Judith Tielemans
Judith Tielemans Sport 24 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Daley Blind vertelt openlijk over zijn hartproblemen: ‘Ik zag het eigenlijk niet meer zitten’

Tijdens een wedstrijd tegen Valencia op 10 december 2019 ging het flink mis voor topvoetballer Daley Blind. Hij zakte in elkaar op het veld, omdat hij vermoedelijk een hartstilstand of een dreigende hartstilstand kreeg. In de documentaire Nooit Meer Stilstaan praat hij openlijk over zijn hartproblemen. Gisteravond schoof de Ajax-speler aan tafel bij Humberto op Zondag om erover te vertellen.

Dat Blind door een moeilijke tijd is gegaan, blijkt wel uit de beelden van de nieuwe Videoland-documentaire. Zo zien kijkers een fragment van het ICD-kastje, dat in het lichaam van de topsporter zit. De Implanteerbare Cardioverter Defibrillator geeft in het geval van een plotselinge hartstilstand een schok af, die zijn leven kan redden. Zo’n kastje is niet zomaar iets en daar is Blind zich iedere dag bewust van.

Davey Blind openhartig over ICD-kastje

„Het is iets dat je elke dag bij je draagt”, vertelt de topsporter. „Je staat ermee op, je gaat naar je werk, je neemt je medicijnen. Je denkt eraan tijdens een sprint: eigenlijk draag je het altijd mee. Pas na een jaar ging ik een wedstrijd in, zonder dat ik eraan dacht. Toen belde ik mijn pa om dat te vertellen.”

Toen zijn artsen de hartritmestoornis bij Blind ontdekten, dachten ze dat topsport er niet meer in zat voor hem. „Je zag iedereen met schrik naar mij kijken. Mijn moeder en vrouw hadden tranen in hun ogen. Ik zag het eigenlijk ook niet meer zo zitten. Maar iets wat me altijd is bijgebleven, is de reactie van mijn vader. Hij bleef zo stoïcijns. Hij gaf niet toe, hij bleef doorvragen aan de arts of er geen andere mogelijkheden waren. Zijn nuchtere visie gaf mij hoop. Dat hij voor mij zo sterk bleef, maakt me emotioneel.”

Toen zijn vader, voormalig topvoetballer Danny Blind, de film voor het eerst zag, besefte hij pas wat hij voor zijn zoon heeft betekend. „Bij hem zag ik geen emotie, maar een drive”, vertelt Blind junior aan tafel bij Humberto. „Toen dacht ik: zo kan ik dus ook zijn. Dat iemand je op zo’n moment zoveel kracht kan geven, dat betekent zoveel”, vertelt Blind met een brok in zijn keel.

‘Zo lang ik de drive heb, zal ik er alles uithalen”

Twee jaar geleden kreeg Blind tijdens een wedstrijd een hartstilstand. Toen zakte hij naar de grond nadat zijn defibrillator afging. Tijdens een oefenduel van Ajax met Hertha BSC schreeuwde de voetballer en bleek dat het mis was. Ondanks de situatie stond Blind na hulp van de verzorgers weer snel op, maar moest hij stoppen met de wedstrijd.

Op dit moment gaat het heel goed met Blind. „Ik voel me heel fit en kan alles doen wat een normaal mens ook kan”, vertelt hij. „Eens in de zoveel tijd ga je voor controles. Het WK staat voor de deur. Zo lang ik die drive nog heb, zal ik er proberen alles uit te halen.”

Bekijk Humberto op Zondag terug via RTL.

Daley Blind vraagt zijn vriendin ten huwelijk

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Daley Blind vertelt openlijk over zijn hartproblemen: ‘Ik zag het eigenlijk niet meer zitten’
Sluiten