Onze boom

Metro 19 dec 2017

Geschreven door: Jeroen Geisterfer

Mijn kerstboom is geheel genderneutraal. Bij de praxis heb ik de daar aanwezige man (er was geen vrouw aanwezig) gevraagd of hij het geslacht van de boom wist. Hij vertelde mij dat bomen geen geslacht hebben. Ja, het geslacht is eigenlijk de Latijnse naam, oftewel zijn ras. Vind ik dan wat stuitend, dat ik een boom moet uitkiezen op basis van ras. Eigenlijk kan het niet, zeer racistisch. Maar goed, ik pas me wel aan, deze tijden vragen nu eenmaal om aanpassing. De boom netjes in de auto geladen en naar zijn nieuwe onderkomen/laatste tentoonstelruimte gebracht. Hierna gaat hij op de GFT berg, net als alle andere groen afval. Geen gevoel bij.

Ik weet ook niet hoe de kinderen van de boom straks reageren, als ze hun vader/moeder kwijt zijn. Interesseert me ook eigenlijk geen hol. Ik neem aan dat er in Apeldoorn ook aan hen kort zal worden gedacht terwijl we weer met zijn allen onze nagels lakken. De boom is ook redelijk onaangedaan. Zolang ik zorg dat de boom te eten en drinken krijgt, laat ‘ie zich in volle glorie zien. Nergens merken we aan de boom dat hij de vele loten mist welke uit de boom zijn ontsproten. Om het toch voor onszelf wat draaglijker te maken versieren we de boom en hangen we er lampjes en slingers in.

We moeten ook een beetje rekening met de boom houden, hij heeft immers een aanslag overleefd, zij het met moeite. En feitelijk is de boom nu toch stervende, en verlengen wij alleen zijn leven. De dader is niet achterhaald, maar mogelijk maakte deze ook deel uit van een grote criminele organisatie, welke als doel heeft zoveel mogelijk slachtoffers te maken onder bomen, uit naam van een geloof waarin een baby in een kribbe wordt vereerd, omringd door wat kinderboerderij dieren en een aantal mannen in jurken.

En eigenlijk was het ook een verlossing, in het bos werd de boom betast, door dieren, maar ook door mensen. Het leven van de boom was hierdoor al praktisch ondraaglijk. De boom wou het uitschreeuwen, op Twitter roepen, maar de boom heeft takken, en geen vingers. De boom heeft ook geen smartphone of tablet om mee te roepen, maar wat is de boom misbruikt. De sporen zijn overal zichtbaar.

Over twee weken gooi ik de boom op de GFT berg, en geen moment, geen seconde zal ik denken aan de vreselijke dingen die hij heeft meegemaakt of gezien, maar zal ik denken “het was een mooie boom, volgend jaar een nieuwe!”

Fijne feestdagen