BEDACHTZAAM

Ronald van der Drift 24 feb 2017

Zijn houding gaf ten onrechte het vermoeden dat hij werkelijk in dialoog was. De stiltes tussen zijn zinnen suggereerde een diepgaand malen. Af en toe keek hij omhoog om als het ware geraakt te worden door een beter inzicht. Hij protesteerde vaak hardop tegen mijn woorden en interventies. Vol verwachting hoopte ik daarna tevergeefs op een uitnodiging tot een werkelijke gedachtegang opdat onze ontmoeting zich zou kunnen verfijnen. Tijdens de vijfde sessie zei hij plotseling dat hij door de gesprekken tot een aantal waardevolle overwegingen en zelf confrontaties was gekomen. Mijn opmerking dat hij vanuit een gebrek aan respect voor zichzelf en partner functioneerde had hem geraakt. Hij zei niet meer te kunnen bedenken dat hij ooit had gedacht te denken dat hij een bedachtzaam persoon was.

Er bestaan veel gedachten om ons unieke vermogen tot denken onder woorden te brengen. Elke duiding veroorzaakt op haar beurt uiteraard weer gedachten en associaties. Peinzen en gissen hebben een andere betekenis dan reflectie en overweging. Daar hoeven we tenminste niet lang over na te denken. We kunnen hieruit concluderen dat er geen neutrale gedachten bestaan. Alle gedachten bezitten kracht en kunnen niet zonder gevolgen zijn. Hoe wij onszelf en de wereld zien is een weergave of beter gezegd een weerspiegeling van ons denken. Gelukkig staat de deur van onze innerlijke gevangenis altijd open als we bereid zijn onze vergissingen respectvol naar het daglicht te verplaatsen.

Zijn oprechte woorden bracht bij zijn vrouw een traan teweeg. Toen het echtpaar niet begreep dat ik weigerde een tissue te geven, moest ik er gelukkig even niet aan denken dat uit te leggen.