Geldermalsense Gajes
Een vriend van mij uit Amsterdam kwam mij een tijdje geleden bezoeken in Geldermalsen en merkte gekscherend op dat het maar een saai gat was. Nu twee maanden later, heeft dit saaie gat het nationale- en internationale nieuws gehaald en niet met een reden om heel erg trots op te zijn. Gisteravond was er een vergadering gepland waarop voorstanders, tegenstanders, twijfelaars en B&W in dialoog zouden gaan over de komst van een grootschalig asielzoekerscentrum. Helaas rook het gajes van Geldermalsen een flinke rel en werd deze druilerige woensdagavond het toneel van geweld en criminaliteit.
Ik schets voor de buitenstaanders even een beeld. Geldermalsen is verdeeld in een aantal groepen: de absolute tegenstanders, de absolute voorstanders, de voorstanders voor opvang van asielzoekers, maar tegen de grootschaligheid van het geplande AZC, de twijfelaars en het Geldermalsense gajes. De eerste en de laatste groep proclameren tegen het AZC te zijn omdat ze onder andere bang zijn voor de toename van criminaliteit en omdat ze vinden dat de democratische besluitvorming ver te zoeken is in Geldermalsen als het om dit onderwerp gaat. Gek genoeg zijn juist dit de twee punten waar ze zelf enorm op te kort schieten. De laatste dagen regende het bedreigingen aan personen die een andere mening hadden, bedreigingen aan de kinderen van personen die een andere mening hadden en wat er gisteren gebeurde, leert ons dat zelfs geweld niet geschuwd wordt. Ik heb toch een iets andere definitie van de begrippen criminaliteit en democratie.
Ik weet dat er een hele hoop mensen zijn in Geldermalsen die tegen het AZC zijn, maar die deze actie zeker niet goedkeuren. Laten we ons daarom eensgezind distantiëren van dit soort groepen relschoppers en met ons bedoel ik niet alleen de inwoners van Geldermalsen, maar het Nederlandse volk zodat we onze democratie kunnen waarborgen. Daar gelijk achteraan wil ik tegen onze bestuurders zeggen (op elk bestuurlijk niveau) dat wij burgers meer betrokken willen zijn bij deze besluitvormingen, want alleen op deze manier kunnen we dit soort taferelen zoals gisteravond in Geldermalsen voorkomen.
Tot slot, moeten we ons de vraag stellen: laten we ons, net als in Steenbergen, de wet voorschrijven door relschoppers die het bijna niet waard zijn om deel te nemen aan een democratische besluitvorming of blijven we, als verschillende partijen, de dialoog aangaan met elkaar totdat er een democratisch akkoord is bereikt? Antwoord voor jezelf.