Lezerscolumn

pen icon

Christian van Zweden

Likeability of 6

Oh, nee sorry, thee alstublieft

11 JAN 2018

‘Biertje?’ vraagt de barman vriendelijk, terwijl zijn vinger richting de handheld gaat. ‘Oh, nee sorry, thee alstublieft’ stamel ik wat onhandig. ‘Weet je het zeker?’ vraagt hij nog een keer. ‘Nou ja, is beter toch?’ Ik hoor hoe mijn woorden ongeloofwaardig klinken. ‘Tja, wat je beter vindt’ hoor ik hem zeggen. Wanneer hij moeite doet om het thee-kopje op zijn handheld te vinden, zie ik hoe zijn wenkbrauwen in een milliseconde optrekken en weer zakken. Wat voel ik mij toch een sukkel als ik geen bier drink. Zelfs in de lichaamshouding en de mimiek van de barman lijk ik hierin bevestiging te ontdekken. Het wordt nog erger wanneer mijn drinkebroertje Wouter aan de beurt is. ‘Doe mij maar een La Chouffe van de tap en een shotje erbij’.  Ik krimp nog verder ineen. Wat een contrast. ‘Kijk, dat is het echte werk’ grinnikt de barman instemmend. Hij knipoogt naar Wouter en loopt naar het volgende tafeltje.

Wouter leunt nonchalant achterover op zijn stoel. ‘phoeh, ik heb zin om te zuipen joh’ zegt hij vastbesloten. Zijn hand verdwijnt in het borstzakje van zijn jas en grist daar een pakje peuken uit. ‘Ik ben een boek aan het lezen over stoppen met roken’ mompelt hij terwijl zijn lippen de peuk omklemmen. Ondertussen wordt onze bestelling vanaf een dienblad op het tafeltje getild. Zodra de glazen staan, gooit Wouter het shotje wodka in zijn mik en neemt twee gretige slokken van zijn La Chouffe. Ik hoor hoe hij diep in zijn keel een boer laat en hoe hij opnieuw diep inhaleert van zijn peuk. Zijn hedonistische instelling maakt mij jaloers. Ik kan niets anders dan voelen hoe idioot het is om op zaterdagavond met thee in het café te zitten.

Een kwartier later verlaten we de kroeg en zijn we op weg naar de volgende. Wouter had binnen vijftien minuten nog twee keer bijbesteld en kijkt inmiddels glazig uit zijn ogen. Aan de bar bestel ik een Whisky Ginger Ale voor hem en Spa Rood voor mijzelf. Wanneer ik omdraai heeft Wouter twee dames gevonden waarmee hij een gesprekje aanknoopt. Eén van de dames ziet dat ik water heb besteld en houdt haar eigen glas omhoog. ‘Cola’ zegt ze. We proosten. ‘Ben jij de bob vanavond?’ vraagt ze nieuwsgierig. Ik lach, ‘Nee, ik ben vanavond de sukkel die niet drinkt en dat vind ik super moeilijk, maar morgen zal ik trots zijn.’

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

lovelike
user_450563a4c0cebf3fae2c0c208cb6acf8bdbe62aa_avataruser_1a391bedf3637f391cb43329c8e0dc9277dd52f2_avataruser_f974c369d74baff1a7cea9b3913bbb49bcaf1054_avatar

+2


Views

68

De fabels en feiten over zonnebrandcrême

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Wie bruin wil zijn, moet zonnebaden. Tenminste; als je bruin wil worden van de zon. Zonnebaden is iets wat sowieso niet wordt aangeraden, maar mocht je op vakantie in de zon gaan dan is het belangrijk dat je je goed insmeert.

Word je dan wel bruin? Kun je gewoon een zonnebrandcrème in het buitenland kopen, of kan het dan zomaar dat je troep koopt? Metro sprak met dermatoloog Nicole Kukutsch van het Huidkanker Centrum van het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) en Raad van Advieslid van Stichting Melanoom en zet de fabels en feiten voor je op een rijtje.

1. Als je een donkere huid hebt, hoef je je niet in te smeren


Views

2k+

Camera videoZo oranje als een wortel?! Daisy deed een spray tan

Metro's Daisy kreeg een spray tan voor haar vakantie. / Videostill

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Wat kun je doen als je geen zin hebt om eeuwig in de zon te liggen? Dan ga je gewoon - heel makkelijk - voor een spray tan. Maar over spray tannen gaan behoorlijk wat verhalen de rondte. Metro's Daisy ging op onderzoek uit en onderging zélf een spray tan het Amsterdamse KNAP Institute.


Views

2k+

8 redenen waarom ik een hekel heb aan zonnebaden

Zonnebaden... het is niet mijn favoriete ding op de wereld. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Er zijn mensen die houden van zonnebaden, zonnebanken en bruin worden. Er zijn ook mensen – zoals de auteur van dit stuk – die alleen het stukje bruin worden interessant vinden en de rest ruk. Waarom? Dat leg ik je aan de hand van deze 8 ergernissen bij het zonnebaden even uit.

1. Het is héél warm

Kijk, ik houd van de zon, maar ik hou er niet van om in de bloedhitte te liggen braden als een versgepelde gamba in een frituurpan. Zo voel ik mij al snel als ik (al zwetend) op een handdoekje bij het zwembad of de zee. En als er geen water in de buurt is om af te koelen, dan kun je me al helemaal wegdragen.


Views

2k+

pen icon

Jolieke van der Rest

Likeability of 5

Surrozaadmoeder in de dop

9 JUL 2018

Daar loop ik dan, stiekem om me heen te kijken wie er nog meer zijn handen langs de piepkleine hangertjes laat gaan. In een drukke winkelstraat, in die ene grote winkel vol met snoezige spuuglapjes, koddige kleertjes en functionele fopspenen. ‘Wat doe ik hier?

Ja, ik betrap mijzelf erop dat ook ík ben bevangen door het Maxi Cosy virus, het syndroom van Prenatal, de Zwitsal epidemie of hoe je het dan ook noemen wilt. Ik, een vrouw waarvan de teller alweer even op een getal staat dat met een vier begint, die al jaren gelukkig samen is met haar man en in alle vrijheid leeft. Iemand zonder kinderwens die het nu toch niet kan laten om tussen het babyspul te gaan snuffelen. How come?

Lang leve de moderne tijd: die van gender-neutral, van homo’s en potten, maar ook nog steeds vrouwen achter de pannen en alles wat daar tussen zit. Van je liefdevol registreren, insemineren of latten met meerdere heren. Het kan allemaal. Gelukkig ook maar. Want zo kan mijn niet-kinderwens en tegelijkertijd liefde voor deze kleine wezentjes letterlijk belichaamd worden in de vorm van een donorschap.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_7d8752177aa8696ee938c9248bd5fca50c2ae331_avatar

Views

200+