En de man, hij zwoegde voort

Jan van Oranje 29 aug 2016 / 15:00 uur

Elke ochtend gaat hij op weg naar weer een dag, van vaak 14 uur of langer, vol zware arbeid. Zeven dagen per week, 365 dagen per jaar. Het werk is slopend en de verdiensten zijn mager. De man loopt elke dag naar zijn werk, 5 kilometer heen en 5 kilometer terug, want hij heeft geen auto, niet eens een fiets. Elke dag maakt hij overuren, maar extra uren worden nooit uitbetaald. Hij krijgt wat ze noemen ‘tijd voor tijd’, maar heeft nooit, en krijgt nooit, tijd om zijn inmiddels honderden vrije dagen op te nemen.

Nooit vakantie, nooit eens een dagje weg. Niet dat de man daar geld voor heeft, met een dagsalaris van € 50,-, maar alleen het idee zou al leuk zijn. De man heeft een vrouw, die in hun te kleine woning zorgt voor hun zoon van 12. Een fijne jongen, die klusjes doet in de buurt, om zo een paar euro extra voor het gezin te verdienen. Hij maait het gras van de buurvrouw, lapt de ramen bij het oude mannetje aan de overkant en wast de auto van veel buurtbewoners. Het is allemaal niet veel, maar de jongen doet echt zijn best om zijn steentje bij te dragen. Op een dag blijft de jongen wakker tot zijn vader thuis komt. Als zijn vader voorbij zijn slaapkamer loopt, roept hij hem, en vraagt hem, als zijn vader de slaapkamer is binnen gekomen, of hij 25,- euro kan lenen. Zijn vader legt uit dat hij zelf maar 50,- euro per dag verdient en dus niet de helft weg kan geven. De jongen dringt echter aan, waarop zijn vader kwaad wordt en de jongen een flinke uitbrander geeft. Hierop springen bij de jongen de tranen in zijn ogen. Zijn vader ziet dit, en met spijt in zijn stem vraagt hij de jongen waar hij het geld voor nodig heeft. De jongen gaat met zijn hand onder zijn kussen en pakt daar 25,- euro onder vandaan. Zijn vader ziet dit en zegt kwaad: "Dus je hebt gewoon stiekem 25,- euro gespaard, die wij heel goed kunnen gebruiken, en vraagt daar vrolijk nog een keer 25,- euro bij? Wat ben jij voor een zoon?"

De zoon antwoord hierop: "Kijk papa, ik heb heel hard gespaard om 25,- euro bij elkaar te krijgen, en nu wil ik bij jou 25,- euro lenen, zodat ik in totaal 50,- euro heb en ik jou kan huren, zodat je één hele dag bij mij kan blijven.

Jan van Oranje
www.janvanoranje.nl

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
En de man, hij zwoegde voort
Sluiten