Tompouce gedoe

Lucius7 12 mei 2016

In reactie op de column "Wel spijt" van 10-05-2016

Beste auteur van wel spijt,

Je grijpt niet de boodschap die Lisa probeert te communiceren. Door haar anorexia heeft ze zes jaar lang in de hel gezeten van elke calorie tellen, tien keer nadenken voor ze dat komkommertje opeet en een niet aflatende angst om te dik te worden. Zo’n leven is vernietigend en beroofde haar van de kans om van het leven te genieten wat – geld voor ons allen – zo snel voorbij vliegt.

Zij heeft geleerd om terug te keren naar een gezonde balans. De gezonde balans is: alles met mate. Wees in niets te fanatiek. Zo ook met voeding. Overspannen calorieën tellen, met bezweet voorhoofd alle health blogs volgen, uren ploeteren in de keuken voor gezonde spinazie smoothies of weet ik wat, maakt niemand gelukkig. Gewoon 250 gram groente per dag, een paar stuks fruit, opletten of je gevarieerd blijft eten met alle voedingsstoffen en in de gaten houden of je gewicht stabiel blijft en het is wel best.

Men hoeft zich absoluut geen zorgen te maken over af en toe een tompouce. Sterker nog, toen ik in het ziekenhuis lag vanwege darmontstekingen kreeg ik tussen de maaltijden door Snickers en plakken cake: kon dat vet en al die calorieën goed gebruiken.

Kom op, er gaat geen bom af in je lijf als je een tompouce eet, zelfs niet als je er elke zaterdag bij de hema eentje opeet met een kopje koffie erbij. Het feit dat je Lisa opnieuw oproept om zich wel schuldig te voelen over dat beetje vet zegt meer over jou dan over haar. Het is extreem ontactisch – je duwt haar terug naar haar denkwijze van vroeger met de anorexia. Je bent zelf degene waar Lisa het over heeft: de onbekende met een mening over eten. Je bent de stem die haar weer schuldig wilt laten voelen. Je bent de stem die ze na zes jaar eindelijk heeft afgezworen, jij bent de stem die weer oordeelt. Maar zij durft weer te eten, gaat er gezond mee om, nu jij nog. Want je heb gelijk – overeten is nooit goed, maar spijt hebben over af en toe genieten van een lekkere tompouce is niet gezond. Dat is doorslaan in de superfoodhype.