DCD

Willem Schuurmans 7 okt 2015 / 07:15 uur

Verschrikkelijke ziektes, handicaps , motorische problemen etc. afkortingen te over. Vroeger toen ik een klein jongetje was, werd ik door mijn gedragingen door menig ander betiteld als onhandig en/of obstinaat. Een enkele keer kwam er als reactie een woede-uitbarsting. Een groot gevoel van onmacht omdat ik mij niet voelde begrepen. ik kreeg van jongs af aan het stempel van onhandig kind van mijn ouders: liet pakken melk uit mijn handen vallen, gooide de chocomel om die op tafel stond, had moeite om mijn bestek te hanteren, was laat zindelijk, veters strikken was aan mij niet besteed. Fietsen werd geleerd op latere leeftijd. Een fietssleuteltje omdraaien kon ik niet. Schrijven met een kroontjespen op de lagere school als linkshandige was helemaal een drama.

Als je als kind zijnde continu wordt bevestigd door je omgeving, ga je er ook naar handelen en krijg je een stempel opgedrukt. Een stigma waar je niet meer van af komt. De godganse puberteit ondervind je er hinder van en gaat het ten koste van je eigen waarde. Als voortdurend je zelfbeeld wordt bevestigd dat jij niets kan en je bloedeigen vader dat beaamt door zijn uitspraken: "jij kan ook niks" en "laat mij ’t maar doen."

Uitspraken waar ik dagelijks nog hinder van ondervind en die tot uiting komen in onzekerheid en het zoeken naar bevestiging.

Onze zoon Tobias, 10 jaar oud een vrolijk kind met een rijke fantasie wat tot uiting komt in zijn manier van spelen. Sociaal-emotioneel functionerend op een lagere leeftijd dan leeftijdsgenoten. Motorisch nadrukkelijk aanwezig door stuiterend door het leven te gaan. Uniek kind , ons kind diagnose DCD "Development Coordination Disorder" of te wel vroeger betiteld als "Clumsy Child Syndrom. " Kort gezegd een aantasting van je zenuwstelsel waardoor je niet in staat bent om bepaalde spierspanning op te bouwen om bepaalde motorische handelingen naar behoren te kunnen verrichten.

Nu ik dit allemaal weet, ga ik mijn stinkende best doen om in relatie tot mijn zoon niet in dezelfde valkuil te trappen dan waar mijn vader destijds intrapte.

Reageer op artikel:
DCD
Sluiten