“I’m dreaming of a colourful christmas”

Metro 13 dec 2017

Geschreven door: Imka Meuwese

Midden in de nacht werd ik wakker met een idee. Waarom gebeurt zoiets bij mij altijd op zo’n onchristelijk tijdstip? Want dan “moet” ik uit bed om het op te schrijven, bang dat ik het anders weer vergeet. Dit keer was het een kerstidee, een kerstgedachte eigenlijk: Ik wil dit jaar eens iemand uitnodigen die alleen en/of eenzaam is.

De volgende avond deelde ik die gedachte met twee vriendinnen. Zij reageerden dusdanig enthousiast dat ze meteen voorstelden om dit gezamenlijk te doen zodat we meerdere mensen kunnen vragen. We kennen allemaal wel zo iemand want helaas zijn er veel mensen die in eenzaamheid de kerst doorbrengen.

Inmiddels zijn de plannen al ver uitgewerkt en zullen we op 2e kerstdag met een bont gezelschap aan het kerstdiner zitten. Samen nodigen we zes mensen uit die allemaal alleen zijn maar ook nog eens verschillende religies aanhangen. Van Orthodox Christen tot Moslim (ja, ik weet dat een Moslim eigenlijk geen Kerst viert maar maakt dat wat uit? Allemaal welkom hoor!) en van ex- Jehova Getuige tot Atheïst (die zou dan ook geen Kerst moeten vieren toch?!). Dit zou dus wel eens de meest bijzondere kerst ooit kunnen worden. Na het diner gaan we met z’n allen het welbekende dobbelsteenspel spelen en ik zie al helemaal voor me wat een chaotische, doldwaze, lachwekkende toestand dit zal worden. Niet iedereen spreekt namelijk de Nederlands taal al even goed maar gelukkig is de dobbelsteen duidelijk en lachen we wel allemaal in dezelfde taal!

De kerstwens zal in ieder geval dubbel en dwars uitgevoerd worden en we zullen deze zes mensen, en onszelf natuurlijk ook, een “warme” kerst geven dit jaar. We zijn allemaal met elkaar verbonden en die verbondenheid zullen we gaan vieren op een geheel eigen wijze.
En nu het uitspreken van mijn idee al direct tot zo’n leuk resultaat heeft geleid, hoop ik stiekem dat er nog meer mensen geïnspireerd raken.

Ik las gisteren een tekst: “Mother Earth has never been more crowded yet her inhabitants have never been more lonely.” Is dat niet triest?? Zo hoort het niet te zijn en zo hoeft het ook niet te zijn als we allemaal net iets meer aandacht voor onze medemens zouden hebben. Voor mij wordt dit de eerste keer dat ik kerst met vrij onbekenden erbij zal vieren maar ik weet bij voorbaat al dat het onvergetelijk zal worden. Bovendien zal er waarschijnlijk ook veel “column-materiaal” geleverd worden… 😉

Fijne feestdagen IEDEREEN!