Judith Tielemans
Judith Tielemans Sport 26 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Van der Poel veroordeeld na belagen meisjes in hotel Australië: ‘Dikke ellende’

Wielrenner Mathieu van der Poel is in Australië veroordeeld tot een boete voor het belagen van twee meisjes in een hotel in Sydney. De rechter in Sutherland gaf de 27-jarige wielrenner een boete van 1500 Australische dollar, zo’n 1000 euro, meldt de NOS.

Van der Poel, die in Australië was voor de WK wielrennen, bracht een groot deel van de nacht van zaterdag op zondag in de cel door omdat hij de meisjes van 13 en 14 jaar zou hebben geduwd. Dat zou hij hebben gedaan omdat ze in het hotel waar de wielrenner verbleef, lawaai maakten en op zijn deur klopten. Hij was verhaal gaan halen omdat hij niet kon slapen, zo vlak voor zijn deelname aan de wegwedstrijd van de WK.

Van der Poel werd gestoord door twee kinderen

De rechter rekent het Van der Poel aan dat hij het heft in eigen hand heeft genomen. De advocaat van Van der Poel noemde de veroordeling tegenover de NOS teleurstellend en liet weten direct in beroep te gaan. Van der Poel mag na de uitspraak Australië verlaten.

Van der Poel moest zich aanvankelijk morgen voor de rechter verantwoorden, maar op verzoek van zijn advocaat vond die zitting een dag eerder plaats omdat hij vandaag naar huis zou vliegen. Hoofdcoach Jan van Veen van de KNWU wilde niet reageren op de uitspraak van de rechter. Hij wilde ook niet zeggen of Van der Poel vandaag terugvliegt. Wel gaf Bondscoach Koos Moerenhout gisteren een korte reactie op de gebeurtenis. „Dit verzin je niet”, zei Moerenhout, die met zijn resterende renners niet meedeed voor de medailles. De Belg Remco Evenepoel won.

Teruggekeerde ouders belde politie

Van der Poel werd gestoord nadat hij om 21.00 uur had willen gaan slapen. Kinderen, zonder ouders in de buurt, zouden tot drie keer toe op zijn kamerdeur hebben gebonkt. Van der Poel besloot niet de teamleiding in te lichten, maar ging zelf verhaal halen. Dat liep wat uit de hand, waarna de teruggekeerde ouders de politie belden.

Zelf zei Van der Poel dat hij „niet zo vriendelijk” zou hebben gevraagd om te stoppen. „Daarna werd de politie gebeld en werd ik meegenomen”, bevestigde de wielrenner voor de camera’s van de NOS.

„Mathieu is boos uitgevallen tegen die kinderen”, zei manager Christoph Roodhooft van zijn ploeg Alpecin-Deceuninck, die hem begeleidde naar het politiebureau. Daar lag een klacht wegens mishandeling van twee meisjes van 13 en 14 jaar. Een van hen zou een schaafwond hebben opgelopen.

‘Niet slim dat hij zelf heeft ingegrepen’

Moerenhout kreeg kort na het gebeuren een berichtje van Van der Poel en haastte zich naar diens kamer. „Het was dikke ellende. Nee, ik ben niet mee geweest naar het bureau. Dat had te veel tijd gekost.”

„Natuurlijk had Mathieu beter iemand van de ploeg gewaarschuwd en niet zelf ingegrepen. Dat is achteraf niet zo slim gebleken. We hebben de andere renners bewust pas kort voor de start ingelicht. Het is toch een situatie waarvan je liever niet hebt dat die op straat ligt. Ook dat is een keuze geweest die je kunt betwisten en dat zal ook gebeuren. Mathieu wilde het toch nog proberen. Dan ga je ervoor. Maar hij zei ook dat hij er lichamelijk en mentaal doorheen zat. Begrijpelijk.”

Spijt! van Carry Slee omgetoverd tot stripboek: ‘Gevolgen van pesten zijn vreselijk’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Van der Poel veroordeeld na belagen meisjes in hotel Australië: ‘Dikke ellende’
Sluiten