Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Sport 2 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Voetbalwereld reageert geschokt op stadiondrama Indonesië

De voetbalwereld reageert geschokt op de gebeurtenissen rond het het Kanjuruhan-stadion in Indonesië. Voorafgaand aan alle wedstrijden in de Spaanse voetbalcompetitie wordt een minuut stilte gehouden, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de stadionramp in Indonesië. En ook bij voetbalwedstrijden in de Eredivisie wordt vandaag voor de aftrap een minuut stilte gehouden.

„Voor de start van alle vijf wedstrijden die vandaag in de Eredivisie worden gespeeld, wordt een minuut stilte gehouden uit respect voor alle slachtoffers die bij de tragedie in het Kanjuruhan-stadion zijn gevallen”, aldus de KNVB. „Wij leven mee met Indonesië.”

Ook voor de wedstrijdoen van La Liga zal het een minuut stil zijn. Volgens de organisatie gebeurt dat als teken van medeleven met de tragedie in Indonesië. Ook andere Europese topclubs reageren geschokt op het voetbaldrama.

„Een minuut lang stilte in La Liga-wedstrijden als blijk medeleven met de tragedie die gisteren plaatsvond in Indonesië”, schrijft de organisatie op Twitter. Landskampioen Real Madrid speelt zondagavond tegen Osasuna.

Zeker 174 mensen kwamen om het leven bij rellen in en om het Kanjuruhan-stadion in Malang, op Java. Supporters van de rivaliserende clubs Arema FC en Persebaya Surabaya gingen elkaar te lijf nadat de uitploeg met 3-2 had gewonnen. De politie zette traangas in om de menigte uiteen te drijven. In de paniek die ontstond, werden heel wat bezoekers onder de voet gelopen. Naast de zeker 174 doden raakten ook honderden mensen gewond.

Clubs betuigen steun op social media

Enkele Europese topclubs, zoals Liverpool, Manchester City, Arsenal, FC Barcelona en Atlético Madrid, betuigen via de sociale media hun medeleven met de slachtoffers in Indonesië. „We zijn diep bedroefd om te horen van de gebeurtenissen in het Kanjuruhan-stadion. De gedachten van iedereen bij Liverpool Football Club zijn bij de betrokkenen op dit moment”, twittert Liverpool.

Ook FC Barcelona schrijft op social media geschrokken te zijn. De club benadrukt alle gewelddadigheden zowel buiten als op het veld af te keuren. „Ons medeleven gaat uit naar de families en vrienden van de slachtoffers”, aldus de club.

Voorzitter Gianni Infantino van de mondiale federatie FIFA omschrijft de ramp in Indonesië als een zwarte dag voor iedereen in het voetbal. „De voetbalwereld is in shock vanwege de tragische incidenten die plaatsvonden na de wedstrijd tussen Arema FC en Persebaya Surabaya in het Kanjuruhan-stadion”, aldus Infantino. „Dit is een donkere dag voor iedereen die betrokken is bij het voetbal, een ongekende tragedie.”

Voetbalrellen Indonesië een van de grootste stadionrampen ooit

De tragedie in Indonesië behoort tot de grootste stadionrampen ooit. Voor zo ver bekend vielen in 1964 in Lima de meeste doden bij een voetbalwedstrijd bij de interland tussen Peru en Argentinië. Peruaanse fans bestormden toen het veld, waarop de politie traangas inzette. Er vielen 328 doden in het gedrang.

Tien jaar geleden vielen er zeker 73 doden en duizend gewonden bij rellen na een voetbalwedstrijd tussen aartsrivalen al-Masry and al-Ahly in de Egyptische stad Port Said. In mei 2001 vielen in een stadion in de Ghanese hoofdstad Accra 126 doden door gedrang dat ontstond nadat de politie traangas had ingezet om relschoppers te verdrijven. Ook in 1996 ging het mis toen er naar schatting 80 doden vielen in Guatemala-Stad bij een wedstrijd van het nationale voetbalelftal tegen Costa Rica.

Zorgen over verkiezingen Brazilië: Bolsonaro zal verlies mogelijk niet accepteren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Voetbalwereld reageert geschokt op stadiondrama Indonesië
Sluiten