zijn ook mensen, die gebruiken muziek als een status symbool. Hun muziek is de enige ware en ze zijn neerbuigend over de muziek, waar jij van houdt.
Maar wat is muziek echt? Het zijn klanken, die je mooi vindt, meer niet. Het geluid, dat je raakt, je gevoel streelt en een emotie in je opwekt. Je hoeft er totaal geen verstand van te hebben. Als je weet, dat een zanger graag een biertje drinkt is leuk, maar heeft niets met muziek te maken. Het hoeft ook niet steeds dezelfde muziek te zijn, die je leuk vindt.
Ik stond pas mijn regenpak aan te trekken. Een plotselinge stortbui maakte dat noodzakelijk en ik was onder de overkapping van een winkel gevlucht. Al hinkend in mijn regenbroek, in de droogte van de luifel, hoorde ik klanken naast me. Pas toen ik op mijn fiets sprong en de regen trotseerde, drong tot me door, dat ik naast een man had gestaan, die saxofoon speelde. Op een prachtige wijze liet hij een liedje uit mijn jeugd horen “Patsy”. Het gaat over een meisje uit een kansloze wijk. Dit liedje troostte me zo. Het was niet eens erg op toon, maar dat stoorde niet. De klanken zijn me nog dagen bijgebleven.
Er zijn mensen, die muziek alleen muziek willen noemen als het door een muziekinstrument wordt voortgebracht. Wat men vroeger een muziekinstrument noemde. Waarom zou een elektronische muziek niet mooi kunnen zijn? Met hetzelfde geluid en dezelfde kwaliteit. Hebben die honderdduizenden mensen die naar Martin Garrix gaan geen gevoel voor muziek?
Het voelt veel beter om muziek te luisteren zonder oordeel. De geluiden gewoon te ervaren, te beleven. Zelfs de stiltes, op de juiste momenten ingebracht, zijn mooi en waardevol. Je kunt door de mooie klanken los van jezelf komen. Ik ken iemand, die naast een gong gaat zitten. Zij slaat er dan op en wordt er blij van. Een soort Mindfulness. Of wat dacht je van het sonore gezang van primitieve volken. De mensen, die het voortbrengen raken uiteindelijk in een trance. Ik noem dit ook muziek.
Net zag ik een bekende zangeres op de televisie, ondersteund door een akoestische gitaar. Ik dacht, dit is het toch wel echt…oh nee…ook mooie muziek.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

42

pen icon

Cale Columns

Likeability of 6

Alie Repelsteeltje Boomsma

13 OKT 2018

Ik vraag u af of u dat ook heeft. Dat je je afvraagt wat het nut nog is om uitsluitend initialen te gebruiken bij namen van verdachten. De naam van de verdachte Jos B. was eerst voluit in het nieuws, voordat het weer ingekort werd weergegeven. Door alom tegenwoordige (sociale) media is het onmogelijk geworden om privacy te waarborgen. Wen er maar aan, haal geen stomme dingen uit en, als je toch iets op je kerfstok hebt, heb dan lak aan wat men er van vindt. Een eeuwtje of 3 geleden ging je per koets naar een schilder in de stad, om je bloot te laten vastleggen met penseel en verf, mooie lijst eromheen en dan gaf je dat aan je geliefde. Als je vreemd ging, keek je ex wel uit om naar diezelfde schilder te gaan, 10.000 reproducties te laten maken, er ‘vrouw van lichte zeden’ bij te laten zetten en die vervolgens per bode te laten bezorgen over de hele wereld. Teveel gedoe, teveel moeite.

Vaak zijn alleen de initialen onvoldoende om herkenning te voorkomen. Iedereen weet wie met Volkert van der G., de moordenaar van Pim F. wordt bedoeld. Wie weet niet wie Stanley H. of Dino S. zijn? En Willem H., Frans M. en Cor van H. als ontvoerders van Freddy H. en Ab D.? Laatste naam maakt duidelijk dat als je niet erg bekend bent, het ook niet uitmaakt of je uitsluitend de initialen gebruikt. Maar ben je wel bekend dan maakt het ook niet meer uit om het wel te doen, dus een door de tijd ingehaald gebruik. Stel dat 2 bekende advocaten in de fout gaan en worden aangemerkt als Gerard S. en Bram M.? Kansloos.

