Julia Osendarp
Julia Osendarp Sport 17 sep 2021

Deze (winter)sport is zeer goed voor je mentale gesteldheid

Dat bewegen of sporten goed is voor je mentale gezondheid, wist je misschien al. De fysieke afleiding en endorfines zorgen dat ook je ‘mind’ gezond blijft. Maar er is een sport die het extra goed doet op de mentale gezondheidsladder. Namelijk skiën.

Nieuw onderzoek toont aan dat skiërs minder aanleg hebben voor het ontwikkelen van een angststoornis. De resultaten werden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Frontiers in Psychiatry. Volgens die bevindingen hebben skiërs 60 procent minder kans op angstgevoelens, in vergelijking met niet-skiërs.

Skiën verkleint kans op angststoornis

Voor de studie onderzochten de wetenschappers 197.685 Zweedse skiërs die meededen aan Vasaloppet. Dat is een grootschalige internationale skiwedstrijd. De onderzoekers observeerden hen tussen 1989 en 2010 en vergeleek de wedstrijdskiërs met mensen die niet skiën. Daarna volgden ze hen nog eens tien jaar voor verdere ontwikkelingen.

Daaruit bleek dat ondanks opleidingsniveau, leeftijd of geslacht, de skiërs er qua mentale gezondheid beter vanaf kwamen. Zij hadden veel minder kans op angststoornissen. Wel bleek er verschil tussen mannen en vrouwen als het gaat om en prestatiedruk. Mannelijke skiërs bleken niet snel vatbaar voor angststoornissen. Maar bij vrouwen bleek het prestatieniveau wel van invloed. Vrouwen die hoge prestaties leverden bij de skisport waren vatbaarder voor angstgevoelens dan vrouwen die op lager niveau skiën.

Maar volgens onderzoeker Martina Svensson zijn de kansen op een angststoornis van vrouwelijke skiërs over het algemeen een stuk lager. Zeker in vergelijking met vrouwen die weinig sporten of bewegen.

Sport voor mentale gezondheid

Meerdere onderzoeken toonden al aan dat fysieke inspanning invloed heeft op onze mentale gesteldheid. Dit onderzoek bevestigt die theorie. Lichaamsbeweging leidt af van zorgwekkende gedachten en laat natuurlijk de endorfines lekker stromen. In dit artikel geeft Metro je trouwens vijf tips om je hoofd leeg te maken. Ook weten we dat de natuur een positieve werking heeft op ons hoofd. Het verbetert het gevoel van welzijn. Lichaamsbeweging die buiten plaatsvindt, zoals skiën, heeft een zeer gunstig effect op onze mentale gezondheid.

Binnen of buiten sporten: 6 voordelen van de open lucht

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Deze (winter)sport is zeer goed voor je mentale gesteldheid
Sluiten