Verschuilmoeders

Sanne Schrijft 2 nov 2015

Waarom verschuilen moeders zich zo achter het moederschap?
Het begint al tijdens de zwangerschap. ”Al die extra kilo’s, geen idéé waar ze vandaan komen. Waarschijnlijk houd ik vocht vast”, zegt een vriendin terwijl ze 3 petit fours naar binnen schuift. Of “Kijk uit met die rook! Het vliegt naar binnen en ik kan het inademen”, jammerd een andere vriendin tegen haar vriend die keurig buiten staat te roken. Ik snap het ook wel, hoe heerlijk is het om je achter je zwangerschap te verschuilen als je even ongelimiteerd wilt zeuren of eten?

Zo las ik laatst de kritieken over een model dat meewerkte aan de reclame van Bugaboo.
Al hardlopend met een superstrak lijf achter een kinderwagen prijkte ze in die reclame. Heel moederend Nederland kreeg ze over zich heen. Het was allemaal tè onrealistisch waardoor het zelfbeeld van de Nederlandse moeder ernstige schade op liep. Ik snapte er niks van. Die meid heeft zich maanden uit de naad getraind. Iedere dag kwam ze hijgend en zwetend op haar tandvlees uit de sportschool. Daarnaast heeft ze zichzelf qua voeding verbannen naar de afdeling water en groenvoer. Is het resultaat uiteindelijk verbluffend, krijgt ze toch een berg kritiek over zich heen!
In plaats van dat deze dames denken; “Hey, zij ziet er goed uit, daar kan ik een voorbeeld aan nemen”, trappen ze die arme meid volledig de grond in. Natuurlijk, de modale Nederlandse moeder ziet er ook niet uit als een topmodel.
Dat hoeft ook niet, maar moederschap is als een hoge schutting waar je je heerlijk achter kunt verschuilen en de valkuil van pre- en postnatale uiterlijke verslonzing is mijlengroot. Na de komst van de mini heeft de verschuilmama geen tijd meer om in een pikante set op een berenkleed voor de openhaard te liggen wachten om de man vervolgens te laten zien hoe veel ze hem lief heeft (Goedele weet wat ik bedoel).
Ik geef toe, het is ook niet makkelijk om als je mini na een lange dag vol gejank eindelijk slaapt, je 6 x ondergekotste shirt en je spijkerbroek vol poepspetters te wisselen voor een Victoria Secret en je haar in de krul te gooien. Maar dames, het is haalbaar! Gewoon een keer doen en je zult merken dat je eigenwaarde weer omhoog schiet, inclusief je libido.
Dus al die moeders die zo mekkeren over dat onrealistische beeld; gebruik die kostbare tijd op een positieve manier!

De telefoon gaat.
Enkele seconden later hoor ik mijzelf zeggen: “Nee oma, ik kom vandaag geen koffie drinken, onze mini is niet helemaal in haar hum en ze slaapt net..”