Gemeenten: deel en heers!

marcommit 2 nov 2015

Vorige week kwam in het nieuws hoe Nederlandse gemeenten gegijzeld worden door hun softwareleveranciers. Arme, arme gemeenten… gedwongen om enorme hoeveelheden belastinggeld over te maken aan de almachtige ICT-leveranciers. Waarom laten ambtenaren dit gebeuren? Natuurlijk is ICT complex en het koppelen van systemen vooral, maar toch laten lang niet alle gemeenten zich beetnemen. Tientallen gemeenten ontwikkelen tegen de gure wind van de grote softwareboeren in wél digitale diensten voor burgers waarin systemen van allerlei leveranciers gekoppeld worden. Dat kan dankzij nieuwe integratietechnologie van derden, zelfs als helemaal niemand aan standaarden voldoet. Zo doet men dat al jaren buiten de overheid. De ‘universele stekkers’ bestaan dus al. Tientallen gemeenten, zoals Almere, Venlo, Groningen, Venray en Alphen a/d Rijn doorbreken de gijzeling van ‘de groten’ al. Gezamenlijk ontsnappen ze door de kennis te delen; alle gemeenten bieden in essentie immers dezelfde diensten aan burgers. Naarmate zij hun succesvolle koppelingen meer met elkaar zouden delen en van elkaar leren, kunnen zij de kennis en power ontwikkelen om zich los te worstelen. Het is tijd dat gemeenten niet in de tang worden gehouden, maar zelf het heft in handen nemen. Want het kan wel degelijk.

Namens Frank Arts, oprichter en CEO Enable-U.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Gemeenten: deel en heers!
Sluiten