Likeability of 6

De hond die niet voor de poes was...of toch wel?

Foto van 'Metro'

13 FEB 2018

Iedere werkdag schrijft een lezer van Metro een column over wat hem of haar bezighoudt. Iedere werkdag schrijft een lezer van Metro een column over wat hem of haar bezighoudt: Imka Meuwese

Hond voelde zich het zwarte schaap van de familie. Zijn moeder, vaak zo stoned als een garnaal, noemde hem een domme ezel en schold hem uit voor vet varken. Ze leefden in een zwijnenstal en op een dag besloot hond het hazenpad te kiezen. Het was heel warm, de mussen vielen dood van het dak, en hond was al vroeg uit de veren. Dit hondenleven trok hij niet meer, hij wilde zich niet langer de underdog voelen.

Toen hij uitrustte onder een boom zat daar een poes boven hem. Hond was voorzichtig, hij keek altijd even de kat uit de boom. Maar deze kat deed poeslief, wat hij met zo’n draak van een moeder, die niets anders deed dan katten tegen hem, niet gewend was.
Hij vroeg poes naar beneden te komen maar ze bleek zo bang als een wezel sinds haar laatste ontmoeting met een hondsbrutale soortgenoot van hem. Ze hadden gevochten als kemphanen en het was zo erg dat de honden er geen brood van lustten, vertelde poes. Sindsdien zag ze behoorlijk wat beren op de weg en hoog in de boom voelde ze zich inmiddels als een vis in het water. In vogelvlucht vertelde hond zijn verhaal, ook al had hij eigenlijk een hekel aan oude koeien uit de sloot halen. Zo stil als een muis had poes geluisterd en voelde zich plots een domme gans omdat ze zo’n angsthaas was terwijl deze hond duidelijk nog geen vlieg kwaad zou doen.
Dus maakte ze rare sprongen, ondanks dat ze niet in het nauw zat, en kwam vlak voor hem op haar pootjes terecht. Hond was zo trots als een pauw dat poes dit voor hem deed en voelde voor het eerst vlinders in zijn buik. Hij plukte een bloem, een leeuwenbekje, en gaf die aan haar. Poes hield niet zo van bloemen maar je mag een gegeven paard niet in de bek kijken dus was ze er als de kippen bij om deze dankbaar van hem aan te nemen. En ook al brengt 1 zwaluw nog geen zomer, hond was hoopvol op iets moois.

Als twee tortelduifjes praatten ze de hele middag over koetjes en kalfjes en hond dacht tevreden: ‘Hoe een koe een haas vangt.’ Nooit eerder was hij zo’n haantje de voorste maar dit keer wist hij: ‘Dat chickie is de mijne!’
En nu maar hopen dat poes geen wolf in schaapskleren blijkt te zijn want dan zou hond er een kater aan overhouden!

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

likelove
user_a80f6676fbddf1edfc700d2dcef6584bd353348b_avataruser_2eae4a5bffcc50cafed5c201a2c5e17ab86f942b_avataruser_aa7a3899ed5f1a96dddc77a9e7aed4f4e6873a4b_avatar

+1


Views

0

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Likeability of 7

Jouw column in de krant en op metronieuws.nl?

Foto van 'Metro'

11 NOV 2017

Op het nieuwe metronieuws.nl werkt het inzenden van een eigen column tijdelijk anders. Stuur jouw column van maximaal 400 woorden in een Word-document naar lezerscolumn@metronieuws.nl. Graag ontvangen wij ook je voor- en achternaam en een profielfoto in jpeg- of png-bestand. Onze redactie controleert jouw column binnen 48 uur en plaatst het online. Vervolgens kan het stemmen beginnen!

Let op! Stemmen op lezerscolumns gaat voortaan met emoji’s. Zorg dat je veel positieve emoji’s krijgt op jouw column en je maakt kans om column van de dag te worden. Jouw column komt dan ook in de krant en je krijgt € 50,-!

