Wie de Schoen-Slof past

LaPol 25 okt 2015

“Nieuw: frikandel speciaal op een pizza.” Ik schiet in de lach, die kop alleen al. Snel klik ik verder, ik kan niet wachten om het hele nieuwsbericht te lezen. De openingsalinea trekt lekker hilarisch door met een citaat van Albert de Boer, uitvinder van de Pizza Frikandel Speciaal, die dacht, “laten we eens gek doen.” Ja, laten we dat eens doen. Een beetje gekker mag het in Nederland best wel, zeker in zulke serieuze tijden.

De Pizza-Frikandel speciaal, wat een verademing van alle P(r)ietpraat en tussen alle vluchtelingenvetes door. Kunnen we ons nog meer wensen in deze donkere maanden en zo ja, wat dan?
Onvrijwillig begint mijn brein te ratelen, even later zet ik haar – mijn brein is vrouwelijk vind ze – bewust aan het werk. Wat zou Nederland op dit moment goed kunnen gebruiken? Welke gouden combinaties zou Albert de Boer uit zijn mouw schudden als hij het voor het zeggen had? Aan welk niet te versmaden eetbaar duo zou METRO een vervolg-item willen wijden?
De Kroket-Komkommer? Een super lange krokante snack bestaande uit minstens 95% water, perfect voor de frituur-fan op dieet. De Spaghetti-Spoetnik met curry schotel? Een volkse variant van eigen bodem op het klassieke Italiaanse pastagerecht. Babi Pangang met Bicky saus? Ooohhh, waarom is niemand daar nog op gekomen?! Of op: de Bloemkool-Bami en de Bami-broccoli? Want ook vegetariërs snacken graag, liefst zo gezond en groen mogelijk natuurlijk.
Maar de absolute klapper: het Broodje Hamburger-Shoarma of, voor de allochtone Nederlanders onder ons: dé Broodje Hamburger-Shoarma. Niet discriminerend bedoeld hoor – dat moet je er tegenwoordig bij zeggen; het is gewoon de leukste spelfout die gemaakt wordt door onze allochtone broeders en zusters.
Ik kreeg ooit een gedicht bij een Sinterklaas surprise, met daarin de notoire rijmregels: ‘Sinterklaas zat te denken, wat hij de meisje zou schenken..’. Jammer voor onze enige Turkse vriend in het clubje, maar het was meteen duidelijk wie de surprise had gemaakt. Iedereen schoot in de lach, inclusief B., de meest komische spelbreker aller tijden.
Albert, ik doe ‘m je cadeau. Omdat ik, mede dankzij jou en je ‘doldwaze creatieve bui’ in zo’n goede stemming ben. En omdat ik in duistere tijden heel erg warm loop voor lichte en warme dingen, zoals grapjes, snacks en deelacties (share if you c/dare). Als dé Broodje Hamburger-Shoarma niet hét nieuwe hit van de Snack-Plaza en van 2016 wordt, eet ik mijn Schoen-Sloffen op.