Wietske Koen
Wietske Koen Sport 16 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

SC Heerenveen-mascotte Heero weigert veld te ruimen: ‘Nu niet en nooit niet’

Heerenveenmascotte Heero is door de club de wacht aangezegd. Maar de 52-jarige Heerenvener die 22 jaar in het pak schuilging, laat dit niet over zijn kant gaan. Hij wil zijn baan behouden en vocht zijn ontslag maandag aan bij de kantonrechter.

„Er is een onwerkbare situatie ontstaan”, zei advocaat Joost Funke van sportclub Heerenveen maandagochtend in de rechtbank in Leeuwarden. De betaaldvoetbalorganisatie (bvo) wenste „te ontkomen aan nieuwe bedreigingen”. Die waren, aldus Funke, „onacceptabel”.

Heero zou uitspraken hebben gedaan als „er ligt een bom onder deze club” en „ik kan de club maken en breken. Ik weet zoveel van jullie.” De man sprak dit tegen.

26 jaar SC Heerenveen

Het gaat om een 52-jarige inwoner van Heerenveen. Hij is al 26 jaar betrokken bij sportclub Heerenveen. Eerst als vrijwilliger, in onder meer fanwinkel De Feanstore. Sinds 2000 moedigt hij als mascotte Heero de spelers aan en zweept hij het publiek op.

Dit deed hij dusdanig verdienstelijk dat hij ook als mascotte voor andere evenementen werd gevraagd zoals wedstrijden van het Nederlands elftal en de meerdaagse wielerwedstrijd Vuelta. In 2009 kreeg de man, van origine schilder, een betaalde baan bij de club als onderhoudsmedewerker.

Ontslag

Maar sinds 24 februari 2022 is het gedaan met zijn activiteiten voor de bvo. Toen kreeg hij tijdens een gesprek met algemeen directeur Cees Roozemond en HR-manager Suzanne de Vries zijn ontslag aangezegd. Er was volgens hen sprake van „een ernstig verstoorde arbeidsverhouding.”

De 52-jarige Heerenvener was het daar niet mee eens. Geflankeerd door zijn advocaten Stephan de Vries en Megan Bakker zat hij voor de kantonrechter, enkele meters verwijderd van Roozemond, De Vries en hun raadsman Funke.

Een paar Heerenveense oudgedienden namen het voor ’Heero’ op. Zo gaf oud-voorzitter Riemer van der Velde in een schriftelijke verklaring aan de man te kennen als iemand „met een groot clubhart.” Het bericht van zijn „non-actiefstelling heeft mij dan ook zeer verrast en het raakt mij zeer dat de club die zich bij de achterban afficheert als sympathieke betaaldvoetbalorganisatie, voornemens is op deze wijze afscheid te nemen van een trouwe medewerker.”

Ook voormalig mental coach Tjalling van den Berg, die aanwezig was bij de zitting, uitte zich lovend over de 52-jarige, door hem in een verklaring „een gouden kracht” te noemen.

Onwerkbaar

Volgens Funke waren deze verklaringen „niet relevant”. Want „geen van deze personen waren aanwezig op het moment dat de Heerenvener zijn bedreigingen uitte”. De raadsman betoogde dat „keer op keer bleek” dat de 52-jarige „niet voor rede vatbaar was’’ en dat het een „ernstig verstoorde arbeidsrelatie” betrof.

De club stelde dan ook dat er niets anders opzat dan „te komen tot een einde van de arbeidsovereenkomst”. Er was een „onwerkbare situatie” ontstaan, aldus de advocaat van de voetbalclub.

Volgens Megan Bakker, raadsvrouw van Heero, weigert de 52-jarige het veld te ruimen. „Nu niet en nooit niet.” Haar cliënt beticht Roozemond van „draaien.” Tijdens een gesprek met Roozemond trok de ‘mascotte’ de volgende conclusie: „Dus het komt erop neer dat jij mij kwijt wilt?” Waarop Roozemond reageerde: „Nee, nee. Ik ga kijken of er een andere optie is voor jou.”

Advocaat Bakker benadrukte vervolgens dat er door de club nooit eerder gesprekken zijn gevoerd met de Heerenvener over zijn functioneren. „Er is geen dossieropbouw.”

Vandaag Inside-Kijkers onder de indruk van de nieuwe look van Johan Derksen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
SC Heerenveen-mascotte Heero weigert veld te ruimen: ‘Nu niet en nooit niet’
Sluiten