Op de Lezerscolumn channel kun je alle columns terugvinden. Veel lezerscolumns uit het verleden zijn tijdelijk niet beschikbaar maar zullen we snel toevoegen.


likelovedislike
user_33814f4bcd8e324c4bb6d4298287b7b43aeda0f5_avataruser_9ed64471b77ad42849905e962cadbe10fe7c0feb_avataruser_2dde0f306b968db5ec07cf0ebcbaed807cdcbff0_avatar

+49


Views

0

Likeability of 5

Lezerscolumn: Jezelfhulpboeken

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Iedere werkdag schrijft een lezer van Metro een column over wat hem of haar bezighoudt. Iedere werkdag schrijft een lezer van Metro een column over wat hem of haar bezighoudt: Emma Kemp

Het zijn er tegenwoordig zo veel dat ik niet weet waar ik moet beginnen – boeken over ‘gelukkig leven’ – en daar komt de fear of missing out weer naar boven. Als ik een willekeurige AKO binnenloop liggen er minstens tien boeken met ‘schrap de ellende’, ‘mindgym’, ‘not giving a fuck’, ‘rust vinden in een drukke wereld’, ‘een japans geheim voor een lang, gezond en gelukkig leven’. Ik word er ongelofelijk onrustig van, ik wil best een gelukkig leven, maar ik weet niet bij welk boek ik moet beginnen. Wat als ik twintig euro aan zo’n boek uitgeef en daar voor mij totaal onbruikbare informatie in blijkt te staan? Is er ook een levenslange geld-terug-garantie als ik na het lezen van het boek niet de ellende uit mijn leven weet te schrappen, geen rust heb gevonden of er geen lang, gezond en gelukkig leven aan overhoud?

De fomo begint ’s morgens al in de keuken. Smeer ik hummus op mijn ene broodje, en doe ik kaas op het andere, of bak ik een eitje, en eet ik wat yoghurt? Wat als ik koeienkaas op mijn brood doe, maar na het eten van mijn ontbijt ineens denk: shit, had ik nou maar geitenkaas gegeten? Zet ik thuis koffie, of wacht ik nog anderhalf uur tot ik op mijn werk ben? Bespaar ik mezelf de moeite om de koffiekan om te spoelen en het koffiefilter te vullen, maar wil ik daarmee wel de kans op hoofdpijn halverwege mijn treinrit riskeren?

Door naar de inrichting van mijn huis: bestel ik die ontzettend handige driedelige prullenbak wel, waar ik al weken aan denk, zodat al het gescheiden papieren en plastic afval niet overal in huis is verspreid? Of leer ik leven met de ingebeelde chaos en geef ik die 70 euro aan iets niet-materieels uit?

In feite zijn dit gewoon keuzes die iedereen in zijn leven moet maken, waarbij je normaal de voor- en nadelen afweegt en dan een weloverwogen besluit neemt. Maar dat besluit maak je één keer, en dan verander je niet nog zes keer van gedachten. Open je de koelkast en staar je drie minuten voor je uit, omdat je niet weet of je zongedroogdetomatenhummus of gewone hummus op je brood wil. Eén besluit heb ik wel genomen: er staat nu een felrode prullenbak in mijn keuken te pronken.


love
user_ee4ac1670d618a9f2c3502d390b68fb077cea9a4_avatar

Views

0

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Likeability of 5

Lezerscolumn: Het draaiende wiel

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Iedere werkdag schrijft een lezer van Metro een column over wat hem of haar bezighoudt. Iedere werkdag schrijft een lezer van Metro een column over wat hem of haar bezighoudt:  Eduard Sarens

Kan ik jullie interesseren in een draaiend wiel??.

In een wiel van mijn fiets die steeds ronddraait.

Waarvan de spaken steeds hetzelfde blijven.

Het profiel van de banden je verbeeld met eentonige vertoningen.

Waarvan alleen de plaats van het dopje

Van de band veranderd bij het draaien??.

Want sinds ik mijn nieuwe fiets heb gekocht.

Een heren model gazelle met framemaat 49 inch.

Die heb ik Ingeruild voor een vrouwen model met dynamo.

Fietst dat een stuk fijner mensen dan een vrouwenmodel.

Want als ik naar mijn werk fiets in de ochtend.

Dan ga ik altijd met een goed vaartje die richting in.

En zoals ik de wereld bekijk vanaf mijn fiets.

Dan kijk ik vooral naar voren maar ook schuin naar beneden.

En bewonder ik af en toe de spaken die aan het draaien zijn.

Want Een wiel is dus zo interessant te maken.

Dat je een draaiend wiel dus zoveel fantasie kunt schenken.

