Genderneutraal

Natasja van Loenen 31 jul 2017

Ik ben een vrouw. En hetero. Ik kan mij dan ook niet volledig invoelen in de problematiek van LHBTIQ’ers, maar ik probeer het. Er zijn mensen die mij een links sneeuwvlokje zouden noemen. Ik heb persoonlijk een hekel aan sneeuw, maar dat daargelaten.

Ik worstel de laatste tijd met het begrip genderneutraal. Ik merk dat ik mij (nog) geen voorstelling kan maken van de problemen waar mensen die zich man noch vrouw voelen tegenaan lopen. Ik kan tot op zekere hoogte invoelen hoe het zou zijn om op vrouwen te vallen. Ik kan me ergens voorstellen hoe het zou zijn als ik in een mannenlichaam zou zitten, maar hoe het is om je geen van beide te voelen; ik kan er met mijn hoofd gewoon niet bij.

Ik weet dat ik een vrouw ben. Hoe ik dat weet? Geen idee, dat wéét je gewoon. Maar wat nu als je het niet weet? Als je alleen maar weet dat je geen vrouw bent, maar ook zeker geen man? Is er nog meer keuze dan? Het lijkt mij heel verwarrend.

En dan de wereld om je heen. Elke stap die er gezet wordt in de acceptatie van genderneutraliteit, lijkt een storm van emotie te ontketenen. De NS besluit dat ze ook willen dat jij je welkom voelt en spreekt je vanaf nu aan met reiziger. Fijn. Maar dan de reacties van mensen die het, net als ik, gewoon niet begrijpen. Die bang zijn dat, als er geen dames en heren meer omgeroepen wordt, hun vrijheden beperkt worden.

Die mensen wil ik vragen: waar maak je je druk om? Die kleine groep mensen die zich niet identificeren als man of vrouw? Toiletten die geen mannetje of vrouwtje meer op de deur hebben staan? Dat de NS haar klanten aanspreekt als wat ze zijn: reizigers?

Of zijn jullie bang dat deze groep steeds meer bijval krijgt van sneeuwvlokjes zoals ik. Die, ondanks dat ze het niet begrijpen, best ruimte willen geven aan mensen die zich anders voelen. Zijn jullie echt bang dat al deze vlokjes samen een sneeuwbaleffect teweeg brengen waardoor Nederland nooit meer hetzelfde zal zijn?

Waarschijnlijk wel. Elke beweging die pleit voor meer acceptatie zal, bij genoeg aanhang, veranderingen teweeg brengen. Het gaat langzaam, je zal het in je dagelijks leven nauwelijks merken, maar er zullen dingen veranderen. Net als dat elke beweging die haat zaait en propaganda verspreid, dat kan doen. Ik weet wel waar ik mij liever druk om maak.

En jij?