Media: geen terroristische aanslag door blanke
Maandag 19 juni konden we het nieuws beluisteren over de aanslag op een moskee in Engeland. De midstream media noemden het in het begin geen terroristische aanslag, want men begreep niet dat een blanke man een terrorist kon zijn. Het nieuws van RTL 4 kon het ‘s avonds nog spannender maken, daar men wist te melden, dat de verslaggever nog nooit eerder had gezien dat er aanslagen op moslims waren uitgevoerd.
En daar gaat het volgens mij om: men ziet het niet, omdat men het niet wil zien of dat men te ‘dom’ is om dit te kunnen ontdekken. Media ’dom’ noem ik dit of werkblindheid door het verdringen van bepaald nieuws, omdat men geen interesse toont in het dagelijkse leven van moslims. Zowat dagelijks zijn er aanslagen op moslims, maar dat valt voor de media onder het kopje oorlogsslachtoffers en zijn minder belangrijk.
De arrogante manier waarop gezegd werd dat men dit nog nooit had gezien, slaat natuurlijk alles. Zo’n verslaggever moet zich in het vervolg maar bezig gaan houden met de opwarming van de aarde en de doldrieste Donald Trump gaan interviewen. Zo iemand die niet begrijpt dat er meer aanslagen op moslims zijn dan op ‘de witte man’.
Maar er is nog meer te melden over het nieuws van de aanslag op de moskee, los van het feit dat de media het niet wilden vastleggen als terroristische aanslag. De man is opgepakt door de politie – maar wel nadat de omstanders de man hadden opgepakt en vastgehouden. Bij een aanslag die wordt uitgevoerd door een of meerdere ‘moslims’, wordt er (meestal) niemand opgepakt, sterker nog, de mannen moeten nog blij zijn als ze het overleven. Want het lijkt er op dat er maar een regel is: bij een aanslag door een ‘moslim’, moet de persoon ‘uitgeschakeld’ worden, wat meestal voor de veiligheidsdiensten inhoudt dat de persoon gedood mag worden.
En dat is dus niet van toepassing bij de zogenaamde ‘blanke’ man.
Daarnaast was de aanslagpleger niet bekend bij de veiligheidsdiensten. Dat zou inderdaad mogelijk kunnen zijn, echter ik zet hier een heel groot vraagteken bij. Als men niet zoekt naar een geradicaliseerde man in extreem rechtse groepen, zal men ze ook nooit vinden. Zou men er vandaag achter zijn gekomen dat ook in deze groepen radicalisatie optreedt? Volgens mij komt radicalisatie overal voor. Tenslotte is het opvallend stil bij de extreem rechtse politieke partijen.