En zoveel filosofie bevat als je ernaar kijkt.

Dat dus een fantasie film saai word in je ogen.

En nu mijn twee nieuwe wielen met een lading spaken

Al flink wat rondje gedraaid hebben voor hun bestemming.

Wordt het net een colerfield kunstwerk dat stil staat.

Ik vergelijk een wiel ook wel met een draaimolen.

De eend, de auto, het thee kopje dat draait, en het paard.

Want daar zit ook zoveel variatie in de draaimolen.

Als de kermis er weer is koop ik een strippenkaart draaimolen.

Waar het dus op neer komt.

Je kunt een film kijken als je je interesseert in variatie.

Je kunt een draaiend wiel bekijken als je je interesseert in variatie.

Dus de groeten aan het wiel & het broertje de draaimolen.


likedislike
user_ba9fbcb633be4a44b2c6942c720221dafaea4398_avataruser_9ed64471b77ad42849905e962cadbe10fe7c0feb_avatar

Views

0

Likeability of 6

Lezerscolumn: 'Drastische' verandering Happy Meals

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Iedere werkdag schrijft een lezer van Metro een column over wat hem of haar bezighoudt. Iedere werkdag schrijft een lezer van Metro een column over wat hem of haar bezighoudt: Natascha van der Klauw

Reacties als ‘Belachelijke onzin’ en ‘Als je je kind wil trakteren op een Happy Meal moet dat kunnen!’ worden geschreven onder nieuwsartikelen die gaan over de verandering van de Happy Meal bij de McDonald’s. Ze kondigde vorige week aan het kindermenu wereldwijd om te gooien. Je kan geen Fristi, Chocomel of cheeseburger meer bestellen in je Happy Meal. Ze proberen hiermee de hoeveelheid suiker, vet en zout terug te dringen.

McDonald’s staat al een tijdje onder druk en moet gezondere opties aanbieden. In 2022 moet de helft van de Happy Meals voldoen aan de nieuwe gezondheidseisen. Dit betekent dat het nog vier jaar duurt voordat dat ene plakje kaas van de burger van je kind verdwijnt en je kind geen Fristi of Chocomel kan kiezen bij zijn of haar Happy Meal. Je kunt overigens nog wel een Fristi of Chocomel buiten het menu om bestellen. Waarom hoeft maar de helft van de Happy Meals voldoen aan de gezondheidseisen? Geen idee. En waarom wordt de verandering pas over vier jaar ingevoerd? Ook geen idee.

Misschien is dit wel een marketingactie om de McDonald’s een stuk gezonder te laten lijken. Want oh ja, dat ene plakje kaas maakt natuurlijk een enorm groot verschil! Ik snap natuurlijk dat de McDonald’s zich aan bepaalde gezondheidseisen moet houden en ik ben het er mee eens dat kinderen tegenwoordig veel te veel vet binnen krijgen, maar ik ben van mening dat dit niet gaat helpen. De McDonald’s marketen hun maaltijden steeds vaker als ‘gezond’, maar in feiten worden de maaltijden alleen maar ‘minder ongezond’.

De voornaamste reden dat kinderen naar de McDonald’s gaan en een Happy Meal nemen is natuurlijk door het cadeautje wat je erbij krijgt, waarom verbieden ze deze niet? En is het niet effectiever om de verandering over een half jaar al in te voeren? Over vier jaar zijn we misschien al te laat en heeft het al helemaal geen zin meer. Kortom, het is een minimale verandering maar ouders van kinderen zijn niet blij met de verandering van de McDonald’s en willen zelf kiezen wat hun kinderen eten. Gelukkig hebben ze daar nog vier jaar voor en gelukkig hoeft ook maar de helft van de Happy Meals gezondere opties te hebben, dus de andere helft heeft nog wél dat lekkere plakje kaas op een burger.


likelol
user_d99d3e36393844eb2eec7e02c7ae02dbb9f1a27a_avataruser_719e9004c467af53ab3dc91f899d7edae2b8200f_avataruser_16f44e48726e72b3f59b1f267d1365103e82ccae_avatar

Views

0

Likeability of 7

Lezerscolumn: De massale luizenverhuizing

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Iedere werkdag schrijft een lezer van Metro een column over wat hem of haar bezighoudt. Iedere werkdag schrijft een lezer van Metro een column over wat hem of haar bezighoudt: Charlotte Sondeijker

