Jeruzalem heilig? Laat me niet lachen…

Sylvia Peters 11 dec 2017

Jeruzalem, een van de oudste bewoonde steden van de wereld is al zo lang als ik me kan herinneren de aanleiding voor verschillende conflicten. Ook nu weer, is het een gevaarlijke brandhaard als het gaat om het bewaren van de wereldvrede. Dit keer omdat de ondiplomatieke, presidentiële twitterkoning van de Verenigde Staten het nodig vindt om nog even wat olie op het vuur te gooien. Alsof hij nog niet genoeg ellende aan zijn blondgelokte hoofd heeft, vindt hij het toch nog even noodzakelijk om tussen de dreiging van de raketten uit Noord-Korea door, het vuur op te stoken tussen het jodendom, het christendom en de islam.

Jeruzalem is namelijk heilige grond voor deze religies. Op korte afstand van elkaar bevinden zich in Jeruzalem verschillende belangrijke heilige plekken, zoals de Tempelberg, de Klaagmuur, de Heilige Grafkerk en de Al Aqsa-moskee. Plaatsen met een diepe symbolische betekenis voor de drie verschillende geloven. Volgens Israël is Jeruzalem hun hoofdstad, maar ook de Palestijnen claimen een deel van de stad voor hun toekomstige onafhankelijke staat. Op zich al een probleem, want er schijnt geen bevredigende oplossing voor alle partijen te zijn.

Al eeuwenlang is Jeruzalem een beerput van ellende. Terecht of onterecht, dat laten we even in het midden. Koningen, bewindslieden, profeten en volkeren hebben door de jaren heen dood en verderf gezaaid, tot op de dag van vandaag. Kruistochten, opstanden, bezettingen, oorlogen, intifada’s, aanslagen en ga zo maar door. En dat noemen we dan een heilige plek?
‘Heilig’ staat voor gewijd, volmaakt of onaantastbaar. Niet voor bloedvergieten, ruzie of afgunst. Op het moment dat je jouw zogenaamde ‘heilige grond’, gebruikt als reden om elkaar af te slachten, vind ik er niet zoveel heiligs meer aan. En als al die religies dan zo vreedzaam zijn, kan dat geloof dan niet worden gebruikt om tot een gezamenlijke oplossing te komen? Of is die ‘heilige grond’ gewoon het schijnheilige excuus voor meer macht en meer land?

Dus… Joden, Christenen en Moslims, Israëliërs, Palestijnen en Arabieren: los het met elkaar vreedzaam op, wees een voorbeeld voor de rest van de wereld, dan pas ben je echt zonder zonde en kunnen we Jeruzalem daadwerkelijk als gewijde grond zien. En laat je hierbij niet afleiden door die Amerikaanse onruststoker of andere bemoeizuchtige types.