Erik Jonk
Erik Jonk Sport 19 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Walging en schaamte om rellen supporters AZ: ‘Grote schande, jaar uitsluiten’

Algemeen directeur Robert Eenhoorn van AZ hield gisteravond een behoorlijk slecht gevoel over aan de gebeurtenissen na afloop van de tweede halve finale tegen West Ham United in de Conference League. Fans van de Alkmaarse club braken een hek door en zochten op de hoofdtribune de confrontatie met voor West Ham United juichende fans.

Op sociale media klinkt walging („hopen op een jaar uitsluiting van Europees voetbal”) en vanuit Alkmaar klinkt vooral schaamte.

De Britten bereikten dankzij een 1-0-zege de finale in Praag en zullen het opnemen tegen het Italiaanse Fiorentina. AZ verloor in Londen met 2-1. De club van trainer Pascal Jansen hield gisteravond in de thuiswedstrijd lang hoop op tenminste een verlenging, maar een doelpunt van West Ham United diep in de blessuretijd zorgde voor een zwarte dag. Een zwarte dag deel 1.

Dramatisch einde voor AZ

Daarna braken supporters van AZ namelijk door een hek (zie hieronder met hoeveel geweld dat ging). Met het aanvallen van supporters van West Ham United was ook een zwarte dag deel 2 aangebroken. De UEFA verplichtte AZ om op de hoofdtribune tweehonderd plaatsen voor hen vrij te houden. „Ik sprong er nog tussen, maar dit was mij ook te machtig. Ik was te laat om mensen nog toe te spreken”, aldus directeur Eenhoorn. „Je hoopt dat het hek het houdt, maar dit was niet het geval. Dit is niet goed gegaan en uiteindelijk ben ik eindverantwoordelijk. Intern gaan we het hier nog over hebben, want het ging bij mij ook allemaal heel snel.”

Eenhoorn had al een slecht voorgevoel, nadat het tussen supporters overdag in het centrum van Alkmaar ook was misgegaan. „Ik ben vlak voor de wedstrijd altijd beneden en ik merkte al dat er veel rumoer was”, vertelde hij. „Vorige week was het daar ook al wat rumoerig, maar hier waren we te laat. Het is teleurstellend hoe deze avond eindigt. Ik kan de jongens op het veld weinig verwijten.”

https://twitter.com/VoetbalUltras/status/1659320691714322433

Spelers West Ham renden om te helpen

Enkele spelers van West Ham raakten bij de rellen betrokken. Zij renden naar de hoofdtribune toe om familieleden en vrienden die werden aangevallen te helpen. Opgetrommelde politiemensen en stewards die al aanwezig waren, wisten verdere escalatie te voorkomen.

AZ-trainer voelt schaamte

AZ-trainer Pascal Jansen zegt zich te schamen voor de rellen. „Ik had het in eerste instantie niet in de gaten”, aldus Jansen. „Daarna keek ik schuin omhoog naar achteren en zag ik dat er flink wat klappen werden uitgedeeld. Ik heb toen mijn blik direct gericht op mijn spelers en stafleden en ze geprobeerd weg te houden.”

Het was niet voor het eerst dit seizoen dat het mis ging in een Nederlands stadion. „Het is vervelend, het hoort niet thuis in ons stadion. Het liefst in geen enkel stadion. Ik voel schaamte. Mensen zullen angstige momenten hebben beleefd. Je moet je emoties nog steeds de baas zijn, ook op een avond met een nederlaag.”

Britse media als de BBC en de Evening Standard spreken van ‘vreselijke taferelen’. Op de website van de Daily Mail wordt in grote letters gesproken van ‘Holland’s night of shame‘.

Een week eerder werden in het Olympisch Stadion in Londen juist familieleden en vrienden van AZ-fans aangevallen toen ze juichten om een doelpunt. En zo eindigde een tot de halve finale schitterende Europese campagne van AZ met een zware, of zwarte, domper.

https://twitter.com/VoetbalUltras/status/1659312656900079616

https://twitter.com/maartenbrink/status/1659429249885806593

https://twitter.com/MichelAlthoff/status/1659315326293618690

https://twitter.com/Ester20091992/status/1659473299791831040

https://twitter.com/bpschut/status/1659443560431726593

x

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Walging en schaamte om rellen supporters AZ: ‘Grote schande, jaar uitsluiten’
Sluiten