Traditie

Metro 11 dec 2017

Geschreven door: Ilse Langevoort

Maar liefst 57 procent van de Nederlanders haalt de kunstkerstboom van zolder, tegenover 43 procent die voor een echte kerstboom gaat. Waar is de traditie gebleven? Ik begrijp dat hoge percentage niet, thuis hebben wij al jaren een echte kerstboom. Als je kind bent, is er toch niets leuker dan samen met je broertje en zusje (als je die hebt) de kerstboom optuigen. Laat ik het proces voor de goede orde (en om alvast in de sfeer te komen want bij ons thuis staat hij nog niet) eens met jullie doornemen; eerst de lichtjes, want die moeten langs elke tak.

Daarna de ballen, het liefst in allerlei kleuren, en de knutselwerkjes, door de kinderen gemaakt. Vervolgens de slingers, zilver is het meest geliefd, en als laatste – niet geheel onbelangrijk- de piek. Die mag immers nóóit ontbreken. En neem dan de opgetuigde kerstboom, die prikkelt meerdere zintuigen. Hij is namelijk niet alleen een lust voor het oog. Wie kan zich de geur van dennen niet herinneren?

Misschien als je nooit een echte kerstboom hebt gehad, maar er is niets lekkerder dan die frisse, scherpe geur in je huis. Het hoort erbij. Ik, en met mij miljoenen andere Nederlanders, genieten tijdens de feestdagen van de aanwezigheid van zowel deze geur als van het optuigen van de echte kerstboom. Veel mensen daarentegen klagen over de naalden.

Ze vallen uit en zijn zo lastig. Ik ontken niet dat wij nooit hoeven te stofzuigen, maar een kunstkerstboom is ook lastig om op te zetten, en dat kost ook moeite. Dus wat mij betreft blijft deze traditie nog lang voorbestaan, ik heb er plezier van om samen de kerstboom op te tuigen. Hoe zit dat bij jou?