Iedereen heeft wel eens te maken gehad met die kleine, jeukende, bloedzuigende beestjes, die zich gezellig op je hoofdhuid vestigen om vervolgens tientallen jongen te produceren. Ook is iedereen wel eens betrapt op het maken van een “selfie”. Het woord “selfie” suggereert dat er een foto wordt gemaakt waar alleen jijzelf opstaat. Dit gebeurt dan ook extreem veel, maar er worden ook veel “selfies” gemaakt met meerdere mensen. Vooral op middelbare scholen is het maken van “selfies” met vrienden of vriendinnen erg populair. De makers van de “selfies” zijn zich er echter niet van bewust dat, terwijl ze de foto maken, de luizen de tijd van hun leven hebben en op zoek gaan naar een nieuwe woonplaats. Voor je het weet … heeft de hele school luizen.

Omdat ik lang en dik haar heb, ben ik er zelf zeer van bewust hoe irritant luizen kunnen zijn. Eerst gaat er een hele fles azijn doorheen om de neten van mijn haren los te weken en vervolgens nog een halve fles conditioner om de luizen en neten uit mijn haar te kammen. Nu we het er toch over hebben, wil ik even mijn frustratie uiten over de flesjes “anti-luis shampoo” die veel te duur zijn en niet werken. Ten eerste heb ik minimaal drie van zulke flesjes nodig om mijn hele haar doorweekt te krijgen. Ten tweede is het spul bijna niet uit je haar te krijgen; na tien keer wassen is je haar nog steeds vet. Ten slotte lopen er vaak de volgende dag ook nog gewoon luizen over je hoofd alsof er helemaal niks gebeurd is.

Ik denk dat iedereen het er wel mee eens is dat luizen afgrijselijk zijn en dat deze massale luizenverhuizing maar eens moet ophouden. Hierbij dus een oproep het wat rustiger aan te doen met het maken van “luizenselfies”.


lovelike
user_4f7b6374a5ac1f6fa29ffc588b904d0aa52f860c_avataruser_24e94302669ccb6b0150f1206b163f7357a395ca_avataruser_cd5c0c3a43c8d713890f8a5b6e766f035978dfad_avatar

+11


Views

0

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Likeability of 5

Lezerscolumn: Doelloos

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Iedere werkdag schrijft een lezer van Metro een column over wat hem of haar bezighoudt. Iedere werkdag schrijft een lezer van Metro een column over wat hem of haar bezighoudt: Lilli Gong

Doelloos wandel ik door de straten van Zwolle
Weg van de hoge flatgebouwen waar iedere flat op de andere lijkt.
De straten zijn leeg. Komt het doordat iedereen naar het journaal kijkt of omdat het koud is?

Het is lekker om even alleen te zijn en mijn favoriete bezigheid uit te oefenen.
Zoals in andermans woonkamer te gluren, want in Nederland zijn de gordijnen meestal open.
Dan word ik jaloers op de mooie designer lamp, de grote tafel, en vooral op de gezelligheid binnen.
Geef mij ook maar zo een grote-mensen-huis. Het standaardpakket huisje, boompje, beestje. Dan ben ik net zoals de meeste mensen.

Lekker op de bank hangen met mijn lief vlak bij mij, 
Ze ligt helemaal lang uitgestrekt op de verwarming, spinnend half in slaap, maar toch altijd aanvoelend of het al etenstijd is.
Hoewel een partner, die lekker kan koken ook niet slecht is. Dat hoort bij mijn pakket.
Iedere dag, kijk ik vanuit mijn kantoor op de 8ste verdieping naar beneden. Ik fantaseer over het verkeer onder me. Waar gaat iedereen naartoe? Gaan zij weleens met tegenzin naar hun schoonouders toe, zijn zij op weg naar de supermarkt of gaan zij stiekem niet naar hun werk om lekker naar de sauna te gaan.
Zijn er wel mensen die zonder doel ergens naartoe rijden? Gewoon hun intuïtie volgen?