Soms helpt het gebruik van alleen initialen om je imago te versterken. Allitererende namen als Marilyn Monroe en Brigitte Bardot werden MM en BB en iedereen weet wie ermee bedoeld wordt. Als het goed gedaan wordt, kan het handig zijn. Fokke & Sukke worden gemaakt door RGvT, de initialen van Reid, Geleijnse en Van Tol. John Reid als copywriter heeft dit waarschijnlijk uitgedacht, want als er teveel ruchtbaarheid aan was gegeven, was hij nooit 25 jaar later als Rijdende Rechter gevraagd. Goed afgeschermd dus. Evenals Ali B., die tegelijkertijd met Arie los ging in de showbizz. En waar Arie zijn naam wel voluit gebruikt, houdt Ali Boomsma het bij Ali B.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_b0d9c53d19a696eabab7821f9736a9e7f1240c94_avataruser_7b374286ed5e6d6a4b0efc60ecf386acdf5909a0_avatar

Views

56

pen icon

Julia Kroonen

Vooroordelen, daar is niks mis mee

12 OKT 2018

Vooroordelen, we hebben ze allemaal.
Vanaf dat we klein waren werd ons geleerd dat vooroordelen slecht zijn. Aan de andere kant werd ons ook geleerd dat we uniek moeten zijn, dat iedereen anders is en dat we dat moeten accepteren van elkaar. Ik vind dit tegenstrijdig. Vooroordelen hoeven niet per definitie slecht te zijn, aangezien we zelf willen dat mensen een bepaalde indruk van ons krijgen. In principe vragen we dus zelf om een vooroordeel. We willen allemaal uniek zijn, we willen allemaal anders zijn. Dit laten we zien aan de hand van bijvoorbeeld kleding en make-up. Als we geen aandacht besteden aan dit soort dingen, kunnen we ook minder snel een vooroordeel hebben. Je hebt dan namelijk nauwelijks iets van jezelf in je uiterlijk verwerkt. Ik vind het hele ‘’je mag nooit vooroordelen hebben’’ onzin. Dit is onmenselijk. Iedereen ziet er nou eenmaal anders uit en aangezien ons brein zo ver ontwikkeld is dat we allemaal een eigen mening en smaak hebben ontwikkeld, kunnen we niet anders dan hierover een mening vormen. Ook dit is ons geleerd toen we klein waren, een mening vormen. Nu wordt dit ons weer afgeleerd. Logisch dat dit dan niet helemaal goed gaat lijkt me.

De mate van oordelen ligt denk ik heel erg aan jouw eigen persoonlijke levenservaring. We kunnen wel van elkaar blijven verwachten dat we allemaal op dezelfde manier reageren op dingen, maar dit is onmogelijk te realiseren als we niet allemaal hetzelfde hebben meegemaakt. Hoe kunnen we nu goed met vooroordelen omgaan? Ik denk dat het al een hoop scheelt, als we niet meer negatief tegen vooroordelen aankijken. Misschien moeten we juist goed naar onszelf kijken, hoe wij ons presenteren tegenover anderen, wat voor vooroordeel dit zou kunnen opleveren naar anderen toe.

De laatste vraag die ik mezelf nog stel, luidt: als we nou niet meer zouden nadenken over hoe we onszelf presenteren in de maatschappij, zouden we dan ook met andere soort ‘’typetjes’’ omgaan? Ik denk het wel. We zouden ons namelijk niet meer laten afschrikken door verschillende outfits, make-up looks, maar we zouden puur alleen kijken naar een persoonlijkheid. En dat is uiteindelijk waar alles om draait.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

100+

pen icon

Monique Louis

Likeability of 6

Fortnite versus De scheepsjongens van Bontekoe

12 OKT 2018

Tijdens het eten begint man over zijn spreekbeurt. Boekenkring heet zoiets, verbetert zoon hem. Ik heb een tip voor je, vervolgt zijn vader, zijn ogen glinsteren. ‘De scheepsjongens van Bontekoe. Fantastisch verhaal’. Hm reageert zoon. ‘Ik heb dat boek wel tien keer gelezen. Van mijn negende tot aan mijn zestiende zeker’.
Misschien moet je eerst een paar bladzijden lezen om te kijken of het je aanspreekt. We spreken wel over 1969, opper ik. ‘Sterker nog, toen las ik het. Johan Fabricius schreef het boek in 1924’. Zoon rolt even met zijn ogen, trekt dan snel zijn pokerface.
Ik sla het boek open en begin te lezen. In de eerste drie zinnen komen al vijf woorden voor die mij zelfs ouderwets in de oren klinken. Ik kijk even op, naar man die zo geestdriftig het boek van zijn jeugd aanprijst dat het me ontroert. Als kind van schippers, zit de liefde diep. Dan kijk ik naar het gezicht van zoon. Hoe kan hij ooit dit boek nog wegleggen, als zijn vader er met zoveel passie over spreekt. Wacht, het is verfilmd, zegt man. Binnen een kwartier kijken we met zijn drieën ademloos naar Peter Hajo en Schipper Bontekoe. Wat een verrassing, op interactieve tv blijkt een gratis aanbod.
De volgende avond lees ik zoon voor uit ‘De Scheepsjongens van Bontekoe’ terwijl hij tegen me aanleunt. Heb hem net achter het computerspel ‘Fortnite’ vandaan gesleurd. Man zit achter zijn laptop en luistert mee. Na een kwartier voorlezen, kijk ik opzij. Zoon is tegen mijn arm in slaap gevallen. Het is pas kwart over acht. Uniek voor de jongen die elke avond om negen uur nog klaarwakker is. Vond je het saai of zat je weer helemaal in het verhaal? vraag ik man als zoon op bed ligt. Ik zat weer helemaal in het verhaal, zegt hij zacht.
De volgende avond leest man een hoofdstuk voor. Zoon en ik luisteren geboeid. Het verhaal komt tot leven, en hoe. Wat een ras verteller die Fabricius. ‘En nu ik’. De hele week leest zoon ons iedere avond een hoofdstuk voor. Ik geniet en koester het moment. Vaker kijk ik naar zoons rug als hij met zijn koptelefoon op, ‘Fortnite’ speelt.
‘Sapperloot..? Hij kijkt ons vragend aan. ‘What the fuck’ vertaalt man behulpzaam.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelol
user_0ce5b9b25ebc18275fc63f77e1d1d993ffdcfa3a_avataruser_ba9fbcb633be4a44b2c6942c720221dafaea4398_avatar

