LEF
Ben jij stagiaire of cliënt? Dit wordt dan aan je gevraagd bij het koffiezetapparaat (op de eerste verdieping waar geen cliënten komen) op je nieuwe job in je eerste werkweek, met acht jaar werkervaring. Twee maanden later blijkt dat zij de stagiaire is, een onzeker meisje. Ja dat hoor je dan via via, via. Want zo communiceert men op het werk met elkaar. Op meerdere werkplekken, ben ik heilig van overtuigd. Zo hoor ik dat ook van mijn vriendinnen, hoe vrouwen elkaar onderuit halen in de mannen wereld. Je moet wat doen om jezelf staande te houden en ook nog eens zichtbaar te zijn tussen al die haantjes. Dus koste wat het kost elkaars projecten afpakken. Met de baas naar bed gaan om hogerop te komen dat heb ik nog niet gehoord, misschien alleen in films.
Onzekerheid, wie kent het niet. Tijdens een stageplek is dit hetgeen waar je mee geconfronteerd wordt. In de loop der tijd word je bewust gemaakt van je onzekerheden, waarvan je in eerste instantie meer onzeker wordt en later zowaar juist zekerder. Vreemde doch nuttige ontwikkeling. Dit is wat we ook doen met de cliënten, bewust maken van eigen kunnen om zich zo staande te houden.
Ik weet nog dat een cliënt tegen mij zei, nu hebben jullie ervoor gezorgd dat ik mij ineens bewust ben van alles, maar word ik daar wel beter van? Dat is een goede vraag, je ziet namelijk alles en vindt daardoor ook overal wat van. Ik weet zelf ook niet of ik er beter van ben geworden maar ja het is niet meer anders. Nu doe ik hetzelfde bij mijn stagiaire, het is blijkbaar nodig om een goede hulpverlener te zijn. Hoe meer je bij jezelf ziet hoe beter je de ander kan observeren.
De vraag is gebruik je deze inzichten voor je eigen ontwikkeling of om jezelf beter te voelen ten koste van een ander of om hogerop te komen? Voor dit laatste is het in eerste instantie niet bedoeld zou je zeggen en ontbreekt er juist niet iets aan bewustwording? Als je de ander nodig hebt om je beter te voelen, ben je dan wel zo bewust van jezelf? Vaak lijkt het om de inhoud van de gesprekken te gaan hoewel het betrekkingsniveau eigenlijk de boodschap weer geeft. De vraag is heeft iedereen het lef om bewust naar zichzelf te kijken?
Renee Wepster, werkzaam in de GGZ.