de varieteit van de mens

EHBurgmeijer 20 okt 2015

De een loopt graag in een trainingspak, de ander in z’n Italiaanse wingtips. De een houdt van kickboksen, de ander van beatboxen. De ene man heeft een sixpack, de andere een bierfust. De een is af & toe graag op zichzelf, een ander is een tinderlokker. De een kijkt graag naar 010, de ander naar 020 en nog weer een ander liever naar 007. De een is links, de ander is rechts en de volgende is meer van "van voor naar achter, van links naar rechts."

We zijn allemaal anders: Sommige mensen vinden hun geluk in het geloof, anderen vinden dat in een glas wijn. Sommigen steken graag een joint op, anderen een vermanend vingertje. Sommigen delen graag de lakens uit, anderen komen liever niet uit de lakens. De een draagt zijn kruis, de ander loopt ermee te koop. De een verliest zichzelf graag in de liefde, de ander in een goed boek. De een reist veel, de ander eet z’n rijst graag thuis. De een zet z’n hele leven op Facebook, ander liever in een dagboek. De een boert goed, de ander boert vooral vaak en luid. De een doet altijd aan de lijn, de ander staat liever langs de lijn. Sommige gebruiken plastabletten, andere zijn van nature zeikerds. De een heeft zijn naaste lief, de ander gaat vreemd met de buurvrouw.

Zo kan ik nog wel een dag doorgaan, voorbeelden genoeg, bedenk ze zelf maar. Niemand is hetzelfde.

Loop eens door je eigen straat en kijk eens bij de mensen naar binnen. Voel je niet bezwaard, want stiekem willen we dat anders deden we gordijnen wel dicht. Hoewel de huizen vaak op elkaar lijken, lijkt het binnen nooit op elkaar. Kijk ‘s avonds eens naar een flatgebouw. Allemaal wonen ze op dezelfde oppervlakte, maar geen enkel raam zal gelijk verlicht zijn als een ander.

Te vaak lees je berichten dat iemand of een groep weer bedreigd, in elkaar geslagen, verwondt of nog erger wordt. Alleen omdat ze "anders" zijn. Of dichterbij huis: Let er eens op hoe vaak je met een bochtje loopt om iemand die niet bij de plaatjes in je hoofd past, omdat hij of zij een hanenkam heeft, geitenwollen sokken draagt of gewoon rookt.

De variëteit van mens, dat is wat deze aardkloot zo mooi maakt. We zijn allemaal anders, en dat moet ook. Als we allemaal hetzelfde zouden zijn, was het op straat zo grijs en saai als een natte herfstzondag. We zijn allemaal uniek en dat maakt de wereld zo kleurrijk. Leef voor wie je bent, voor wat je bent.

De variëteit van de mens, dat is geen bedreiging, maar iets moois.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
de varieteit van de mens
Sluiten