Ervaar hoe is het om te lezen met dyslexie

19 juni 2015 om 10:14 door Puck Roest
Ervaar hoe is het om te lezen met dyslexie
Foto: Daniel Britton

Nee, dit zijn geen Egyptische hiërogliefen. De Britse ontwerper Daniel Britton heeft dyslexie en wil anderen graag beter laten begrijpen hoe is het om te leven met deze aandoening.

Het lezen van straatnaambordjes of menukaarten en zelfs het versturen van een whatsappje kan een hele opgave zijn voor iemand met dyslexie. Al deze alledaagse activiteiten worden een stuk moeilijker wanneer je hersenen niet goed in staat zijn de visuele informatie te interpreteren.

Lees ook: In elke klas twee kinderen met ernstig taalprobleem

Britton ontwierp daarom een bijzonder lettertype om te laten zien hoe mensen met dyslexie geschreven tekst zien. Het lettertype heet - heel bijzonder - dyslexia en bestaat uit 26 symbolen. Het ontwerp laat slechts 40 procent van de originele letter zien. Het is nog steeds leesbaar maar het duurt veel langer om de tekst te begrijpen. Zo zou je maar liefst 10 keer langzamer lezen door dit lettertype.

De tekst hieronder staat in het lettertype van Britton. Hoe snel kan jij het lezen?
 Dit staat er in de tekst:
"This typography is not designed to recreate what it would be like to read if you were dyslexic, it is designed to simulate the feeling of reading with dyslexia by slowing the reading time of the viewer down to a speed of which someone who has dyslexia would read."

Als student merkte Britton dat veel mensen zijn aandoening niet echt begrijpen. Mensen dachten vaak dat hij gewoon lui was, verelt hij tegen A Plus. Nu wil hij er graag voor zorgen dat mensen dyslexie beter leren begrijpen. Momenteel werkt hij aan lesmateriaal over dyslexie voor scholen. Voor dit project heeft hij nog wel wat geld nodig. Je kunt hem steunen via deze website.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!