De social-moeder- monster

Metro 19 dec 2017

Geschreven door: Melissa Sinay

De afgelopen weken lees je het steeds vaker: “Social media is een monster”!
Dankzij social media kan informatie ons sneller bereiken, en dat is handig. Toch?! Of kan die constante informatievoorziening en behoeften ons ook afleiden van dat, wat er écht toe doet?

Ik herinner me het nog goed. Toen ik als kind mijn moeder vlak voor het slapen gaan betrapte met haar mobiel in haar hand. IJverig aan het typen op haar Nokia 6200. Ik vroeg me toen al af: “ Waarom wil je liever naar je beeldscherm staren dan mijn fantasierijke verhalen aanhoren?”.
En dat was in het sms-tijdperk, en het waren hoogstens tien minuten op een dag. Maar toch….

Tegenwoordig is het de orde van de dag: Kinderen die hun ouders continu bezig zien op hun mobiele telefoon. En dat niet alleen.  Het begint al voordat die eerste verjaardag op Instagram gedeeld moet worden. Al vanaf de zwangerschap sta je als kind (ongevraagd) in het middelpunt van de Facebookfeed van je moeder. Want ja, die eerste echo, het verloop van de zwangerschap en de ‘gender reveal’ staan verspreid op het internet. Iedereen weet alles van je. En nog geen paar uur nadat je geboren bent zijn je gewicht, geboortedag, lengte en je volledige naam al bekend voor iedereen die het maar weten wil.

Kinderen die al springend om de aandacht van hun moeder vragen. Maar mama ziet je even niet. Mama moet een tweet beantwoorden.
Ik vind dat eigenlijk te bizar voor woorden, onacceptabel is voor mij misschien het juiste woord. Ik probeer de mensen in de metro, bij wie ik het zie gebeuren dan ook altijd een afkeurende blik te geven. Niet dat het helpt, maar toch.

Social-moeder- monsters; ik ken er genoeg en ik vind ze verschrikkelijk! Wanneer gaan ze toch inzien dat al die tijd die ze in het posten van hun video’s, teksten en foto’s stoppen, veel beter aan hun kind kunnen besteden?
En misschien het allerergste nog wel: Als je kind te druk is? Dan zet je hem toch achter een tablet. Top, want zo is ‘dat kind’ de komende uren ook weer stil.

Ik heb dan ook een advies, kleine tip, verplichting misschien ook wel, aan alle social-moeder- monsters: verwijder je Facebook, Snapchat en Instragram van je mobiele telefoon en stop je waardevolle tijd in elkaar.
Plezier samen is maar voor even, je Facebookfeed is voor het leven.