Esther Zandberg
Esther Zandberg Good vibes 22 nov 2015
Leestijd: 2 minuten

Vrouw breit truitjes om kippen warm te houden

De gure winterdagen komen er weer aan en dat betekent lekkere warme truien aan. Misschien gewoon uit de winkel, soms zelf gebreid. Waar we alleen niet altijd bij stil staan is dat onze gevleugelde vrienden ook kunnen lijden onder de kou. Vandaar dat een Engelse vrouw uit Falmouth besloot al haar kippen te voorzien van een wollen trui.

Batterijkippen

De 25-jarige Nicola Congdon is in het bezit van ruim 60 kippen. De helft hiervan zijn voormalige ‘batterijkippen’. Deze beesten worden eerst jarenlang gebruikt voor de massaproductie van eieren. Ze leven in kleine hokken en zijn vaak kaalgeplukt wanneer ze geen leg meer hebben. Als ze vrij worden gelaten, is het voor deze kippen lastig om te wennen aan een nieuw omgeving. Nicola neemt juist deze kippen in huis en voorziet ze van een goed en welverdiend pensioen.

Bewust

Omdat de kippen dus vaak kaal uit de fabriek komen, hebben ze veel te lijden onder koude dagen, zo vertelt Nicola aan Mashable. Daarom besloot ze voor elk van deze kippen een speciaal truitje te breien. „Het is belangrijk dat mensen bewust zijn van de staat waarin deze kippen uit de fabriek komen: de barre omstandigheden die daar spelen en het feit dat ze bijna geen veren meer over hebben als ze met pensioen gaan.” De truitjes zijn volgens Nicola behalve noodzakelijk ook gewoon erg leuk om te zien. „Alle truien zijn anders en staan ook erg leuk. Ze houden de kippen warm en voor mij makkelijker uit elkaar te halen.”

Door haar bijzondere verhaal krijgt Nicola veel verzoeken van andere kippenhouders om ook voor hun vee truien te breiden. Samen met haar moeder is Nicola nu druk bezig met gehoor geven aan deze verzoeken. De opbrengst van de truien gaat naar een weeshuis in Afrika voor kinderen met aids.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.