Oorlogsveteraan (92) na 70 jaar weer in Spitfire

7 mei 2015 om 16:27 door Jurgen van der Hoeven
Oorlogsveteraan (92) na 70 jaar weer in Spitfire
Foto: Videostill

De 92-jarige Joy Lofthouse is een van de weinige vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in een Spitfire vloog. Ze overleefde de oorlog en vorige maand stapte ze voor het eerst in 70 jaar weer in zo’n toestel. Dat meldt de BBC.

Geluk

Een co-piloot was verantwoordelijk voor het opstijgen, maar daarna was het veteraan Lofthouse die achter de knoppen ging zitten. “Het is ongelooflijk om na zo’n lange tijd weer in een Spitfire te zitten”, zo zei ze tijdens de vlucht. “Ik heb zoveel geluk gehad dat ik dit nog een keer kan doen.”

Joy en haar zus Yvonne MacDonald melden zich in 1943 aan bij de Air Transport Auxiliary nadat ze hadden gereageerd op een advertentie in een vliegmagazine. Ze waren twee van de 164 vrouwen die zich aansloten bij de ATA en moesten 18 verschillende type toestellen naar verschillende plekken in het land vliegen.

Lees ook: Oorlogsveteraan scoort na 70 jaar weer touchdown

Dat was niet zonder gevaar. Veel van de toestellen moesten nodig gerepareerd worden. De vrouwen kregen niet meer dan 30 minuten om de handleiding van het toestel door te nemen alvorens ze opstegen en ongelukken kwamen dan ook veelvuldig voor. “Toen de oorlog uitbrak, spraken onze vriendjes alleen nog maar over vliegen, dus toen we de advertentie zagen, besloten we allebei te reageren”, zei ze in 2009 tegen Daily Mail.

Heerlijke vlucht

Zeventig jaar na dato vloog Joy dus weer in een Spitfire. Ze omschreef de vlucht als “heerlijk”. De grootste verandering ten opzichte van de jaren ’40 van de vorige eeuw? Dat het mogelijk was te communiceren met de co-piloot. “Wij hadden destijds geen radio en als je eenmaal opgestegen was, was het doodstil”, aldus Joy.

youtube: yRvNbmc7gXY

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!