Ga toch staken

De Franse spoorwegmaatschappij SCNF dient een aanklacht in naar aanleiding van het oversteken van een overweg met gesloten spoorbomen tijden Parijs – Roubaix. Onduidelijk nog of ze de organisatie of de renners aanklagen, maar aanklagen gaan ze; ze zijn boos!

Normaliter zouden de overtreders uit de koers genomen worden. Dit gebeurde niet; de koers werd in het peloton, waar het incident zich afspeelde, geneutraliseerd. Het gevolg hiervan was dat renners mochten finishen die eigenlijk uit koers moesten. Het was al eens eerder gebeurd. In 2006 werden Leif Hoste, Peter Van Petegem en Vladimir Gusev gediskwalificeerd omdat ze de slagbomen negeerden, maar deze keer besliste de wedstrijdleiding dus anders. Dat de Franse kampioenstrui prominent op het spoor aanwezig was, heeft hier natuurlijk niks mee te maken. Als reden werd onder andere gegeven dat het niet mogelijk was alle illegaal overstekende renners te identificeren. Daarbij werd het voorval afgezwakt door te stellen dat het onmogelijk is voor een peloton op snelheid om binnen tien meter stil te staan. Kwats natuurlijk; de waarschuwingssignalen gingen ruim van te voren af en er was ruime tijd te remmen. Het merendeel van de overgestoken renners stond zelfs al geparkeerd. Het was één hulpeloze politieagent die op zijn motor een mannetje of honderd probeerde tegen te houden, al was het maar om voor hun leven in te staan, wat niet echt lukte.

De Franse spoorwegmaatschappij SCNF dient dus een aanklacht in. Het was vol ongeloof over het voorval. In het land van chauvinisten en bureaucraten is er een spoorwegmaatschappij die alle aandacht gaat opeisen na de koers. Had maar gestaakt, zoals altijd. In Frankrijk staken ze namelijk altijd. Omdat ze boos zijn, net als nu. Boze vrachtwagenchauffeurs, boze boeren, boze piloten, altijd is er wel een beroepsgroep boos. Ze willen meer salaris, betere prijzen of zijn tegen hervorming, boos ben je er sowieso. Het was al bijna een jaar geleden dat spoorwegmedewerkers gestaakt hebben en waarschijnlijk was afgelopen zondag het beste moment geweest opnieuw in staking te gaan. En dan met als reden dat ze boos zijn vanwege het feit dat de treinen rijden op de dag van een van de mooiste koersen, niet voor niets “De hel van het Noorden” genoemd. Een goede reden om boos te zijn en te staken voor iedereen die dan moet werken. In dat geval staak je lekker thuis of in het café voor de tv, zodat je niks van het spektakel hoeft te missen. En volgend jaar weer!