Iedereen is Bassie

Romeo-Xavier 9 okt 2015 / 08:15 uur

De nieuwe film van Bassie en Adriaan draait momenteel in de bioscoop. Ik ben 21, uiteraard géén lid van Vereniging Martijn, en toch ga ik erheen. Waarom? Ik ben Bassie.

Nee, ik heb geen rode neus, praat niet tegen robots en honden, mijn beste vriend is geen acrobaat en ik speelde niet mee in een Honda-reclame in 2012. Toch identificeer ik mij met onze roodgeneusde groenbroek. Om jullie geheugen even op te frissen: Bassie is een clown die samen met zijn acrobatische handlanger Adriaan het leven van de Baron en zijn criminele organisatie zuur maakte. Ikzelf ben geen geheim agent of iets dergelijks, verre van zelfs. Zou ook niks voor mij zijn, mijn pokerface is vergelijkbaar met een glimlach van Jan-Jaap van der Wal en als ik net zo klunzig zou zijn met een geweer als met een glas drinken zou ik binnen twee werkdagen menig begrafenisonderneming uit de rode cijfers helpen. Waarom schuilt er dan toch een Bassie in mij, en eigenlijk in iedereen? Natuurlijk, je kunt me wakker maken voor een slagroomtaartje en als ik voor het drankrek van een supermarkt sta is alles voor Bassie, maar er is meer.

Wat weinig mensen weten is dat Bassie jarenlang een dubbelrol speelde, hij was namelijk zowel Vlugge Japie als Bassie. Vlugge Japie is het best te omschrijven als de Roy Donders onder de inbrekers, maar dan goed gekleed. Jaren na dato blijkt dus dat Bassie al die tijd zijn eigen tegenstander is geweest. Veel mensen zullen dit herkennen. Smacht je naar een nieuwe baan, bevalt je studie niet, wil je al jarenlang een lange reis maken of wil je nu eindelijk eens weten of die gevoelens wederzijds zijn, maar houdt iets je tegen om ermee aan de slag te gaan? Iedereen is wel eens in conflict met zichzelf, het gaat er vervolgens om wat je ermee doet.

Bassie gaat er binnenkort (wederom) mee stoppen, een goed moment om een nationale Bassie-dag in het leven te roepen. Een dag waarop iedereen knopen doorhakt en dingen gaat doen die al veel te lang op de planning staan, maar waar nooit iets mee gedaan is. Achteraf hebben we alleen spijt van de kansen die we niet gegrepen hebben. Maak lol, doe gek, reis de hele wereld rond, duik in het diepe en neem risico’s, want diep van binnen willen we maar één ding: Altijd blijven lachen.

Reageer op artikel:
Iedereen is Bassie
Sluiten