Dat zou ik ook graag willen, doelloos door de wereld trekken en verdwalen. Kijken wat op mijn pad komt.
Maar aan de andere kant ben ik er nieuwsgierig hoe mijn leven erover 5 jaar uitziet. Kon ik maar stiekem door een sleutelgat naar mijn toekomst kijken. Zou ik dan nog op hetzelfde bureau, aan hetzelfde raam naar beneden kijken? Alstublieft niet! 
Of misschien ben ik ergens op de wereld iets interessants aan het doen?
Moet ik daar nu al voor gaan sparen? En mijn pensioen regelen of juist niet? 
Wat een gedoe! 
Deze vragen stelde ik me 5 jaar geleden nog niet. Betekent het dat ik volwassener ben geworden?
Soms lijkt zo’n standard pakket wel veilig maar erg saai. 
Het is duidelijk dat ik niet weet wat ik wil.


like
user_112d2f108af714342a03735d76f989052f3c4ae8_avatar

Views

0

Likeability of 6

Lezerscolumn: Geloof geen woord van wat ik zeg!

Foto van 'Metro'

19 FEB 2018

Iedere werkdag schrijft een lezer van Metro een column over wat hem of haar bezighoudt. Iedere werkdag schrijft een lezer van Metro een column over wat hem of haar bezighoudt: Pavke.nl

Het is een hele toer om het kaf van het koren te scheiden als het gaat om berichtgeving en informatie over bijvoorbeeld toxiciteit van chemische stoffen en bijwerkingen van medicijnen en elektromagnetische straling. Aanvaardbare normen, hoe worden die eigenlijk vastgesteld en door wie? Welk belangen spelen er en zijn die ook in ons belang? Fluoride bijvoorbeeld, is een neurotoxine, een in essentie giftige stof die inwerkt op ons zenuwstelsel en dagelijks in kleine hoeveelheden via het mondslijmvlies wordt opgenomen tijdens het tandenpoetsen. In een aantal landen wordt het zelfs aan het drinkwater toegevoegd. Fluoride maakt volgzaam. Reden waarom het in de Russische Goelag Archipel en de Duitse concentratiekampen aan het drinkwater werd toegevoegd. Aspartaam, een kunstmatige zoetstof die met name aan light frisdranken wordt toegevoegd, stompt je af en wordt in verband gebracht met hersentumoren. En dan zijn er nog de vaccinaties tegen van alles en nog wat. Aan die vaccinaties worden zogenaamde hulpstoffen toegevoegd. Dit klinkt onschuldig, maar het betreft hier zware metalen als aluminium en kwik. Bij de lijkschouwing van ernstig autistische kinderen in Amerika werden hoge concentraties aluminium in de hersenen aangetroffen. Er hoort daar helemaal geen aluminium te zitten, zelfs geen klein beetje! Amerika, het land met de hoogste vaccinatiegraad ter wereld, kent ook het hoogste kindersterftecijfer van alle westerse landen!

Misschien heb je de juichverhalen over 5G al gehoord. Daarmee kun je nóg meer dan met het huidige 4G. De G staat voor Gigahertz, dit is 1 000 000 000 hertz. Zodra radiogolven de één hertz naderen, worden ze microgolven genoemd, ofwel microwaves! De mens heeft zijn eigen elektromagnetisch veld, sterker nog: iedere cel heeft zijn eigen elektromagnetisch veld. De eigen frequentie wordt ernstig verstoord door de elektromagnetische straling van zendmasten, smartphones en Wi-fi. Dit verzwakt ons immuunsysteem en veroorzaakt allerlei gezondheidsproblemen. Momenteel is er een proef met een 5G zendmast in de provincie Groningen. De dieren in de directe omgeving worden helemaal gek. Dus 5G: geen goed idee!

De psychiatrie is helemaal geen wetenschap, maar het vehikel van de farmaceutische industrie. In Amerika worden inmiddels alle kinderen op de basisschool getest. En wat blijkt: vrijwel allemaal hebben ze een persoonlijkheidsstoornis waarvoor medicijnen moeten worden geslikt! In een uitvoerige documentaire over de psychiatrie werd een aantal psychiaters gevraagd hoeveel mensen ze genezen hadden. Niemand van hen bleek ooit iemand genezen te hebben!

Geloof geen woord van wat ik zeg, noch van wat anderen beweren. Onderzoek zelf! Voel! Denk na!


like
user_1f8846529cf96da5af78b2c15a57a58259e180f0_avataruser_219681f24c7dc640cb5fbf3c5d1742eb2c1dfd33_avatar

Views

0