Baby met zeldzame ziekte viert toch 1ste verjaardag

13 maart 2015 om 15:22 door Carmen Dorlo
Baby met zeldzame ziekte viert toch 1ste verjaardag

Baby Matthew zou volgens doktoren maar vijf dagen leven, toch heeft de baby afgelopen week zijn 1ste verjaardag gevierd. Dat meldt Daily Mail. 

De 1-jarige Matthew uit Newry, Ierland, lijdt aan de ziekte Trisomie 13, een ziekte waarbij 90 procent van de baby's binnen vijf dagen sterft. Matthew, het enige kind met deze ziekte in Noord-Ierland, heeft echter tegen alle vooroordelen in net zijn 1ste verjaardag gevierd. Van zijn eerste levensjaar bracht Matthew 170 dagen in het ziekenhuis door. 

Lees ook: Baby van 7 weken zegt voor het eerst 'hallo'

Zijn vader en moeder doen er alles aan om voor hun zoon te zorgen. Zijn 29-jarige moeder heeft haar baan als basisschoollerares opgegeven om voor haar zoon te zorgen. "We hebben allemaal zo'n moeilijk jaar gehad, nu kunnen we hem meer stabiliteit en een routine bieden thuis."

Doodsbang

Matthew werd vijf weken te vroeg geboren en doktoren wisten meteen dat er iets niet goed was. Drie weken later kwamen ze erachter dat hij leed aan Trisomie 13. "We waren doodsbang toen we hoorden wat Matthew had." Trisomie 13 zorgt ervoor dat er een extra kopie van elke 13de chromosoom in elke cel is. De conditie heeft effect op het hart, de hersenen, de ruggengraat, ogen en spieren en zorgt voor diverse psychische maar ook intellectuele problemen.

Lees ook: 23 dagen oude baby overleeft harttransplantatie

De ziekte komt zo weinig voor dat doktoren niet kunnen voorspellen hoe de toekomst er uit gaat zien. Matthew's ouders zeggen dat de toekomst wel al vast staat, volgens hen wordt Matthew steeds sterker.

Beter leven

"Hij is onze superster. Hij is bezig met het ontwikkelen van zijn eigen persoonlijkheid en hij is zo leuk," aldus zijn moeder. "Nu dat Matthew 1 jaar oud is, willen we alleen nog maar gaan reizen zodat hij een beter leven krijgt."

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!