Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Sport 25 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Mathieu van der Poel geeft op in WK-wegrace na nacht op Australisch politiebureau

Mathieu van der Poel, een van de favorieten voor goud in de WK-wegwegstrijd vandaag, heeft al na 30 kilometer opgegeven. De Nederlander had een behoorlijk turbulente aanloop naar de race in het Australische Wollongong. Na een incident in het hotel de avond voor de wedstrijd werd hij gearresteerd.

Van der Poel zou zijn uitgevallen tegen luidruchtige kinderen in het Novotel in Brighton, vlak bij Sydney, waar de hele Nederlandse ploeg slaapt, maar dat leverde hem een nacht op het politiebureau op. „Ik lag vroeg in bed en kinderen op de gang van mijn kamer vonden het nodig om continu aan te kloppen. Na een paar keer was ik er klaar mee. Ik heb niet zo vriendelijk gevraagd om te stoppen. Daarna werd de politie gebeld en werd ik meegenomen”, bevestigt de wielrenner voor de camera’s van de NOS.

https://twitter.com/NOSwielrennen/status/1573879398805258241

Politie bevestigt incident

De Australische politie zei tegen persbureau AFP dat een 27-jarige man is gearresteerd in een hotel, maar kon om privacyredenen niet bevestigen of het om Van der Poel gaat. De man wordt verdacht van mishandeling van twee meisjes van 13 en 14 jaar. Zij zouden zijn geduwd, een van de twee heeft daar een kleine schaafwond aan overgehouden.

Hoewel hij naar eigen zeggen pas om 04.00 uur weer terug op zijn kamer was, besloot Van der Poel toch aan de 266 kilometer lange koers te beginnen. „Het is een ramp, maar ik kan niets meer veranderen. Ik probeer er het beste van te maken. Het is op weinig slaap dat ik zal koersen, hopelijk op adrenaline. Leuk was het zeker niet. Het is wat het is, ik moet het ermee doen”, zei hij kort voor de wedstrijd begon.

Van der Poel moet voor plaatselijke rechtbank verschijnen

De wedstrijd was al na dertig kilometer afgelopen voor de Nederlandse kopman, maar de zaak duurt voorlopig nog even voort. Volgens Christoph Roodhooft, zijn manager bij de ploeg Alpecin-Deceuninck, moet Van der Poel sowieso tot dinsdag in Australië blijven om voor te komen. „Zijn paspoort is afgenomen, maar dat is hier blijkbaar een standaardprocedure. We hopen dat hij zo snel mogelijk naar huis kan.”

Roodhooft benadrukt dat het incident bij Van der Poel niet in de koude kleren is gaan zitten. „Mathieu had hier iets recht willen zetten na zijn afstappen in de Tour de France. De conditie was niet top, maar hij geloofde er wel in. Hij is nu ontgoocheld omdat hij twee maanden de focus op dit WK heeft gehad. En dan zit hij opeens in de bak.”

De Belg Remco Evenepoel heeft het WK uiteindelijk gewonnen met een indrukwekkende solo. De 22-jarige renner van Quick-Step – Alpha Vinyl was met nog 60 kilometer te gaan ten aanval getrokken. Evenepoel kreeg een aantal renners mee, maar soleerde de laatste 25 kilometer naar de winst en de regenboogtrui. Hij is de eerste Belgische wereldkampioen sinds Philippe Gilbert tien jaar geleden in Valkenburg won.

Italië naar de stembus: krijgt het land de eerste vrouwelijke premier?

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Mathieu van der Poel geeft op in WK-wegrace na nacht op Australisch politiebureau
Sluiten