Lezerscolumn

pen icon

Metrolezer

On Fire

Hottentottententententoonstelling

11 JAN 2018

Tijdens mijn keuzevak Gender, etniciteit en cultuurkritiek op de universiteit van Utrecht kwam er een hoofdstuk ter sprake dat ging over Sara Baartman. Sara wie? Sara Baartman ja, een vrouw die door haar komaf ongewild paradeerde in tentoonstellingen en dergelijke freakshows die tijdens de VOC-periode georganiseerd werden voor de bekrompen, onwetende Europeanen. Een verhaal dat naar mijn weten in vergetelheid is geraakt of überhaupt nooit genoeg aandacht gekregen heeft. Niet alleen haar verhaal raakte mij. Opeens raakte het mij dat ‘hottentottententententoonstelling’ niet zomaar een grappig en geschikt woord was voor galgje. Ineens had dit woord van 33 letters lang een hele andere lading gekregen. Graag vertel ik jullie waarom.

Sara Baartman was een vrouw van de Khoisanfamilie. De Khoisan was een volk dat gedurende de VOC-periode in Zuid-Afrika als nomaden leefde. De taal die daar gesproken werd, behoorde tot de Khoisantaalfamilie en staat bekend om haar vele klikklanken. In een aantal van deze klanken meenden de kolonisten het woord ‘hottentot’ te horen. En zie daar de nieuwe Europeaanse naam voor de Khoisanfamilie. Toen de kolonisten tijdens de VOC-periode neerstreken in Zuid-Afrika waren zij gefascineerd door het typerende uiterlijk van de Khoisaanse vrouwen. De nietswetende aardappelknagers zagen de brede heupen en gigantische billen van deze vrouwen als ‘anders’, ‘exotisch’ of ‘ongewoon’.

Zo ook werd Sara Baartman door haar rondvormige, geseksualiseerde heupen en billen als ‘ongewoon’ beschouwd door de kolonisten. Gefascineerd vanwege het feit dat lichamen verschillend van elkaar kunnen zijn werd Sara Baartman meegenomen naar Piccadilly Circus in Londen en tentoongesteld aan xenofobe Europeanen.

Het feit dat een lichaam door prachtige, brede rondingen als de extreme ‘ander’ gezien werd, raakte mij. Dat een vrouw, uit een van de langstlevende beschavingen hier op aarde, tentoongesteld werd vanwege haar lichaam. Een lichaam, dat sterk en rond genoeg was om deze hele beschaving te baren, werd gebruikt voor tentoonstellingen om de Europeanen te plezieren. Misschien was dit wel de grondlegging van de gecreëerde, xenofobe gedachten van de mensheid. Sara Baartman is slechts een klein voorbeeld van deze geschiedschrijving, maar wel een veelzeggende. Sara Baartman werd na de afschaffing van de apartheid een symbool voor Zuid-Afrika. Het is slechts een symbool, maar het is haar goed recht.

Dus laten wij met z’n allen niet hersenloos ‘hottentottententententoonstelling’ gebruiken als grappig en mooi woord voor galgje. Maar in plaats daarvan het alternatief ‘hippopotomonstrosesquippedaliofobie’. Dit woord is nog twee letters langer ook en betekent, jawel, ‘de angst voor lange woorden’.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelovelol
user_c00650df4ba76df62d1c96e7de1b34604b461533_avataruser_a42418a547cb10d667f54168cde81d52e68724b1_avataruser_df65b2b5e9a65d87e5f5c88a8d1b646b05f51198_avatar

+34


Views

100+

De fabels en feiten over zonnebrandcrême

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Wie bruin wil zijn, moet zonnebaden. Tenminste; als je bruin wil worden van de zon. Zonnebaden is iets wat sowieso niet wordt aangeraden, maar mocht je op vakantie in de zon gaan dan is het belangrijk dat je je goed insmeert.

Word je dan wel bruin? Kun je gewoon een zonnebrandcrème in het buitenland kopen, of kan het dan zomaar dat je troep koopt? Metro sprak met dermatoloog Nicole Kukutsch van het Huidkanker Centrum van het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) en Raad van Advieslid van Stichting Melanoom en zet de fabels en feiten voor je op een rijtje.

1. Als je een donkere huid hebt, hoef je je niet in te smeren


Views

2k+

Camera videoZo oranje als een wortel?! Daisy deed een spray tan

Metro's Daisy kreeg een spray tan voor haar vakantie. / Videostill

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Wat kun je doen als je geen zin hebt om eeuwig in de zon te liggen? Dan ga je gewoon - heel makkelijk - voor een spray tan. Maar over spray tannen gaan behoorlijk wat verhalen de rondte. Metro's Daisy ging op onderzoek uit en onderging zélf een spray tan het Amsterdamse KNAP Institute.


Views

2k+

8 redenen waarom ik een hekel heb aan zonnebaden

Zonnebaden... het is niet mijn favoriete ding op de wereld. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Er zijn mensen die houden van zonnebaden, zonnebanken en bruin worden. Er zijn ook mensen – zoals de auteur van dit stuk – die alleen het stukje bruin worden interessant vinden en de rest ruk. Waarom? Dat leg ik je aan de hand van deze 8 ergernissen bij het zonnebaden even uit.

1. Het is héél warm

Kijk, ik houd van de zon, maar ik hou er niet van om in de bloedhitte te liggen braden als een versgepelde gamba in een frituurpan. Zo voel ik mij al snel als ik (al zwetend) op een handdoekje bij het zwembad of de zee. En als er geen water in de buurt is om af te koelen, dan kun je me al helemaal wegdragen.


Views

2k+

pen icon

Jolieke van der Rest

Likeability of 5

Surrozaadmoeder in de dop

9 JUL 2018

Daar loop ik dan, stiekem om me heen te kijken wie er nog meer zijn handen langs de piepkleine hangertjes laat gaan. In een drukke winkelstraat, in die ene grote winkel vol met snoezige spuuglapjes, koddige kleertjes en functionele fopspenen. ‘Wat doe ik hier?

Ja, ik betrap mijzelf erop dat ook ík ben bevangen door het Maxi Cosy virus, het syndroom van Prenatal, de Zwitsal epidemie of hoe je het dan ook noemen wilt. Ik, een vrouw waarvan de teller alweer even op een getal staat dat met een vier begint, die al jaren gelukkig samen is met haar man en in alle vrijheid leeft. Iemand zonder kinderwens die het nu toch niet kan laten om tussen het babyspul te gaan snuffelen. How come?

Lang leve de moderne tijd: die van gender-neutral, van homo’s en potten, maar ook nog steeds vrouwen achter de pannen en alles wat daar tussen zit. Van je liefdevol registreren, insemineren of latten met meerdere heren. Het kan allemaal. Gelukkig ook maar. Want zo kan mijn niet-kinderwens en tegelijkertijd liefde voor deze kleine wezentjes letterlijk belichaamd worden in de vorm van een donorschap.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_7d8752177aa8696ee938c9248bd5fca50c2ae331_avatar

Views

200+