Views

100+

pen icon

Marijn van der Laan

De ma-/di-/wo-/do-/vrijdag borrel in de spits

11 OKT 2018

Het is een doordeweekse dag, 17:00, en je stapt die overvolle trein weer in. Het is klam, alle stoelen zijn bezet, je bent moe, je hebt er al een lange dag opzitten, nu word je ook nog eens tegen de deur aangeduwd door onhandige mensen met grote rugzakken èn als je echt pech hebt heb je ook nog eens vertraging waardoor je je aansluiting mist. Wat een heerlijke afsluiter van de dag… Waarom zit het zo tegen? Maar, even eerlijk lieve reiziger, waarom zou je hier een probleem van maken als het ook leuk kan zijn? Al die frustratie kan je toch veel beter omzetten in positieve energie?

Hoe gaan we die positieve energie creëren? Dat is de vraag. Heb je er wel eens over nagedacht om een praatje te maken met al die wildvreemden om je heen? Nee? Bij deze wil ik het volgende voorstellen: ‘De ma-/di-/wo-/do-/vrijdag borrel in de spits!’ Wat lijkt mij het heerlijk om in één treinstel alle stoelen weg te halen en daar een restauratiewagon van te maken. Een bar waar, ter afsluiting van de dag, biertjes genuttigd kunnen worden. Een ruimte waar je na een intensieve werkdag kan relaxen en samen je frustraties de vrije loop kan laten omdat die ene collega weer eens deed wat jij zo ontzettend irritant vindt. Hoe klinkt dit?

Laatst zat ik in de trein hierover te fantaseren. Her en der zaten prachtige mensen met elk hun eigen verhaal. De tijd in de treinreis is te kort om die verhalen allemaal aan te horen. Maar om mijn bovenstaande borrel te realiseren moet, om te beginnen, de volgende vraag eerst beantwoord worden: “Waarom praten mensen eigenlijk niet met vreemden?” Is dat gek of doe je dat alleen als je ‘jezelf gaat ontdekken’ in Zuidoost-Azië? Dan praat je met alle backpackers in het hostel, ga je met hen op stap en beleef je de meest waanzinnige avonturen. Nu hoor ik je natuurlijk denken: “Ja maar Marijn… zij hebben allemaal hetzelfde doel. Ze zijn daar aan het reizen net zoals iedereen om hen heen.” Maar lieve lezer, in de spits is toch iedereen op weg naar zijn of haar werk of ze gaan naar huis. Iedereen heeft dus hetzelfde doel waarom ze in de trein zitten.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

100+

pen icon

Cale columns

Likeability of 6

Een Witzschge

11 OKT 2018

Ik vraag u af of u dat ook heeft. Het idee dat het iets minder zichtbare broertje of zusje van een celebrity vaak interessanter is dan de beroemdheid zelf.

Neem nou Birgit Schuurman, een minder in het oog springende persoon dan de extravagante zus Katja. Maar intellectueel veel uitdagender. Of Robert Kennedy, het geniale marketingbrein van de verkiezingscampagne van zijn wereldberoemde broer JFK. Zelfs de moord op Robert (van dichtbij geliquideerd) was minder apert dan die op zijn oudere broer. Onze staatssecretaris Paul Blokhuis heeft veel intellectuele bagage, maar zijn extraverte broer Leo weet al jaren in de schijnwerpers te staan. Voetballer Richard Witschge heeft een minder indrukwekkende lijst met interlands dan zijn broer Rob, maar wist door 1 actie van galleryplay een onuitwitschebare indruk te maken.

