Erik Jonk
Erik Jonk Sport 24 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Op weg naar de persconferentie bereiden amateurclubs sport zich voor: ‘Alle scenario’s’

Vooruitlopend op de persconferentie van het kabinet maken de amateurvoetbalverenigingen in de sport zich op voor de hervatting van de competitie. Mogelijk mogen de sportcompetities voor amateurs komend weekeinde weer hervat worden.

De KNVB laat het al langer geplande programma in de zogeheten B-categorie voor komend weekeinde voorlopig staan, tot het kabinet een besluit heeft genomen. Premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers geven morgenavond om 19.00 uur een persconferentie over de (te versoepelen) coronamaatregelen.

Amateurclubs wachten persconferentie wel af

„We bereiden allerlei scenario’s voor”, aldus een woordvoerder van de bond. „We gaan niet speculeren, we wachten eerst de persconferentie af.” Sinds 15 januari kan iedereen weer vrijwel zonder beperkingen sporten op de eigen club, zowel in de buiten- als binnensport. Onderlinge wedstrijden spelen is toegestaan, maar tegen andere clubs spelen nog niet. Hoe de coronamaatregelen voor amateurclubs en in het algemeen momenteel zijn, lees je hier.

Met uitzondering van de topsport liggen de competities dan ook stil. De huidige coronamaatregelen lopen in ieder geval tot en met morgen, de dag van de persconferentie.

‘Denk niet dat competities zaterdag worden hervat’

Ben van Olffen, voorzitter van de Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen (BAV), weet dat veel clubs zich voorbereiden op de hervatting van het seizoen. „Al denk ik zelf niet dat de competitie zaterdag al wordt hervat, in ieder geval niet in de A-categorie. Het zou logisch zijn als alle teams eerst een oefenwedstrijd kunnen spelen. Met name kleinere verenigingen hebben niet de mogelijkheden om onderling te oefenen met teams van min of meer gelijke weerstand.” Van Olffen kon zich eerder wel in de beslissingen tijdens een corona-persconferentie vinden:

Volgens Van Olffen staan de amateurclubs klaar om weer te beginnen. De BAV krijgt geen signalen binnen dat clubs door de vele corona-onderbrekingen van de afgelopen jaren veel vrijwilligers zouden zijn kwijtgeraakt. „Ik krijg zelfs de indruk dat al die vrijwilligers staan te popelen om weer te beginnen. Iedereen mist het sociale contact. Vrijwilligers zijn doorgaans heel loyaal naar hun vereniging, daarom hebben al die sportverenigingen ook zo’n belangrijke sociale functie in de samenleving. Misschien is dat nog wel belangrijker dan het sportieve aspect.”

Op weg naar de persconferentie: politie wil dat hele horeca en cultuur opengaat

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Op weg naar de persconferentie bereiden amateurclubs sport zich voor: ‘Alle scenario’s’
Sluiten