Erik Jonk
Erik Jonk Sport 4 aug 2021
Leestijd: 3 minuten

Vroege vogels genieten diep in de nacht van bronzen Femke Bol: ‘Bizar niveau’

Goud werd het op de Olympische Spelen in Tokio niet. Maar Femke Bol snelde op de 400 meter horden naar een bronzen medaille. ā€žWat een bizar niveau, geweldigā€, vinden veel kijkers op social media.

De race van de nog maar 21-jarige Femke Bol was om half vijf Nederlandse tijd in de nacht. Toch gingen veel sportliefhebbers er voor zitten, zo blijkt. Of hebben iets later de race teruggekeken.

Femke Bol ging voor goud op de Olympische Spelen

Natuurlijk ging Femke Bol in de finale van haar eerste Olympische Spelen voor goud van start. Was dat realistisch? De Amersfoortse kon het eigenlijk niet eens weten. Ze komt nog maar net kijken en door corona had zijn nog nooit kunnen lopen tegen de ā€“ tot voor kort in elk geval ā€“ twee beste hordenloopsters ter wereld. Dat zijn Sydney McLaughlin en regerend wereldkampioene Dalilah Muhammad, beiden uit de Verenigde Staten. Femke Bol, die de afgelopen tijd elke wedstrijd won, had die twee nog nooit op de baan gezien. Haar twee rivalen konden simpelweg niet naar races in Europa komen.

Het werd een prachtige strijd, vannacht op de Olympische Spelen in Tokio. The New York Times maakte er een mooie graphic van:

Europees record voor Femke Bol, maar brons

McLaughlin liep naar het goud in een wereldrecord van 51,46. Muhammad veroverde het zilver in 51,58. Bol noteerde een Europees (en dus ook Nederlands) record van 52,03 in haar snelste race ooit gelopen op dit onderdeel.

Femke Bol mag gerust een fenomeen worden genoemd. De jonge atlete brak vorig jaar internationaal door op de 400 meter horden en won in de ā€˜coronazomerā€™ alle races waar ze aan de start kwam. Ook dit jaar won ze, tot aan de finale in Tokio, alle races waarin ze verscheen. Bovendien verbeterde ze aan een stuk door de Nederlandse records op 400 meter Ć©n 400 meter horden. Maar ja, het was allemaal zonder Sydney McLaughlin en Dalilah Muhammad. Ze kan de twee klasbakken nog niet aan, bleek vandaag. Maar dat lijkt voor Femke Bol een kwestie van tijd. En tijd voor de volgende kans op een gouden medaille heeft ze. De volgende Olympische Spelen zijn over drie jaar in Parijs. Femke Bol is dan 24 jaar en heeft dan veel meer ervaring opgedaan.

Hier zie je de beelden van haar bronzen race op de Olympische Spelen van de NOS.

Ook zilver: Sharon van Rouwendaal

Geen gouden medaille dus, maar Femke Bol is dolblij met het brons dat Nederland op een totaal van 22 medailles op de Olympische Spelen van Tokio bracht (6 goud, 8 zilver, 8 brons). Open water-zwemster Sharon van Rouwendaal won de afgelopen nacht ā€“ na goud in Rio 2016 ā€“ ook nog eens zilver.

ā€žIn een olympische finale mag je best risico nemen, dus ik ben als een gek weggegaan en probeerde in de bocht naar ze toe te lopenā€, blikte Femke Bol op haar bronzen race terug. ā€žIk kon mijn vijftien passen tussen de horden goed vasthouden en heb alles gegeven op het laatste stuk. Het was een perfecte race in een Europees record en ik heb brons. Ik ben er superblij mee. Ik kan die twee Amerikaanse meiden op dit moment gewoon nog niet bijhouden.ā€ De atlete voelt zich absoluut geen verliezer van goud. ā€žNee, zij lopen bizarre tijden en ik vond het heel gaaf eindelijk eens tegen ze te lopen en te zien hoe hard ze gaan.ā€

Nederland heeft genoten van Femke Bol

De ā€˜ohā€™s en ahā€™sā€™ over Femke Bol vlogen na haar finale-debuut op de Olympische Spelen over social media. Een overzicht van enkele mooie en waarderende reacties.

Helaas lukte het niet iederƩƩn om voor Femke Bol op tijd uit bed te komen.

Wil je weten welke Nederlandse sporters er vandaag ā€“ woensdag 4 augustus ā€“ nog meer in actie komen? Kijk dan hier.

Waterpoloster Megens: ā€˜Troostwedstrijden zijn mishandelingā€™

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.