Te jong om te kiezen

Profielkeuzestress

Ik ben 14 jaar en ik zit in de derde klas op het VWO, en ik moet nu al weten wat ik later wil worden. Ik moest namelijk afgelopen week mijn definitieve profielkeuze inleveren.

Ik kan sommige studies en beroepen niet doen als ik nu bepaalde vakken laat vallen en daar dus geen eindexamen in doe. Ik vind keuzes maken in het dagelijks leven soms al moeilijk, laat staan dat ik moet bepalen wat ik over drie en een half jaar wil gaan studeren! De periode van het kiezen brengt veel stress met zich mee waardoor de resultaten op school ook kunnen verslechteren. Ook word ik er vrij gestrest van dat ik nu ik mijn definitieve keuze heb gemaakt ik het eigenlijk niet meer kan veranderen en het dus helemaal vast staat. Daarnaast krijg ik volgend haar ook vakken in mijn pakket die ik nog nooit in mijn leven gehad heb, maar toch heb moeten kiezen. Stel volgend jaar kom ik erachter dat het profiel dat ik heb gekozen toch (helemaal) niet bij me past? Wat moet ik dan? Doorgaan met het profiel waar ik mee bezig ben terwijl ik het eigenlijk veel te moeilijk vind of wat ik helemaal niet leuk vind?

Ik snap dat middelbare scholen niet leerlingen pas in het vijfde jaar kunnen laten kiezen, daarom ben ik ook niet voor een stelselwijziging maar zeker wel voor versoepeling in het stelsel. Daar bedoel ik mee dat je veel makkelijker je keuze moet kunnen aanpassen of helemaal kunnen veranderen, ook als je al in het vierde leerjaar zit en dus als met je profiel bent begonnen.