Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Sport 6 okt 2022

Ophef in schaakwereld nadat grootmeester ‘illegale hulp’ kreeg bij tientallen wedstrijden

De schaakwereld is al weken in rep en roer nadat de Amerikaanse schaker Hans Niemann werd beschuldigd van valsspelen. Volgens de Wall Street Journal is het nu zo klaar als een klontje: de schaakgrootmeester zou in meer dan honderd onlinepartijen hebben valsgespeeld. De krant komt tot deze conclusie na onderzoek van de schaakwebsite chess.com, dat de schaker vorig jaar de toegang tot het onlineplatform voor een bepaalde periode heeft ontzegd.

Afgelopen dinsdag werd de schaakrel nog in Op1 besproken, waarbij zanger Nick Schilder zich – tot verbazing van kijkers – ontpopte tot schaakanalist. Maar wat is er nu eigenlijk aan de hand? Het relletje begon toen wereldkampioen Magnus Carlsen op een toernooi verrassend het onderspit delfde tegen Niemann. Onlangs staakte de 31-jarige Noor op een online-toernooi zijn partij tegen Niemann al na één zet en zette zijn beeldscherm op zwart. Enkele dagen daarna beschuldigde Carlsen Niemann openlijk van valsspelen. De 19-jarige Amerikaan gaf eerder toe dat hij twee keer heeft valsgespeeld toen hij 12 en 16 jaar oud was, maar dit zou dus veel vaker zijn gebeurd.

Het rapport: ‘Niemann kreeg illegale hulp’

Het 72 pagina’s dikke rapport van Chess.com meldt dat Niemann de beschuldigingen zou hebben toegegeven in een telefoongesprek met de woordvoerder van de website. De Wall Street Journal stelt dat de schaker waarschijnlijk illegale hulp heeft gekregen in meer dan honderd online-schaakpartijen, waarvan de meest recente in 2020 was. Daartussen zaten ook partijen waarin het om prijzengeld ging en in 25 gevallen zou het gaan om een live-gestreamde partij op internet.

Volgens het onderzoek zijn er ook onregelmatigheden aangetroffen tijdens de weg naar de top van de schaker. De schaakwebsite wijst er echter ook op dat het niet betrokken is geweest bij het opsporen van valsspelen bij klassieke schaakpartijen met een bord en dat het geen definitieve uitspraken heeft of hij in directe partijen heeft valsgespeeld.

Chess.com zegt dat enkele van Niemanns partijen op basis van de data extra onderzoek verdienen. De internationale schaakbond FIDE laat een onderzoekscommissie de rel tussen Carlsen en Niemann en de beschuldigingen onderzoeken. Wordt vervolgd dus!

Ophef in schaakwereld

De schaker heeft (nog) niet gereageerd op de schokkende berichtgeving van de Amerikaanse krant. Op Twitter maakt het vermeende bedrog de tongen flink los. De één smult van alle ophef („mijn favoriete juice”), de ander is diep teleurgesteld in de schaakgrootmeester. Maar er zijn ook meer dan genoeg schaakliefhebbers die nog geloven in zijn onschuld en menen dat er nog geen onomstotelijk bewijs is geleverd.

Jesse Klaver onder vuur na uitlekken filmpje over stikstofadvies: ‘Alles waar ze boos over waren, dat blijft gewoon’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Ophef in schaakwereld nadat grootmeester ‘illegale hulp’ kreeg bij tientallen wedstrijden
Sluiten