De vierzitter

Yvette Hagen 16 jan 2018

Een gevoel van opluchting ontstaat wanneer je als eerst het vierzits-gedeelte in de trein betreedt. Je hebt dan nog het voorrecht om een tal van keuzes te maken. Ga je met de flow van de trein mee zitten of ben je lekker tegendraads en rij je liever achteruit? Ook is de keuze nog geheel aan jou of je bij het raam gaat zitten om naar buiten te kunnen koekeloeren. Bij het raam zitten lijkt de Koningsplek te zijn en iedere eerste persoon stationeert zich dan ook doorgaans naast het vensterglas. Dit ondanks dat de ramen vaak slecht doorziend zijn vanwege een troebele buitenlucht en vettige kinderlijke chipsvingers die de ramen betast hebben.

Wanneer je je positie doordacht hebt gekozen, weet je doorgaans al hoe de rest van de puzzel van de vierzitter gelegd zal gaan worden. Er zijn namelijk van die ongeschreven regels die een ieder opvolgt die de vierzits-plek durft te betreden. Zo haal je het nooit in je hoofd om naast persoon nummer 1 te gaan zitten als je persoon nummer 2 bent. Nee, je neemt de positie schuin tegenover aan. Wanneer dit deel van de puzzel gelegd is, lijkt de rest zich vanzelf op te lossen. Persoon nummer 3 en 4 lijken het altijd goed aan te voelen welke plekken er vervolgens in beslag zal worden genomen.
De coupe lijkt gemaakt te zijn voor de wat kleinere mens. De 4-paar benen lijken toenadering tot elkaar te zoeken en zitten strak op een rij als snickers in zo’n gezellige voordeelverpakking. Als er botsingen ontstaan tussen de 8-tal benen van verschillende eigenaren, wordt er hier en daar een excuus gemompeld met de daarbij behorende schuldige blik. Wie de botsing daadwerkelijk begon, blijkt doorgaans onbekend.

Als persoon nummer 1 op de Koningsplek bij het raam, hoop je dat je niet als eerst de trein uit moet. Je hebt dan immers een beperkte tijd om de uitgang te bereiken, waarbij je over een weerwar van benen, tassen en lege plakkerige colablikjes moet zien te komen. Een tweezitter zou gezien de tijdslimiet een betere optie zijn om de volgende keer te gaan zitten. Maar laten we wel wezen: de vierzitter heeft iets magisch.