Cabaretier Javier Guzman valt op met zijn onbeschaamde oprispingen en destructieve levensstijl, zijn minder extravagante broertje en tevens cabaretier Emilio biedt echter doordachter cabaret. En over Emilio’s gesproken: Emilio Estevez is een veel meer begenadigd acteur, maar minder bekend dan zijn broer Charlie Sheen. Jelka van Houten is minder bekend dan zus Thrones-ster Carice, maar heeft een acteer mimiek vermogen dat groter is. En zo zijn er nog talloze voorbeelden.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelove
user_b0d9c53d19a696eabab7821f9736a9e7f1240c94_avataruser_7b374286ed5e6d6a4b0efc60ecf386acdf5909a0_avataruser_7e859e2fa4e57ad77f836bbe5b9099620c0639ec_avatar

Views

91

pen icon

Graddy Westerhof

Likeability of 5

Samenloop voor Hoop

11 OKT 2018

Afgelopen weekend de Samenloop voor Hoop gelopen met team 12 Touch of Pink.

Het meeste indruk, denk bij iedereen, waren alle kaarszakken die langs de route stonden en werden aangestoken toen het donker werd. Volgens mij waren er het duizenden. Tenminste zo leek het.
En terwijl ik liep drong het tot me door dat achter elke zak een wereld van verdriet zit. Achter elke zak een verhaal.

Van ons stonden er ook zakken. Ik kon ze niet vinden, maar Yvon zag een van de zakken elke keer als ze er langs liep. Ik zag elke keer een zak voor een vader en een moeder. Paps en mams. Jeetje dat kwam binnen. Alle zakken voor Louis en voor Milou en voor Leo en voor Mo.
Indrukwekkend.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_4a00c0f74cc77b4e1b7fd2acd0256d90400588bb_avatar

Views

96

pen icon

Karin Houdijk

Willem Wortel

11 OKT 2018

Laatst in het nieuws: “Paarse bloemkool en spruitjes die wél te eten zijn”. Goede titel want deze had meteen mijn aandacht en dan vooral omdat ik spruitjes prima te eten vind. Best gek om “eetbarte” spruitjes aan te bieden. Met zo'n statement krijgen we de ouderwetse, “on-eetbare”, groene balletjes sowieso niet aan onze kinderen gesleten.
Genoeg over de spruiten; paarse bloemkolen zijn minstens zo interessant. Ik ben benieuwd hoe die zullen smaken. Grappig hoe dat werkt in ons hoofd; we zijn zo geprogrammeerd dat groenten en fruit een bepaalde kleur en vorm moeten hebben, dat elke afwijking hiervan de suggestie wekt dat de smaak dan ook anders zal zijn.
Het bekendste voorbeeld is de wortel. Tot een paar jaar geleden waren we er met z'n allen toch wel van overtuigd dat deze oranje hoort te zijn. Tegenwoordig vind je de peentjes in allerlei kleuren en lijkt dit het gevolg van voedseltrends te zijn. Maar nee! De eerste wortel stamt uit de zevende eeuw en kwam uit Afghanistan. Deze oerwortel was heel donkerpaars, bijna zwart. Later kwamen rond de Middellandse Zee ook rode en gele wortels voor en deze zijn pas in de zeventiende eeuw door kruising oranje gemaakt, naar verluid om de toenmalige stadhouder Willem van Oranje te eren. Deze geschiedenis van de wortel geeft aan hoe bepalend kleur is voor onze beeldvorming van een product. Had onze beroemde stadhouder nooit bestaan dan hadden we nu waarschijnlijk nog steeds op zwarte penen zitten te knagen.
Dit wetende vraag ik mij af of onze wereld nou echt zit te wachten op paarse bloemkolen en (jawel!) zwarte zuurkool. Ik vermoed dat onze oudere generatie het wel gelooft met al die malle kleuren en het houdt bij de huidige kooltjes en knolletjes. Maar de nieuwsgierige jongere medemensen zou hier zomaar blij van kunnen worden. Het staat gezellig en naar het schijnt smaakt het ook beter, al nemen mijn kritische smaakpapillen dat niet zomaar voetstoots aan: eerst proeven dan geloven.
Ik kan mopperen dat al die innovaties niet nodig zijn. Dat we uit moeten gaan van het oerproduct, dus de groenten eten zoals deze bedoeld is en niet een gemanipuleerde variant daarop. Maar als hiermee onze jeugd aan de groenten gaat weegt dit wellicht net even wat zwaarder.
Conclusie: laten we het gewoon proberen. Je hoeft de verandering niet te omarmen en ook niet af te wijzen. Besef dat innovaties onderdeel zijn van onze maatschappij en als je zo'n gekleurde bloemkool op je bord hebt, denk dan even aan de wortel van Willem.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

66