Tolerant Nederland

Erwin Troost 18 jan 2018

In 1968 zoenden twee mannenpoppen in de Fabeltjeskrant. Vijftig jaar later mogen we zeggen dat we er niets van hebben geleerd. De economie en technologie worden rijker waar het emotionele en het verstand van heeft geleden. Dus is de wereld ergens armer geworden.

We praten over genderneutrale toiletten, terwijl je 10 jaar geleden overal gaybars had waar hetero’s welkom waren. Hoezo worden wij ruimdenkender? Ik vermoed dat de vrijheid juist steeds meer wordt ingebonden. In de jaren tachtig droeg ik make up of had raar haar, in de jaren zeventig vrijde Jan en Janneke met allemaal en iedereen. Wij keken nergens van op en vele verschillende hokjesmensen hadden een connectie met elkaar. Overigens heel raar, maar we praatten toen met elkaar in de bus, trein, wachtkamer of supermarkt.

Natuurlijk waren er bekrompen mensen. Die zal je blijven houden, maar we zijn niet ruimer van geest geworden in al die jaren. We hebben onszelf meer merkjes, labels en regels gegeven, maar toen iemand als mens geboren werd had deze geen oordeel, culturele achtergrond, kennis of geloof. We kropen naakt rond en wij kenden geen schaamte.

Voor de jeugd is wat ze zien altijd zo geweest. Als zij terugkijken naar de televisie van toen ging alles te traag. Nu moet alles gehaast en vlug. In het verkeer, de supermarkt, op de werkvloer, de elektronische wereld, maar vooral in de liefde. Vroeger ging alles heerlijk traag en bleven mensen tachtig jaar bij elkaar. In iedere stad kon je softdrugs krijgen en tippelden prostituees. Over hun vleeswaren verkopen gesproken: bij de slager moest je een nummertje trekken, omdat het druk was en tegenwoordig doe je dat bij MacDonalds voor een greasy hamburger, terwijl je bij de slager niet meer hoeft te wachten. We zijn al net zo intelligent als wat we eten.

Waren er regels? Jawel, we gaven richting aan op de fiets, als we links of rechts moesten, een trottoir was voor voetgangers en fietsers fietsten op het fietspad met licht aan in het donker, zodat jij en de ander veilig waren. Bij de slager lieten we iemand voorgaan als die niet veel boodschappen had, een compliment werd gewaardeerd en kaartjes tijdens een verjaardag of ziekte werden geapprecieerd. Puur uit vriendelijkheid, tolerantie en integriteit. Helaas zijn wij in 50 jaar van tolerant Nederland naar een Vernederland gegaan.

Mijn beste gender people, als vroeger beter was hoe kijken jullie later dan terug naar 2018?