“Love thy neighbour as thyself”.

Osongo 5 okt 2015 / 08:35 uur

Als een eighties kid dat is opgegroeid in de jaren negentig, had ik net als hen veel dromen en idealen. In mijn kinderjaren was mijn wens om de wereldvrede te bewaren. Ja, dat was de kleine wereldverbeteraar in mij. Wat er werkelijk gaande is, ben ik de laatste jaren pas bewust gaan ervaren. De tijd is aangebroken om ook daadwerkelijk in actie te komen voor mijn humanistische dromen.
5 december is de dag waarop men beweert dat saamhorigheid in Nederland het sterkst heerst. Een dag waarop historie en het heden met elkaar worden geconfronteerd. Een dag dat laat zien dat veranderingen moeilijk zijn. Een dag waaruit kind en volwassene lering kan trekken uit het verleden. Het is de dag dat Nelson Mandela stierf en een boodschap achter liet voor het heden. Kolonisatie en onderdrukking zeggen veel over het verleden. Het zijn de woorden die mij bezighouden tot in het heden. Wist je trouwens dat “apartheid” bedacht is door Nederlandse bezettingsleden?

Er is een moreel, altruïstisch en een tekort aan empathisch vermogen ontstaan. Wat is er ooit gebeurd, is het wantrouwen in elkaar zo sterk gegroeid?

Het veranderen van mijn houding en gedachtegang lijkt al een eerste stap te zijn voor het waarmaken van mijn dromen. “Verander je houding en accepteer dat je anderen niet kunt veranderen”, zeg ik dagelijks tegen mezelf. Wij zijn allemaal mensen en verdienen dezelfde rechten en kansen. Ras, seksuele geaardheid, religieuze of politieke overtuiging mogen nooit een kwestie zijn. Door de huidige globalisering is het van belang om in te zien, hoe belangrijk de onderlinge afhankelijkheid is. Ik geloof dat onze bijdrage aan de hele wereld essentieel is, om in evenwicht te komen met elkaar. Dit is een natuurwet en geen straf. Strenge regels zullen ons niet redden, dat is al bewezen.

In de woorden van Tupac Shakur, is verandering en actie ondernemen nodig. Eveneens het hebben van een gemeenschappelijke droom, zoals Gandhi, Lumumba en King. Veranderingen en een betere wereld beginnen bij jezelf, zoals Michael Jackson in “Man in the Mirror” zong. Bij het vermengen van deze elementen komt het “recipe to success” naar het creëren van wereldvrede, steeds een stap dichterbij. Altruïsme, innerlijke verandering en sereniteit transformeren de diepgewortelde menselijke dromen in een nieuwe realiteit

Maar de allereerste en belangrijkste stap is toch wel het liefhebben van je naaste, oftewel:
“love thy neighbour as thyself”.

Reageer op artikel:
“Love thy neighbour as thyself”.
Sluiten