Hypotheek binnen een week? Ja daaaaaaag!

Er ligt een handgeschreven kaart op de deurmat. Nieuwsgierig pak ik hem op en begin te lezen. Twee mensen uit ons dorp schrijven dat ze ons huis wel zouden willen kopen. En als wij een verkoop overwegen, of we dan even contact met ze op willen nemen. Nou, dat willen wij wel en na drie whatsappjes, staat er een afspraak voor een bezichtiging in de agenda.

Meteen beginnen we plannen te maken. Dit is een uitgelezen kans om ons huis goed te verkopen. Daarna kopen een goedkoper huis en nemen een nieuwe hypotheek met zo’n heerlijke lage rente. Een snelle berekening laat zien dat onze woonlasten met wel 65% zullen afnemen. Fantastisch! Meer geld over om leuke dingen te doen en minder risico dat we ooit de lasten niet meer kunnen opbrengen. Minder risico voor de bank, dus een nieuwe hypotheek zal geen probleem zijn, lijkt ons.

Maar niets is minder waar.

Ik ben zelfstandige, dus of ik maar even mijn jaarcijfers van de afgelopen drie jaren wil opsturen. Waarom? Kan men daarmee bepalen of mijn bedrijfje de komende 30(!) jaar failliet zal gaan? Lijkt me niet. En waarom moet iemand, die in loondienst is, niet de jaarcijfers van zijn baas laten zien? Wanneer die failliet gaat, is meneer immers ook zijn baan kwijt? En waarom moet ik het dubbele aan hypotheekadvieskosten betalen? Omdat het meer tijd kost om door al die jaarcijfers heen te ploeteren. Natuurlijk, dat is zo, maar wie wilde ook alweer perse die jaarcijfertjes hebben? Juist, de bank. En niet ik. En wat gebeurt er als men bij de bank uiteindelijk besluit dat het risico te groot is dat ik failliet zal gaan? Dan krijg ik de hypotheek gewoon niet. En mag ik toch even 1500 euro advieskosten betalen.

Maar even terug naar mijn vraag: kan ik misschien een LAGERE hypotheek met LAGERE lasten krijgen? Het risico dat ik dat niet kan betalen, is kleiner dan het risico dat ik mijn huidige hypotheek niet kan betalen, toch? Bovendien, Ik betaal al 25 jaar lang hypotheek en ben nog nooit een dag te laat geweest. Gaat dit eigenlijk nog wel over risico? Of is dit gewoon ontmoedigingsbeleid? Mijn huidige hypotheek (met hoge rente) levert de bank immers meer op, dus die houden ze het liefst in stand. Helaas, de meneer bij de bank kan het me niet uitleggen. Zo zijn nou eenmaal de regels.

We zijn nu ZES WEKEN verder, nog steeds geen groen licht …… pfffffff.