Politrics & Media Bias

DaisyByte 7 mrt 2017

Weet jij toevallig ook nog niet waar je op gaat stemmen? Welkom bij de club! Zeker 60% van ons behoort tot de groep ‘zwevende kiezers’. Inmiddels worden we zo overspoeld met beeldvorming dat we binnenkort niet alleen te maken hebben met een nieuw kabinet, maar mogelijk ook met een landelijk gevalletje van politieke infobesitas. Hoe maken we de ‘juiste keuze’?

Of je nu gaat shoppen of stemmen, we kunnen kiezen als bijzonder frusterend ervaren. Het toenemende aantal stemwijzers lijkt hier ook niet echt bij te helpen. Nog even en we hebben een stemwijzer nodig om de juiste stemwijzer te kiezen. Om van de hoeveelheid media verder nog te zwijgen. Je verdiepen in de verschillende partijprogramma’s is waarschijnlijk het beste devies, maar wie o wie heeft er nog tijd of zin om ‘de verzamelde werken’ van politiek Den Haag te lezen? Behalve die van de PVV misschien, maar met minder woorden dan in de gemiddelde column lijkt less is more voor een partijprogramma niet helemaal op te gaan. Wat zeg ik: helemaal niet.

De resulterende besluiteloosheid was terug te zien in de politieke barometers, die sinds december een ‘onverminderd stabiel’ kiezerslandschap schetste. Had Rutte er goed aan gedaan om zijn afzegging voor het Carré-debat nogmaals (strategisch) te heroverwegen? Of had Wilders met recht voldoende vertrouwen in zijn voorsprong in de peilingen? En beseffen we als kiezers wel hoeveel invloed deze peilingen op ons stemgedrag kunnen hebben?

In verkiezingstijd zie je vaak het zogenaamde ‘bandwagon effect’ optreden, waarbij veel mensen stemmen voor een bepaalde kandidaat, niet perse omdat ze overtuigd zijn van hun keuze, maar lekkers op z’n Nederlands, zodat een andere partij niet aan de macht komt. Nee, ik heb het natuurlijk niet over jou. Jij stemt natuurlijk gewoon op de partij waar jij op wilt. Ik heb het over al die ‘strategische stemmers’ die niet op hun eigen partij gaan stemmen, alleen om de PVV uit de regering te houden. Werd Nederland niet steeds slimmer?

Afijn, met nog geen twee weken tot de verkiezing lijkt er enige beweging in het kiezerslandschap te komen. Maar welke kant op? Met alle politrics en media bias, hoop ik echt dat “Joost” het weet. En zo ja, maakt het me niet uit of zijn ‘echte naam’ eigelijk Jesse is en waar zijn ouders geboren zijn; of dat Joost(tje) misschien wel een vrouw is. Of wordt het toch Pechtold (D66) die het gras voor de voeten van de anderen wegmaait?

Waar stem jij op 15 maart?