Niet bidden, maar denken.

Mijn ouders hebben me zonder enige vorm van godsdienst opgevoed, en hoe ouder ik wordt, hoe dankbaarder ik hen daar voor ben.
Ik kan mijn keuzes niet verschuilen achter mijn geloof, ik heb geen god of almachtige als excuus voor mijn daden. Mijn meningen zijn gevormd door ervaringen, mijn gedachtes komen voort uit de wereld om me heen. Ik heb geleerd na te denken over de dingen die ik doe, en deze niet te doen omdat iets of iemand mij dit opdraag.
Ik veroordeel de mensen om me heen niet omdat deze anders zouden denken, andere ervaringen geven immers andere gedachtes, en meningen. Voor mij komt goed of slecht niet voort uit een geloof, niet uit een kerk, niet uit een moskee, niet uit een synagoge. Goed of slecht komt voort uit de mensheid zelf. Het geloof kan een excuus zijn, je daden voer je toch echt zelf uit.

Kan je de spits van Excelsior verantwoordelijk houden voor de uitschakeling van het Nederlands elftal, ze spelen tenslotte beide voetbal… Nee toch?
Mag je de moslim op de hoek dan wel verantwoordelijk houden voor de gruwel daden in Parijs, omdat de dader hetzelfde geloof aanhangt….?
Lijkt me dan ook niet, toch?
Ik wil maar zeggen, blijf nadenken, blijf je eigen gezond verstand gebruiken, trap er niet in.

Er is goed en er is kwaad, dat is eigenlijk alles wat je weten moet, zolang het een goed mens is, wat maakt zijn geloof dan uit?
Ik schaam me er niet voor om te zeggen dat ik bang ben. De wereld staat in brand, ik ben bang dat dit pas het begin zal zijn en dat er nog vele gruwel daden volgen.
Ja, ik ben bang, maar als het moet zal ik strijden, niet tegen een geloof, niet tegen een god, maar tegen het kwaad en voor het goede.
Ik weiger om de mensen om me heen op te delen in hokjes van geloof of anders denkend. Het zou mij namelijk laten denken als de terrorist in Parijs en mij daarmee geen haar beter maken…
Ik geloof er heilig in dat ik een beter mens ben dan die terrorist in Parijs. Ik geloof er tegelijk in dat jij een beter mens bent dan die terrorist in Parijs…
Zolang we niet de fout maken om een zelfde denkwijze te gaan gebruiken als zij, geef ik het goede een grote kans op de overwinning.