NS de show

Met flinke pas loop ik Amsterdam Centraal door. Ik moet de trein richting Zwolle hebben, waar ik nog 3 minuten voor heb. Eenmaal op spoor 11b staat er inderdaad Zwolle op het bord dus ik stap de trein in en plof neer, gehaald.
Ik pak de Metro al uit m’n tas om de Sudoku af te maken als ik opeens het scherm in de trein zie. Daar staat Hoofddorp op, dus wat is het nu? Ietwat gedesoriënteerd stap ik weer uit de trein. Tientallen passagiers drommen zich om de conducteurs voor Hoofddorp en Zwolle. Zij weten het ook niet, schreeuwen ze paniekerig met hun handen in het haar naar de menigte verwarde mensen. Iedereen is in rep en roer. Welke kant gaat de trein op?!
Genietend aanschouw ik het tafereel waar ik inmiddels middenin sta. Ik heb geen haast en vertel een verdwaalde toerist dat hij voor zowel Hoofddorp als Zwolle niet het juiste kaartje heeft. Opgelucht loopt deze man met zijn kast van een koffer weg uit de drukte. Ik draai me om en hoor de conducteurs roepen dat er twee machinisten zijn maar niemand de telefoon op neemt. Ik vind het nu eigenlijk ook wel weer mooi geweest en twijfel of ik naar de volgende trein zal lopen die op een ander spoor vertrekt.
Op dit moment hoor ik iemand naast me hard praten. Een dove man doet zijn best om zich verstaanbaar te maken. De ontredderde conducteur probeert hem uit te leggen dat de trein van Zwolle waarschijnlijk niet gaat, of misschien wel. Beide mannen begrijpen er niets van, inclusief kamp Hoofddorp en kamp Zwolle. Tot de held van de dag komt aangesneld. Hij kan gebarentaal en redt de man uit de onwetendheid. Op ditzelfde moment wordt er ook omgeroepen dat er een andere trein is voor kamp Zwolle. De kampen verdelen zich over spoort 11- en 10b, de rust keert terug op Amsterdam centraal en iedereen gaat zijn weg, richting Hoofddorp of Zwolle.
Hoewel ik van tevoren niet veel goede reviews heb gelezen, kan ik niet anders zeggen dan dat dit spektakel mijn dag heeft gemaakt. De conducteurs vind ik erg goed gecast. De menselijkheid die ze toonde omtrent de dove man was hartverwarmend. De spanning werd goed opgebouwd, wat uiteindelijk concludeerde in een goede afloop voor beide kampen, met als held van de dag de doventolk. Ik kijk uit naar de musical.